EXKLUSIVT

Skribent

Alexander Kardelo

11 september 2016 | 18:00

Pernilla August minns tillbaka på ”Star Wars”-rollen

”Jätteroligt från början till slut!”
Det är nu 17 år sedan vi såg Pernilla August som Anakins mamma i ”Episod 1 - Det mörka hotet”. Men än idag får hon ofta svara på ”Star Wars”-frågor. Och det har hon ingenting emot:

- Oj, det är så roligt att det fortfarande kommer upp i nästan varenda intervju. Knäppt, men fruktansvärt roligt. Det är för mig som ett litet minne, det var nästan 20 år sen, säger hon till MovieZine.

Hur minns du den erfarenheten idag?

- Jag minns det bara som jätteroligt från början till slut. Fantastiskt att få vara med om en sådan apparat. Man filmar kanske 10-15 dagar, sen följer det med mig hela livet. Och jag tyckte så mycket om rollen.

Som skådespelare har du jobbat med många stora filmskapare. Men har du som regissör lånat något av just George Lucas eller från Hollywood-fabriken?

- När vi höll på med ”Star Wars” så var det tydligt hur George Lucas fick fram en väldigt bra stämning på inspelningen. Det har jag tagit med mig. Jag blev också fascinerad av producenten Rick McCallum, och hur han hade koll på alla led och var med oss på golvet. Han hade koll på allting. Det är så viktigt med alla stenar i bygget av ett filmteam, att man bygger riktigt.

Det är onekligen mycket Star Wars nu, med nya uppföljare, spin-offs och prequels. Om du fick chansen att spela Shmi Skywalker igen, vad skulle du säga då?

- Haha! Jag skulle säga: ”yes, vad kul! Jag kommer!” Man kan väl hoppas på att dyka upp som ett hologram eller något. Nu är inte George Lucas med längre, och Disney har inte ringt mig. Men det vore bara roligt.

Pernilla August är bioaktuell som regissör till ”Den allvarsamma leken”, en längre intervju om den filmen hittar du här.
| 11 september 2016 18:00 |