Film

Skribent

Alexander Kardelo

26 mars 2018 | 10:00

Netflix-filmer får inte längre tävla i Cannes

Festivalens nya regler skulle ha stoppat "Okja" och "The Meyerowitz Stories" från tävlingssektionen förra året.
Det var roligt så länge det varade. Den röda Netflix-loggan fick skina över Cannes-besökarna i det anrika festivalpalatset i ett år, men inte längre.

I år är det nämligen inte längre tillåtet för Netflix att tävla med sina originalfilmer om den åtråvärda Guldpalmen. Såvida de inte ser till att köra ut dom på bioduk innan de finns tillgängliga för streaming.

Festivalchefen Thierry Fremaux kände sig tvungen att ändra spelreglerna efter viss kritik från filmskapare förra året. Då hittades Joon-ho Bongs "Okja" och Noah Baumbachs "The Meyerowitz Stories" i tävlingssektionen.

- När vi valde ut filmerna förra året, trodde jag att jag kunde övertala Netflix att släppa dem på bio. Jag var självsäker, men de vägrade. Netflix-folket älskade röda mattan, men de förstår att deras modell inte går ihop med vår, förklarar Fremaux för THR.

Från och med i år måste alla filmer som tävlar om Guldpalmen i Cannes ha fransk biodistribution säkrad. Men nya starka spelare på filmfronten, så som streamingjättarna Netflix och Amazon, får fortfarande visa sina filmer i festivalens övriga sektioner. Årets upplaga av Cannes filmfestival pågår mellan 8-19 maj.
 
Förra veckan gjorde Steven Spielberg ett uppmärksammat uttalande om att filmer gjorda för Netflix inte borde få tävla om Oscars.
 
Är det rätt av festivalen att stoppa filmer gjorda för tv eller streaming? Vad tycker ni?
| 26 mars 2018 10:00 |