Film

Skribent

Alexander Dunerfors Kardelo

17 maj 2018 | 15:00

Nordens undergång är nära

Danska serien ”The Rain” och svenska katastroffilmen ”Den blomstertid nu kommer” har mycket gemensamt. Ser vi början på en ny filmtrend där apokalypsen nått trygga Norden?
Världens undergång börjar i Skandinavien. Iallafall om man ska tro den postapokalyptiska serien ”The Rain”, som just nu rullar på Netflix. Ett dödligt regn drar över Danmark och vi får följa Alba Augusts kamp för att överleva. Civilisationen har gått under. De människor som finns kvar är knappt mänskliga längre, utan något att förlora är de beredda att slåss och döda för en bit mat. Går det att hitta ett botemedel mot den oförklarliga smittan?

TV-serien använder sig av bekanta grepp och idéer. De ödelagda gatorna och städerna, gruppdynamiken där man aldrig kan lita på någon, är inslag vi sett i otaliga postapokalyptiska filmer. Men det fungerar, gång på gång, och blir extra spännande när den typen av otänkbara scenarion utspelas på välbekant mark.

En av skaparna bakom serien, Christian Potalivo, berättade för oss nyligen att "danskheten" var ett måste, även om serien är gjord för hela världens Netflix-publik:

- För oss var det viktigt att hålla fast vid det vi känner till och kommer ifrån. Ja, vi kommer från en del av världen med mycket regn, men också från ett väl strukturerat samhälle. Vi är privilegierade på många vis. Vad händer när den tryggheten tas ifrån en? Hur ska man reagera?
 
 
Men tro inte att Sverige kommer undan så lätt. Något mystiskt slår också till mot oss i sommarens storfilm ”Den blomstertid nu kommer”. I trailern har vi fått se Stockholms landmärken explodera och helikoptrar krascha. Rikslarmet går och nyheterna talar om höjd beredskap. Vad har hänt? I historiens centrum står Alex (Christoffer Nordenrot), som återvänder hem för att hitta sin ungdomskärlek medan världen omkring honom rämnar.

Filmen är skapad av filmkollektivet Crazy Pictures och delvis finansierad med hjälp av Kickstarter. Det skämtas redan om grabbarna från Norrköping gjort en hemlig "Cloverfield"-uppföljare.

- Ja!... eller nej, haha. Det är ingen dum fråga ändå, vi gillar verkligen "Cloverfield" och har tittat mycket på den. Men nej, vi har inte gjort den fjärde "Cloverfield"-filmen. Det rör sig om ett mystiskt hot, mer än så vill vi inte avslöja i förväg, säger producent Olle Tholén till MovieZine.

Med specialeffekter i världsklass är "Den blomstertid nu kommer" en riktigt snygg och spektakulär film, gjord för att ses på stor duk. Men det vore ingenting utan karaktärer man bryr sig om och hejar på. Det märks att Crazy Pictures har lagt stor vikt vid det som amerikanska blockbusters ofta glömmer bort: att bygga starka rollfigurer och relationer som alla kan känna igen sig i.

Jag har fått se filmen i förväg och är mycket imponerad! Den första svenska katastroffilmen levererar action och spänning på hög nivå, men biopubliken kan också se fram emot ett oväntat starkt drama i sommar. Här är en färsk trailer som släpptes idag:
 
 
"The Rain" och "Den blomstertid nu kommer" spelades in på två skilda håll. Eventuella likheter är oavsiktliga. Filmen och tv-serien är väldigt olika men ligger samtidigt ruggigt nära varann. Utan vetskap om varandras projekt har filmskaparna kanske börjat en ny filmtrend. En trend som i ärlighetens namn redan smygstartade med norska "Vågen".

Det känns som att Nordic noir tar en ny sväng i sommar. Den mörka och dystra - men ständigt populära - genren, som hittills varit full av plågade poliskommissarier, börjar utvecklas mot något nytt. Otroligt filmiska, och nästan bibliska berättelser, som både imponerar visuellt och berör. De kommer från unga filmskapare som växt upp med Roland Emmerichs katastrofrullar, J.J. Abrams mysterier och Christopher Nolans smarta blockbusters. De tävlar med Hollywood, med starka rötter på hemmaplan.

Se upp för regnet. Stanna inomhus. Ring dina nära och kära. Nordens undergång är här, och det är inte en dag för tidigt.

"The Rain" finns nu att se på Netflix. "Den blomstertid nu kommer" får svensk biopremiär 20 juni.