Sommaren med Göran (2009)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Sommaren har knappt börjat när Göran blir dumpad av sin flickvän. Han ligger rejält efter på jobbet och inkassobreven rasar in. Alla ska dessutom till Doddes midsommarfest på hans lyxiga sommarställe i skärgården - utom Göran. Görans kompis Alex är förstås bjuden men han måste vakta sin flickväns hund. Efter lite övertalning seglar de i alla fall ut i skärgården mot Doddes sommarställe, och en våt svensk midsommarhistoria tar sin början med jakten på den stora kärleken. Manus av långfilmsdebuterande Peter Magnusson, som även spelar även huvudrollen.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: SOMMAREN MED GöRAN

En midsommarnatts spexkomedi
Sommaren är kort, det mesta regnar bort, och snabbare än du hinner säga "Hey baberiba" är semestern över och hösten här. Sån tur då att vi har en strålande svensk komedi att se fram emot.

Möt Göran. Eventplaneraren som hatar sitt jobb och sina tröga kunder. Killen som nästan kväver sin tjej med en överraskningsring i champagneglaset, bara för att stunden senare ändå dumpa henne. Nu den nyblivne singeln som blir pinsam kring tjejer, och låtsas älska hästar för att impa på snygga Linnea i smyckesbutiken. En loser, helt enkelt, men lyckligt ovetande om det.

Kanske är det inte tokigt att vara fri ändå. Bästa vännen Alex, som nöjer sig med att vara 85 procent lycklig med sin sambo, verkar ju trots allt ha ett pisstråkigt liv. Men Linnea ska fira midsommar på västkusten, och Göran tror att det är henne han vill ha. Här krävs en spontan semester från allt vad jobb och vardag heter.

I sann farsanda tar sig manuset friheten att samla en brokig skara människor från Görans liv på en mysig ö där midsommar skall firas. Hans senaste kund, telekomjätten Greger. Den bitska Grynet han träffat på jobbet, som har knäppa tics men också en viss charm. Linnea - med pojkvän! Inte planerat. Alex som lurats med som moraliskt stöd. Och så Göran, redo för party, kärlek och missöden. Härifrån kan det gå precis hur som helst.

Humor blir inte riktigt roligt att dissekera, men bland trötta svenska komedier (mer "Göta kanal", någon?) blir "Sommaren med Göran" en slags frisk fläkt. Även om trailern fått med många av filmens höjdpunkter från avdelningen situationskomik, sparas det varken på sarkastisk dialog eller helt skruvade inslag. Kanske fanns bröderna Farrelly i bakhuvudet för scener som när en kåt och glad Moa Gammel visar sina mer perversa sidor, och när hela festlokalen stämmer in i koordinerad dans till en uppoppad karaokeversion av "Se på mig", vet jag inte riktigt hur man tänkte. Det är oväntat, osvenskt och fantastiskt kul.

Mycket förstås tack vare Göran själv, Peter Magnusson i sin första stora huvudroll på vita duken bjuder på sig själv så att Jim Carrey hade varit stolt. Med uppbackning av Peter Dalle, Dan Ekborg, Mirja Turestedt och David Hellenius kan det vara den skönaste uppsättningen av karaktärer i en svensk komedi sedan "Min frus förste älskare" (en alldeles för förbisedd pärla från 2005). Här har "Sommaren med Göran" dock den stora fördelen att kunna bli en stor publikfavorit i sommar. Lasse Åberg får se sig utmanad i slaget om den bästa svenska semesterfilmen.

De hade iallafall ingen tur med vädret. Kamerafilter och efterbearbetning i all ära - den gråa, dissiga svenska sommaren har inte varit snäll mot filmteamet. Småpotatis i det här fallet. "Sommaren med Göran" är i sig såpass härlig att den lyser upp den regnigaste augustidagen för vem som helst. För en gångs skull kan jag säga att en uppföljare, "Göran - Andra sommaren", känns välkommen.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Filmrullen
Helt klart en av de roligaste sommarkomedierna jag någonsin. Riktigt fina humorkvalitéer! Peter Magnusson briljerar! Varenda en ur ensemblen gör bra ifrån sig. Rolig film. Jag ger den en fyra.
Fermen
En bra komedi som ger mycket skratt! Dan Ekborg levererar som alltid!
magiul
I början av filmen skrattade jag oerhört mycket åt Göran själv, hur urbota dum och osäker han är och hur trötta hans bekantskapskrets är på hans nycker. Men det blir lite för mycket mot mitten och slutet. Det finns en del rätt sköna karaktärer, men överlag spelar de flesta över oerhört mycket och det blir jobbigt att se så många ytliga och osäkra människor på en gång. Det känns inte så äkta. Däremot, varje scen som den befriande jordnära Grynet är med i är skönt mysiga. Tyvärr degraderas karaktären Grynet till en fjantig tonårstjej i några scener där den för romantiska komedier, karakteristiska tillbakagången kommer, när det nya förhållandet får sig en törn. Det känns inte så trovärdigt, men det är knappast skådespelarnas fel utan snarare manusförfattarnas. Det blir lite för mycket Hey Baberiba försöker vara seriösa, utan att den där extra tyngden förs till. Men överlag en rätt rolig film som dock förstörts mycket av trailern som gör att man sett mycket av filmens höjdpunkter redan. Rekommenderar den för slötittande en tv-kväll. Inte för hyra. Betyg 2/5.
Visa fler (60)

Veckans populära filmer

Visa fler