Film

Skribent

MovieZine

11 januari 2022 | 13:00

Programmet för Göteborg Film Festival 2022 är här

Nu släpps programmet till den 45:e upplagan av Göteborg Film Festival. Nordens största filmfestival blir i år både fysisk och digital.
Filmfestivalen visar omkring 200 filmer från över 75 länder under tio dagar. Av dessa kommer ett urval på ungefär 50 filmer att ingå i festivalens digitala salong, där de går att streama hemma från soffan i hela Sverige. Varje digital premiär är tillgänglig i 24 timmar på Drakenfilm.se.
 
För att undvika smittspridning av covid-19 följer Göteborg Film Festival noggrant myndigheternas rådande riktlinjer och regelverk. Festivalen gör utöver detta även flera andra åtgärder; som ett minskat filmprogram, längre pauser mellan filmerna för att undvika köbildning, samt en begränsning av antalet sålda biljetter.
 
Några av festivalens höjdpunkter i år: japanska Golden Globe-vinnaren "Drive My Car", dramat "Blue Bayou" med Alicia Vikander, flera svenska premiärer så som romantiska "Tisdagskubben" och queerfilmen "Magisterlekarna" samt dubbelt upp av Noomi Rapace i filmerna "Lamm" och "Svart krabba".

Den modige biobesökaren kan också testa på att bli hypnotiserad (!) inför visningarna av bland annat "Memoria" med Tilda Swinton.
 
 

Festivalen avslutas med "Dag för dag"

 
Sen tidigare är det känt att filmfestivalen invigs med världspremiären av "Så jävla easy going" i regi av Christoffer Sandler. Filmen är en dramakomedi baserad på en roman av Jenny Jägerfeld och handlar om 18-åriga Joanna, som dras med ADHD, en deprimerad pappa och mötet med den stora kärleken. Invigningen visas på biografer runt om i landet samt digitalt.

Som festivalens mittenfilm visas "Red Rocket", Sean Bakers kritikerhyllade och mörkt humoristiska porträtt av en stukad alfahannes försök att starta om.

I festivalens avslutningsfilm "Dag för dag" av Felix Herngren gör Sven Wollter, en av den svenska filmhistoriens mest älskade skådespelare, sin sista roll. I filmen spelar han Malte, en gammal man som fått nog av livet på ålderdomshemmet och ger sig av på en avslutande färd söderut med personal och vänner från äldreboendet.
 
 

Åtta filmer tävlar i Nordic Competition

 
För 34:e gången delar Göteborg Film Festival ut pris till bästa nordiska film: Dragon Award Best Nordic Film. Totalt åtta filmer tävlar om prissumman på 400 000 kronor. Dragon Award Best Nordic Film delas ut på Dragon Award-galan den 5 februari.

Årets nominerade filmer är:

● "As In Heaven" av Tea Lindeburg (Danmark)
● "Kupé nr 6" av Juho Kuosmanen (Finland/Estland/Ryssland)
● "Lamm" av Valdimar Jóhannsson(Island/Sverige/Polen)
● "De oskyldiga" av Eskil Vogt (Norge/Danmark/Sverige)
● "Så jävla easy going" av Christoffer Sandler (Sverige/Norge)
● "Heartbeast" av Aino Suni(Frankrike/Finland/Tyskland)
● "Excess Will Save Us" av Morgane Dziurla-Petit (Sverige)
● "Maya Nilo (Laura)" av Lovisa Sirén (Sverige/Finland/Belgien)
 
 

Hederspriser till Luca Guadagnino och Rebecca Ferguson

 
Årets Honorary Dragon Award går till den italienske regissören Luca Guadagnino. Med det somriga mästerverket "Call Me by Your Name" skrev han in sig för evigt i filmhistorien, men Guadagnino har också regisserat filmer som "A Bigger Splash", "Kärlek på italienska" och "Suspiria". Guadagnino kommer till festivalen för att motta hederspriset samt närvara vid filmvisningen av "Call Me by Your Name" den 3 februari.

Med stora roller i filmer och serier som "Mission Impossible", "The White Queen" och "The Greatest Showman", har den svenska skådespelaren Rebecca Ferguson förtrollat hela världen med sin talang och stjärnglans. Göteborg Film Festivals mottagare av 2022 års Nordic Honorary Dragon Award kommer att närvara vid festivalen online, och hennes senaste film "Dune" är med i programmet.
 
 

Följ Göteborg Film Festival online

 
Förra året var Göteborg Film Festival helt digital. Att kunna ta del av festivalen var som helst i Sverige blev så uppskattat av publik i hela landet att den digitala salongen återkommer även i år.

Det noggrant kurerade filmprogrammet med ca 50 filmer innehåller bland annat invigningsfilmen "Så jävla easy going", Guldbjörnsvinnaren från Berlin "Bad Luck Banging or Loony Porn", Startsladden-tävlingen, flera nordiska storfilmer som Eskil Vogts "De oskyldiga" och Bille Augusts "Pakten", hela tävlingssektionen International Competition samt tre filmer som blivit Oscars-shortlistade för bästa internationella film: "Kupé nr 6", "Playground" och "Den stora friheten".

Den digitala salongen öppnar redan idag och hittas på streamingtjänsten Draken Film.
 
Göteborg Film Festival 2022 pågår mellan 28 januari - 6 februari.
| 11 januari 2022 13:00 |