Film

Skribent

MovieZine

4 januari 2022 | 07:40

Masshypnos av biobesökare på Göteborg Film Festival

"The Hypnotic Cinema är både en hyllning till och en utvidgning av biografupplevelsen", säger Jonas Holmberg, festivalens konstnärliga ledare.
Göteborg Film Festival har tidigare stängt in vår recensent i en sarkofag och skickat en ensam cineast till en öde ö.

I år lanserar man The Hypnotic Cinema – ett suggestivt experiment där besökarna utmanas att släppa kontrollen inför filmen och låta sig hypnotiseras. På så sätt vill festivalen undersöka om det går att förstärka eller fördjupa filmupplevelsen för de besökare som vågar släppa taget om den egna tanken.

– De senaste årens regler och restriktioner har synliggjort hur ordningen i samhället upprätthålls och vad det egentligen är som styr människors tankar och beteenden. Kanske fattar vi inte beslut så självständigt som vi tror? Genom The Hypnotic Cinema vill vi väcka frågor om underkastelse, gränsöverskridande och kontroll, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare på Göteborg Film Festival.

Innan de tre utvalda filmerna visas kommer en hypnotisör utföra en masshypnos från scenen på Stora Teatern, som försätter publiken i ett medvetandetillstånd anpassat till den specifika filmen. Efter föreställningens slut bryts tillståndet av hypnotisören.
 
 

3 filmer att bli hypnotiserad till

 
Tre av festivalens filmer visas som en del av The Hypnotic Cinema. Det är tre suggestiva filmer "som på olika sätt tar med åskådaren på en emotionell resa, och som dessutom tematiserar människors relation till olika medvetandetillstånd", enligt ett pressmeddelande. Filmerna är:

Memoria
Thailändske guldpalmvinnaren Apichatpong Weerasethakul har skapat ett helt eget filmuniversum, med en säregen stil som är realistisk, magisk och stillsamt hypnotisk. I hans "Memoria", som tilldelades jurypriset på filmfestivalen i Cannes, väcks Tilda Swintons orkidéentusiast av en mystisk hög smäll som ingen annan har hört.

Land of Dreams
Tillsammans med Shoja Azari tar den prisade iranska konstnären och filmskaparen Shirin Neshat tempen på den amerikanska drömmen i en surrealistisk satir som blandar drömska inslag med färgstarkt skruvade scener och har Matt Dillon och Isabella Rosselini i rollistan. Genom berättelsen om en statsanställd drömfångare undersöker de relationen mellan stat och individ och vem som egentligen har kontrollen över vårt undermedvetna.

Speak No Evil
En dansk familj besöker nederländska charterbekanta i en intensiv psykologisk thriller om föräldraskap och sociala konventioner. Skickligt skapar regissören Christian Tafdrup en krypande stämning som blir allt obehagligare när de nederländska värdarna börjar bete sig både märkligt och hotfullt.
 
Göteborg Film Festival 2022 genomförs både digitalt och fysiskt, och pågår mellan den 28 januari och den 6 februari. Programmet släpps den 11 januari.
| 4 januari 2022 07:40 |