Serie

Skribent

MovieZine

2 juni 2022 | 09:25

Netflix satsar på fler svenska originalserier

Två nya dramaserier presenteras idag: "I dina händer" och "Barracuda Queens", från producenterna av "Störst av allt" och Kärlek & Anarki".
2019 hade "Störst av allt" premiär som den första svenska Netflix-serien. Sedan dess har satsningen på svenskt innehåll ökat kraftigt med titlar som "Clark" och "Svart Krabba". Senare under 2022 får även "The Playlist" premiär, liksom nya säsonger av tittarfavoriterna "Snabba Cash" och "Young Royals".
 
Idag presenterar Netflix två nya svenska seriesatsningar – en adaption av Malin Persson Giolitos nya succéroman "I dina händer" och "Barracuda Queens", ett drama om fem Djursholms-tjejer på 90-talet som gör inbrott i överklassens fina villor.
 
Båda serierna kommer från producentduon Frida Asp och Fatima Varhos och deras nystartade produktionsbolag Asp Varhos. De har har tidigare bland annat producerat "Störst av allt", "Kärlek & Anarki" och "Den osannolika mördaren" för streamingtjänsten.
 
 

En 14-årig mördare i centrum för "I dina händer"

 
Snö faller över en tom lekplats. En fjortonårig pojke ligger med ansiktet nedåt framför en gungställning och hans liv rinner ur honom genom ett gapande sår i huvudet. Bakom honom står hans bästa vän med en rykande pistol i handen.
 
När barn begår fruktansvärda brott, vem bär ansvaret? "I dina händer" beskrivs som ett gripande porträtt av kraften i barndomens vänskap, och en förkrossande skildring av vad som händer när samhället misslyckas med att skydda de som mest behöver det.
 
- Netflix tar historier om unga på stort allvar och de är inte rädda för att skildra svåra ämnen. Det är därför Netflix var mitt absoluta förstahandsval för att göra tv-serie av "I dina händer" och jag är så stolt för att det också kommer att bli min debut som manusförfattare, säger Malin Persson Giolito i ett pressmeddelande.
 
Serien är baserad på Malin Persson Giolitos succébok med samma namn, som gavs ut i februari i år, och får premiär 2024. Anna Zackrisson står för regin.
 
 

"Barracuda Queens" tar oss tillbaka till 90-talet

 
Året är 1995. Det är i början av ”girl-power-eran” innan alla hade mobiltelefon och kommunicerade på sociala medier. Lollo, Klara, Frida och Mia är fyra barndomskompisar från Djursholm som internt kallar sig Barracuda Queens. Men när en festhelg går överstyr och de hamnar i ekonomisk knipa ser tjejerna bara en utväg – att göra inbrott och sno saker som de kan sälja av.
 
"Barracuda Queens" är inspirerad av verkliga händelser och följer ett gäng unga kvinnor som genom inbrott frigör sig från tidens förväntningar och krav, långt innan feminismen blev folklig. Men serien skildrar också en värld där vissa kommer undan med brott, och andra inte.
 
- Vår ambition har varit att göra något roligt, utmanande och nytt och samtidigt säga något om vår samtid med fem smarta, gränslösa Djursholms-tjejer som huvudkaraktärer, kommenterar Camilla Ahlgren, huvudförfattare.
 
I rollistan syns bland andra Alva Bratt, Tindra Monsen, Sandra Zubovic, Tea Stjärne, Sarah Gustafsson, Izabella Scorupco, Max Ulveson, Johannes Kuhnke med flera. Amanda Adolfsson ("Unga Sophie Bell") regisserar serien som släpps under 2023.
| 2 juni 2022 09:25 |