Serie

Skribent

Alexander Kardelo

25 april 2018 | 12:30

Danska dystopin "The Rain" är ingen solskenshistoria

TV-vårens väderprognos: en het ny serie drar in från vårt grannland i väst. Håll tummarna för en regnig binge-helg!
Först kommer paniken.

Radionyheterna uppmanar alla att hålla sig undan regnet. Simone rycks från skolan och familjen ger sig ut på motorvägen för att komma i säkerhet. Bort från molnen som närmar sig, och sprider en dödlig smitta. Ett skräckscenario som kom från ingenstans.
 
Simone fattar ingenting, men hennes pappa är snabb och målmedveten. Som om han planerat just för detta scenario. I skogen finns en bunker där familjen ska kunna leva länge under jord. Själv tar han på sig skyddsdräkten och ger sig ut i regnet. Han lovar att fixa något, och att han snart är tillbaka.

Sen kommer väntan. Simone och hennes lillebror Rasmus kan inte göra annat än fördriva tiden, i tryggt förvar från vad som nu finns där ute. I det högteknologiska skyddsrummet under jord finns allt de behöver för att överleva i flera år, om så krävs. Allt utom en möjlighet att kontakta deras far, eller andra överlevande för den delen. Men Simone har svurit på att skydda sin lillebror, och vågar inte öppna dörren.

Först kommer paniken. Sen kommer väntan. Men något som aldrig lämnar våra två huvudpersoner är ovissheten. Vad är det med regnet som får människor att falla döda på ett ögonblick? Vad finns kvar där ute? Och vad menade Simones pappa när han sa att Rasmus är "nyckeln till det hela"?
 
 
Ovissheten smittar också av sig på tittarna, iallafall under de första två avsnitten. Det välskrivna manuset får mig att sitta som på helspänn, och det är inte för nagelbitande scener. Visst finns de också, men mest sitter man nervöst och väntar på vad som ska ske härnäst. Seriens skapare ger oss nya pusselbitar till mysteriet, ett i taget, bara tillräckligt för att fånga intresset...

Historien utspelas genom Simones ögon. En vanlig tonårstjej som hamnat i en ovanlig situation. Hon är ingen Katniss Everdeen, men en karaktär som är lätt att tycka om och relatera till. Simone måste vara stark för sin lillebror men gråter i det tysta och förbannar sin situation. Hon är en överlevare men också en vanlig tonårstjej som tvingas växa upp för snabbt. Alba August (snart aktuell i "Unga Astrid") gör en stark insats, och lär vara på väg att slå igenom stort tack vare den här huvudrollen.

I slutet av första avsnittet är det dags att sticka ut huvudet ur kaninhålet. Simone och hennes bror hoppas på solsken och att hitta överlevande - kanske sin far? In kliver istället Martin med ett beväpnat gäng ute efter att stjäla deras mat. Motvilligt från båda läger slår de istället följe, för att leta efter fler liknande bunkrar. En vandring som ska ta dem hela vägen till Sverige.

Sen kommer misstron. En osviklig känsla av att ingen går att lita på, och att man ständigt bör vara på sin vakt.
 
 
Martin, spelad av Mikkel Boe Følsgaard ("A Royal Affair"), är också en intressant karaktär. Han är tuffingen som gömmer sig bakom ett gevär, men skenet kan bedra. Via tillbakablickar visas en soldat som vägrar lyda ordern att "skjuta allt som rör sig" vilket dessvärre leder till en tragedi. Rollfiguren är inte omedelbart lika sympatisk som Simone, men jag tippar på att vi får komma närmare både honom, och övriga överlevarna i gruppen.

Det är en enkel men effektiv historia som berättas. Istället för stora specialeffekter får vi komma riktigt nära karaktärerna. "The Rain" kan liknas vid en skandinavisk "28 dagar senare" eller "The Walking Dead", minus ilskna zombies.

Och visst har vi sett liknande historier förut - som visar hur en plötslig katastrof förvandlar människor till djur, beredda att döda för en bit mat eller av rädsla för att bli smittade. Exemplen är många, men "The Rain" är förmodligen först med att sätta den här typen av spänning på skandinavisk mark. Man blir rätt stolt när en så pass välgjord, postapokalyptisk serie dyker upp i lilla Norden och kan mäta sig med påkostade Hollywood-produktioner.
 
 
Baserat på de tre inledande avsnitten (av totalt åtta) är detta vårens självklara binge. Du kommer sluka den här serien på nolltid och be om mer.

Det är svårt att sia om "The Rain" håller hela vägen. Om serien släpper mysteriet med regnet, sitt unika sci-fi-element för att fokusera på dramat inom gruppen, kan jag tänka mig att intresset svalnar. Den typen av konflikter har vi som sagt sett förut. Oklart är också om serien får ett tillfredsställande avslut eller lämnar oss med en cliffhanger med hopp om fler säsonger - det sistnämnda låter ändå mest troligt.

Jag får avvakta med ett betyg och ett slutgiltigt omdöme tills hela serien går att streama. Men tills vidare... Ta med paraply och oömma kläder. Det här är en spännande resa du inte vill missa.
 
 
 
"The Rain" släpps på Netflix fredagen 4 maj.
| 25 april 2018 12:30 |