Den blomstertid nu kommer 2018

Action Drama Thriller
Sverige
129 MIN
Svenska
Den blomstertid nu kommer poster

Synopsis

Sverige är under attack. Inte av stridsvagnar vid gränsen utan det handlar om it-system som mystiskt börjar släckas ned och faciliteter som plötsligt slås ut. Bakom filmidén står det Norrköpingsbaserade filmkollektivet Crazy Pictures.
Ditt betyg
3.6 av 134 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Den blomstertid nu kommer
Biopremiär
20 juni 2018
DVD-premiär
5 november 2018
Språk
Svenska
Land
Sverige
Distributör
SF Studios
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Alexander Dunerfors

12 juni 2018 | 08:00

Den första svenska katastroffilmen är en nagelbitare

"Den blomstertid nu kommer" är ett spännande drama, med lika mycket kärlek för det filmiska hantverket som för karaktärerna. Filmkollektivet Crazy Pictures visar att lilla Norrköping kan mäta sig med Hollywood. Jag kom för actionscenerna och de visuella effekterna, men lämnar bion med en stark emotionell käftsmäll.
En Stockholmsbro går av mitt i. Rosenbad sprängs i bitar. Militär-helikoptrar kraschlandar på svenska landsbygden. Redan trailern visar att "Den blomstertid nu kommer" inte liknar andra svenska filmer. Ambitiösa actionscener och fler specialeffekter än "Matrix" eller "Stjärnornas krig" - här blir det åka av! Men filmen överraskar på mer än ett sätt. Det är också ett drama som hugger i hjärtat och sakta vrider om kniven. En långfilmsdebut att bli starkt imponerad av.

Historien börjar i december 2005. En julafton då tonårige Alex (Christoffer Nordenrot) familj ska splittras och hans värld blir aldrig densamma igen. Hans hemliga kärlek Anna (Lisa Henni) har just flyttat från stan, och mamma har fått nog av pappas bittra gliringar. Hon sticker, och kort därefter flyr även Alex från det kvävande småstadshemmet.

Den actionsugne tittaren får hålla ut - tillbakablickarna är långa men fyller sitt syfte. Filmskaparna förstår vikten av att etablera sina hjältar och deras dilemman, för att vi ska skapa band till dem och bry oss om hur det går sen.

Tio år har passerat. Midsommar närmar sig. Alex har blivit en framgångsrik musiker i storstan, men något saknas i hans liv. Kontakten med föräldrarna och barndomskärleken är obefintlig. Men inget får folk att minnas sina nära och kära som när det mest otänkbara inträffar. Sverige drabbas av två terrorattacker tätt inpå varann, och Alex förstår att något är väldigt fel. På tv-nyheterna ryktas det om IS. Konspirations-teoretikerna ropar ”Ryssen kommer!” När elen slås ut och telefonnätet dör spelar inget annat roll, då gäller bara att samla ihop familjer och söka skydd.

De sex grabbarna som utgör filmkollektivet Crazy Pictures regisserar, producerar och skriver manus tillsammans. De har tidigare tagit Youtube med storm med ambitiösa, satiriska och ofta tänkvärda sketcher och kortfilmer. I långfilmsdebuten finns knappt någon humor, bara nattsvart ödesmättad stämning och nagelbitande spänning.

Filmskaparna från Norrköping lyckas bevisa att vårt lilla land kan mäta sig med Hollywood när det kommer till spektakulära katastroffilmer. De gör det med riktigt osvenska ambitioner, men storyn är alltid fast förankrad i ett samhälle vi känner igen. Vi ser tanterna som fikar på landet, och de ensamma männen i sina stugor. Vi ser midsommarfesten som störs av rikslarmet. Vi ser egoismen och ilskan hos de som fått plats i skyddsrummen och de som blev utanför. Man kan se det som något slags oväntat giftermål mellan ”Korparna” och ”Cloverfield” - en stark emotionell resa som skildras medan omvärlden drabbats av kaos och panik.

Crazy Pictures-gänget har onekligen sett mycket film i sina dagar, och man anar blinkningar till allt från ”Die Hard” till ”Independence Day”. Halvvägs i filmen, när skiten träffar fläkten på riktigt, blir det actionpackat och riktigt spännande. Den dramatiska musiken, skapad av Gustaf Spetz, tillåts ta utrymme och håller publiken i hand under den vilda resan.

Något nytt har exploderat på den mörka och dystra svenska filmhimlen. Hollywood lär snart knacka på dörren, men jag hoppas att Crazy Pictures har modet, och resurserna, att fortsätta skapa spännande projekt på hemmaplan. De behövs här.
| 12 juni 2018 08:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (24)
5
Denna film är läskigt bra. Inte för att den har de "bästa specialeffekter" eller "för att den bjuder på de bästa dramat". Denna film är läskigt bra. För att på ett värklighets troget sätt målar upp en bild. En bild av "ett sverige i ofred" Där vi bjuds på ett värklighets troget scenario. Där vi först befinner sig i målnet av okunskap och hur de sedan drar i hopp sig till ett högre beredskapslägge. Där vi får en inblick i hur civila hamnar i en skräcktillstånd i sitt försöker söka skydd. Å mer än så! Den vissar på, vart den enskilda soldaten värkligen har sin lojalitet och hur den kommer handla efter detta. Hur en arrogant rigerings anställd dödar en hel grupp på grund av bristande i ljuddisciplin. Detta med mer bjuds vi på i filmen. Den är extremt se värd för dig som vill ha kall kår medans du tänker på en av dinna "nära och kära".
Läs mer
2
Crazy Pictures har rejäl koll på ljus, ljud och effekter. Filmen var riktigt välgjord och snygg, Manuset lämnade dock en hel del att önska och, trots att den lånade friskt från andra filmer vi sett, tog filmen sig på för stort allvar för att man skulle ta till sig de många referenserna. Dessa killar är rejält begåvade och det skall bli roligt att följa dem vidare i detta nya skede i deras karriär. Med ett bra manus och tydligare riktning kan det gå hur långt som helst
Läs mer
1
Dåliga grejer det här.. Vissa skådespelare gör bra ifrån sig. Tyvärr kan man kalla denna film för en "spaghettiwestern". Låt Hollywood göra filmerna. B-filmer kan vi vara utan.
Läs mer
Visa fler