Film

Skribent

Patrik Linderholm

4 augusti 2011 | 11:30

Pixar: 25 Magical Moments

Pixar kommer med all säkerhet att kamma hem storkovan rent merchandisemässigt med sin nya "Bilar 2". Men studion har en annan anledning att fira då de i år fyller 25 år i branschen, och detta har uppmärksammats med en dokumentär kallad "25 Magical Moments".

De revolutionerade animationsfilmen med "Toy Story" 1995 och har sedan dess levererat succé efter succé med filmer som "Hitta Nemo", "Råttatouille" och "Wall-E". Den tredje och senaste installationen i Toy Story-serien är den mest vinstbringande animerade filmen någonsin och sammanlagt har alla bolagets filmer kammat hem 23 Oscarstatyetter. Med detta i åtanke är det ganska lätt att konstatera att Pixar är en av de allra mest succéfyllda studios som finns.

I år firar bolaget sitt 25-årsjubileum och detta uppmärksammas bl.a. av BBC, som har gjort en dokumentär om bolagets långa historia. Dokumentären heter "25 Magical Moments" och skildrar genom en rad specifika ögonblick (allt ifrån när Pixars överhuvud John Lasseter såg "Tron" för första gången till när Marlin ser sin son Nemo bli bortförd i "Hitta Nemo") studions fantastiska resa till att bli en av de allra främsta när det gäller animationsfilm.

För de som inte känner till så mycket om Pixars historia är detta ett ypperligt tillfälle att bekanta sig med den. Från att ha varit en del av George Lucas Lucasarts till att bli uppköpta av Apples VD Steve Jobs för att till slut landa under jätten Disneys vingar får vi följa historien direkt ur hästens mun genom intervjuer från nämnda Lasseter, samt gräddan av den kreativa skaran; Andrew Stanton, Lee Unkrich, Pete Docter och Brad Bird. Dessutom bidrar skådespelare som Tom Hanks, Michael Keaton, Tim Allen, Holly Hunter och Billy Crystal med sina tankar om studion och hur det är att vara en del av deras många magnifika filmer.

Även för den mer insatta Pixarnörden finns en del att gottas åt. Hur såg egentligen trädgårdsresearchen ut inför "Ett småkryps liv", varför gör skådespelaren John Ratzenberger röster i alla filmer, vad betyder kombinationen "A113" som förekommer i varje film, vem var inspirationen till den lilla lampan Luxo Jr. som blivit studions signum? Allt detta och mer får vi svaret på "25 Magical Moments".

Dokumentären sänds nu på fredag (5 augusti) på Kanal 5 kl. 17.55, men finns redan nu och fram till lördag (6 augusti) på Kanal 5 Play.

| 4 augusti 2011 11:30 |