I dina händer 2024-

Drama Thriller
Sverige
Svenska
I dina händer poster

Synopsis

Snö faller över en tom lekplats. En pojke ligger med ansiktet nedåt och hans liv rinner ur honom genom ett gapande sår i huvudet. Bakom honom står hans bästa vän med en rykande pistol i handen. När barn begår fruktansvärda brott, vem bär ansvaret? Och vad gör det med oss alla när vi tillåter oss att betrakta barn som monster? Serie, baserad på Malin Persson Giolitos succébok.
Ditt betyg
2.7 av 7 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Jonatan Blomberg

24 april 2024 | 00:05

Barn som mördar barn i spännande miniserie

RECENSION. Författaren Malin Persson Giolitos populära men hemska bok "I dina händer" har nu blivit en hemskt spännande tv-serie hos Netflix.
Nej, "I dina händer" är inte den tredje säsongen av "Snabba Cash". Även fast skådespelaren Ardalan Esmaili också här spelar en man som försöker få ungdomar att hålla sig borta från gängkriminalitet och droger. Den här gången spelar han däremot polisen Farid Ayad, som under en tid tillbaka agerat kontaktperson till de två unga pojkarna Billy (Yasir Hassan) och Dogges (Olle Strand) familjer. 
 
När Billy plötsligt skjuts till döds så får vi tittare genast veta att det var hans bästa kompis Dogge som sköt honom. Redan samma natt får vi se hur Farid förhör en kraftigt drogpåverkad Dogge om anledningen bakom mordet. Och det är här serien sedan delas upp i olika tidslinjer, där vi tittare både får följa konsekvenserna av skjutningen samt händelserna som ledde fram till det ödesdirgra ögonblicket. 
 
För att inspireras lite av seriens berättarstil så backar jag nu själv bandet lite här. Det har nämligen gått nästan exakt 5 år sedan Netflix släppte sin allra första svenska originalserie "Störst av allt", som var baserad på boken med samma namn från författaren (och den tidigare advokaten) Malin Persson Giolito. "I dina händer" är alltså nästa Netflix-serie att ha baserats på en av Malins böcker. Och den här gången var det även tänkt att hon skulle debutera som manusförfattare. Så blev det visst inte. 
 
Bara några veckor innan premiären meddelande nämligen författaren att hon valde att plocka bort sitt namn från projektet, "som en markering" mot att man visst inte haft samma syn på hur gängkriminaliteten bland unga i förorten skulle framställas i serien. Lite taskig tajming kanske, men det här med gängkriminalitet och hur unga barn antingen lockas eller tvingas in i den är utan tvekan något av seriens kärna.
 
Nu har jag visserligen inte läst Malins bok, så jag kan inte göra några direkta jämförelser. Men något säger mig att hon troligtvis har kunnat ge mer kontext och bakgrund till vissa av berättelsens mer viktiga händelser i bokform. Det går ju att vara detaljerad på ett annat sätt i en bok än vad det finns utrymme för i endast fem tv-avsnitt.
 
Min absolut största och egentligen enda kritik av tv-adaptionen av "I dina händer" är att jag hade velat ha ännu fler avsnitt. Nu blir det lite väl snabbt klippt och därför aningen rörigt på sina håll. Men jag vill ändå vara tydlig med att jag faktiskt gillar den här serien. Samtidigt som jag hatar hur bilden av vårt lands rättssystem målas upp. Det är väl lättare för många av oss att lite hånfullt himla med ögonen åt hur det ser ut i många andra länder istället.
 
Men som Norrköpingsbo har man ju börjat vänja sig vid att det nationella bombskyddet är på plats och desarmerar utplacerade bomber, i det gängkrig som uppenbarligen härjar nästan precis utanför min egen dörr. Därför blir det svårt att inte tänka på mina egna barn, medan jag tittar på "I dina händer". Hur fruktansvärt fort något kan gå fel om ens ungar råkar hamna i fel bekantskapskrets. Om någon säger något fel vid exakt fel tidpunkt. Det borde inte känns såhär verkligt.
 
Av den anledningen sitter jag på helspänn och tittar på "I dina händer". Manusförfattaren Alex Haridi har tidigare skrivit serier som "Sanningen", "Blå ögon" och var även med på ett hörn när "Störst av allt" skrevs för drygt fem år sedan. Jag förstår hur och varför man har valt att fokusera handlingen kring just Billy och Dogge, med Farid som den där personen många av oss önskar att vi var. Den som sade ifrån på skarpen och den som bryr sig så mycket att man själv är villig att kliva över vissa gränser.
 
Anna Zackrisson som har regisserat seriens samtliga avsnitt har tidigare jobbat med Esmaili på både "Snöänglar" och "White Wall", två andra svenska serier som jag verkligen gillat. Och det här är en minst lika snyggt inramad produktion på alla sätt. 
 
Men med några ytterligare avsnitt så hade Mahmut Suvakci kunnat golva mig med sin roll som den maktlöse butikshandlaren Sudden. Klassklyftorna mellan Dogge, som egentligen heter Douglas och är uppvuxen i en avsevärt finare del av staden än kompisen Bilal "Billy" Ali, hade också kunnat ges mer tid. Mehdi Bah (Solomon Njie) är en annan av seriens mer betydelsefulla karaktärer, men vi får spendera nästan mer tid med personerna runtomkring honom - vilket gör att händelserna i seriens andra halva inte heller får den tyngd som den hade kunnat få, med lite mer investerad tid på rätt ställen.
 
Men med det sagt, så lyckas "I dina händer" fortfarande hålla mig intresserad och underhållen hela vägen in i mål. Och min största kritik är trots allt att jag bara ville ha ännu mer. Du bör mer andra ord definitivt ge serien en chans!
 
Alla fem avsnitt av "I dina händer" finns nu tillgängliga hos Netflix.
| 24 april 2024 00:05 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera I dina händer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu