Den blomstertid nu kommer 2018

Action Drama Thriller
Sverige
129 MIN
Svenska
Den blomstertid nu kommer poster

Synopsis

Sverige är under attack. Inte av stridsvagnar vid gränsen utan det handlar om it-system som mystiskt börjar släckas ned och faciliteter som plötsligt slås ut. Bakom filmidén står det Norrköpingsbaserade filmkollektivet Crazy Pictures.
Ditt betyg
3.3 av 220 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Alexander Kardelo

12 juni 2018 | 08:00

Den första svenska katastroffilmen är en nagelbitare

"Den blomstertid nu kommer" är ett spännande drama, med lika mycket kärlek för det filmiska hantverket som för karaktärerna. Filmkollektivet Crazy Pictures visar att lilla Norrköping kan mäta sig med Hollywood. Jag kom för actionscenerna och de visuella effekterna, men lämnar bion med en stark emotionell käftsmäll.
En Stockholmsbro går av mitt i. Rosenbad sprängs i bitar. Militär-helikoptrar kraschlandar på svenska landsbygden. Redan trailern visar att "Den blomstertid nu kommer" inte liknar andra svenska filmer. Ambitiösa actionscener och fler specialeffekter än "Matrix" eller "Stjärnornas krig" - här blir det åka av! Men filmen överraskar på mer än ett sätt. Det är också ett drama som hugger i hjärtat och sakta vrider om kniven. En långfilmsdebut att bli starkt imponerad av.

Historien börjar i december 2005. En julafton då tonårige Alex (Christoffer Nordenrot) familj ska splittras och hans värld blir aldrig densamma igen. Hans hemliga kärlek Anna (Lisa Henni) har just flyttat från stan, och mamma har fått nog av pappas bittra gliringar. Hon sticker, och kort därefter flyr även Alex från det kvävande småstadshemmet.

Den actionsugne tittaren får hålla ut - tillbakablickarna är långa men fyller sitt syfte. Filmskaparna förstår vikten av att etablera sina hjältar och deras dilemman, för att vi ska skapa band till dem och bry oss om hur det går sen.

Tio år har passerat. Midsommar närmar sig. Alex har blivit en framgångsrik musiker i storstan, men något saknas i hans liv. Kontakten med föräldrarna och barndomskärleken är obefintlig. Men inget får folk att minnas sina nära och kära som när det mest otänkbara inträffar. Sverige drabbas av två terrorattacker tätt inpå varann, och Alex förstår att något är väldigt fel. På tv-nyheterna ryktas det om IS. Konspirations-teoretikerna ropar ”Ryssen kommer!” När elen slås ut och telefonnätet dör spelar inget annat roll, då gäller bara att samla ihop familjer och söka skydd.

De sex grabbarna som utgör filmkollektivet Crazy Pictures regisserar, producerar och skriver manus tillsammans. De har tidigare tagit Youtube med storm med ambitiösa, satiriska och ofta tänkvärda sketcher och kortfilmer. I långfilmsdebuten finns knappt någon humor, bara nattsvart ödesmättad stämning och nagelbitande spänning.

Filmskaparna från Norrköping lyckas bevisa att vårt lilla land kan mäta sig med Hollywood när det kommer till spektakulära katastroffilmer. De gör det med riktigt osvenska ambitioner, men storyn är alltid fast förankrad i ett samhälle vi känner igen. Vi ser tanterna som fikar på landet, och de ensamma männen i sina stugor. Vi ser midsommarfesten som störs av rikslarmet. Vi ser egoismen och ilskan hos de som fått plats i skyddsrummen och de som blev utanför. Man kan se det som något slags oväntat giftermål mellan ”Korparna” och ”Cloverfield” - en stark emotionell resa som skildras medan omvärlden drabbats av kaos och panik.

Crazy Pictures-gänget har onekligen sett mycket film i sina dagar, och man anar blinkningar till allt från ”Die Hard” till ”Independence Day”. Halvvägs i filmen, när skiten träffar fläkten på riktigt, blir det actionpackat och riktigt spännande. Den dramatiska musiken, skapad av Gustaf Spetz, tillåts ta utrymme och håller publiken i hand under den vilda resan.

Något nytt har exploderat på den mörka och dystra svenska filmhimlen. Hollywood lär snart knacka på dörren, men jag hoppas att Crazy Pictures har modet, och resurserna, att fortsätta skapa spännande projekt på hemmaplan. De behövs här.
| 12 juni 2018 08:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (29)
1
Sämsta filmen på länge, helt värdelös verkligen. Trodde den va helt okej de första 5/10 minutrarna men sen spårade det totalt!!
Läs mer
1
Sämsta film slösat 2 timmar i mitt liv
Läs mer
5
Fantasiskt bra - har extremt svårt att förstå de låga betygen som delats ut här. Underbart foto, extremt stämningsfull (har aldrig upplevt spänningsuppbyggande och vemod på samma sätt i en svensk film tidigare), karaktärsdriven, otroligt bra praktiska effekter (nyskapande med tanke på budgeten) och detsamma gäller CGI (antagligen det bästa i svensk film någonsin) och musiken är i en klass för sig. Och folk verkar sätta betyg efter vem/vilka som är hotet i filmen? Med tanke på att just detta är ett extremt troligt scenario enligt högt uppsatta befälshavare och strateger så är den kritiken obegriplig. Regeringen borde se den här filmen nu. Bravo, Crazy Pictures!
Läs mer
Visa fler