Skribent

Alexander Dunerfors

5 april 2012 | 13:01

Påskhelgens bästa TV-filmer

Påskhelgen är lika mycket ägg och godis som familjemys framför TV-burken.

I år bjuder filmutbudet på svenska thrillersuccéer, storslagna äventyr och en animerad Pixar-pärla. Här är våra tio filmtips som garanterat förgyller påskhelgen:

Sommaren med Göran - torsdag 21:00, Sjuan

Innan de åkte till Phuket tillsammans gjorde Peter Magnusson och David Hellenius den här skönt somriga relationskomedin. Midsommarfars i skärgården när den är som bäst.

Råttatouille - fredag 19:30, Sjuan

Ett utsökt dataanimerat äventyr om den franska råttan Remy som drömmer om att bli gourmetkock. Regisserad av Brad Bird innan han gick över till actionfyllda "Mission: Impossible - Ghost Protocol".

Snabba Cash - fredag 21:00, SVT1

Först nu i sommar får "Snabba cash" sin amerikanska biopremiär. Passa på att se eller se om filmen som gjorde Joel Kinnaman till en världsstjärna. I augusti kommer uppföljaren.

Gladiator - fredag 22:00, TV3

Tvingad in i slaveriet av en korrupt, incestuös arvinge till tronen, blir den romerske generalen Maximus en gladiator. Ridley Scotts och Russell Crowes mäktiga epos är värt sin varenda Oscar.

Pirates of the Caribbean: Död mans kista - lördag 21:30, Kanal 5

Jack Sparrow följde upp piratsuccén tre år tidigare med detta äventyr, som jag vågar utnämna till filmseriens bästa. Det är fartfyllt och underhållande från första stund. Synd bara att fortsättningen i del 3 inte visas i samma veva, så var beredd på en cliffhanger.

Frost/Nixon - lördag 22:00, SVT2

Filmer som skildrar historisk politik kan lätt urarta till veritabla snarkfester. Michael Sheens och Frank Langellas historiska tv-kamp är dock både pigg och pricksäker.

Snygg, sexig & singel - lördag 02:30, Sjuan

Guilty pleasure-favorit om tre singelkvinnor och deras påhitt i sköna San Francisco. Cameron Diaz, Selma Blair och Christina Applegate släpper alla hämningar och väntar på dig på Sjuan, när du kommer hem lullig och glad efter påskens festligheter. Skriv ut texten till penissången på förhand, så är efterfesten komplett.

Natt på museet 1 & 2 - söndag 19:00 & 21:10, Sjuan

Vad händer på museet efter stängningsdags? I Shawn Levys populära komedier kommer statyerna, dinosaurieskeletten och de uppstoppade djuren till liv, mycket till nattvakten Ben Stillers förtret. Sjuan har den goda smaken att bjuda barnfamiljerna på helkväll på museet.

Trailer 1

Flickan som lekte med elden - söndag 22:05, SVT1

Fortsättningen på "Män som hatar kvinnor" är inte det mest upplyftande du kan se i påsk, tyvärr heller inte samma vassa thriller som föregångaren. Men i väntan på att Fincher följer upp "The Girl with the Dragon Tattoo" kan det vara värt att friska upp minnet.

Benjamin Buttons otroliga liv - måndag 21:00, Kanal 9

På tal om David Fincher, kommer här ett av hans mer ambitiösa verk. Under nära tre timmar får vi följa Button, magnifikt spelad av Brad Pitt, från att han föds som gubbe och lever ett baklängesliv tills han dör som liten bebis. Nominerat till 13 Oscars, vann för Bästa makeup, scenografi och givetvis visuella effekter.

| 5 april 2012 13:01 |