Skribent

Andreas Samuelson

3 januari 2011 | 15:01

Pete Postlethwaite död

Den brittiske, Oscarsnominerade skådespelaren känd från en rad storfilmer avled efter en lång kamp mot cancer i söndags 64 år gammal.

Postlethwaite debuterade i brittisk TV på 1970-talet och blev en väl använd birollsinnehavare som fick ett genombrott och erkännande i rollen som Daniel Day-Lewis far i "I faderns namn", som han nominerades till en Oscar för. Han har efter det medverkat i storfilmer som "De misstänkta", "Romeo och Julia" och "Amistad". I år kunde han ses både som gangster i "The Town", Cillian Murphys pappa i "Inception" och Spyros i "Clash of the Titans".

Postlethwaite fick sällan huvudroller men gjorde desto fler minnesvärda biroller som han med sina utmärkande ansiktsdrag och karismatiska, lågmälda spelstil satte sin egen prägel på. Steven Spielberg utnämnde honom till "världens bästa skådespelare" efter att ha jobbat med honom i "The Lost World: Jurassic Park". Postlethwaite efterlämnar hustrun Jaqueline Morrish, BBB-producenten han gifte sig med 2003, och deras två barn, rapporterar digital spy.

| 3 januari 2011 15:01 |