Serie

Skribent

Patrik Jonsson

7 januari 2016 | 18:00

Netflix 5 bästa serier just nu

Vilka är de fem bästa tv-serierna från Netflix? Kanske svårt att säga, här följer i alla fall mina fem favoriter.
Innan jag drar igång denna lista vill jag passa på att understryka att detta gäller endast tv-serier som är producerade av Netflix själva. Alltså inga inköpta serier som till exempel "Breaking Bad" (AMC), "Homeland" (Showtime) eller "Sons of Anarchy" (FX). Vi snackar alltså Netflix originalserier.

En annan sak jag vill poängtera är att jag även lämnat så kallade "fortsättningsserier" utanför listan. Det vill säga tidigare nedlagda tv-serier som Netflix köpt in och sedermera återupplivat och gett en fortsättning med ytterligare säsong(er). Här kan bland annat nämnas serier som "Longmire", "The Killing" och "Arrested Development".

Nu nog om detta, nu kör vi.

5. "Daredevil"
Då det kommer till just superhjältegenren brukar jag vara väldigt skeptisk. För att inte säga proppmätt och redigt less. Så kom då Netflix ifjol och släppte sin tappning av "Daredevil" med buller och bång. Absolut inte något mästerverk, men en riktigt uppfriskande och överraskande bra superhjältetappning. Denna var avsevärt mycket mörkare än de mer "vanliga" superhjälteserierna/filmerna och det i sig var definitivt något som tilltalade mig. Dessutom förärades serien med en riktigt välspelad och mångbottnad skurk i form av Vincent D'Onofrios eminenta tappning av Kingpin. Just denna insats gör att "Daredevil" faktiskt, åtminstone för tillfället, letar sig in på min topp fem över Netflix bästa tv-serier.

4. "Sense8"
Jag är mycket väl medveten om att många av er absolut inte håller med mig om att denna serie är värd någon fjärdeplacering, om ens någon placering överhuvud taget? Detta är uppenbarligen en rejäl vattendelare och därav inte en serie för alla. Det är dock tveklöst en serie för mig. Jag fann den nämligen både intressant, vågad och originell. Detta behöver naturligtvis inte per automatik betyda bra, men denna gången tycker jag det. Full av fantasi, mycket välspelad och riktigt snyggt producerad. Kunde den ha blivit bättre, kunde den ha finslipats lite här och var? Absolut. En fjärdeplacering tycker jag dock den är värd.

3. "House of Cards"
Även denna series placering har säkert många av er invändningar mot? Denna vill så klart många av er placera högre, förmodligen allra högst upp? Det må så vara. Faktum är dock att jag i seriens begynnelse inte skulle ha haft med den överhuvudtaget på någon topplista. Jag var helt enkelt inte lika imponerad och tagen som typ resten av världen. Den har dock växt på mig, nu gillar jag den, nu tycker jag faktiskt att den är riktigt bra. Med detta sagt är alltså en tredje placering inte fy skam, inte vad det gäller mig personligen. Kevin Spacey är, som vanligt, helt underbar i sin roll som den hänsynslöse maktivraren Frank Underwood. Sanningen är att hela jäkla casten gör ett riktigt bra jobb. Dessutom är "House of Cards" mycket välskriven, helt klart en av de bättre tv-serierimäjksen som någonsin gjorts.

2. "Orange is the new Black"
Här har vi ännu en serie som är mycket välskriven och precis som "Sense8" är den dessutom mycket vågad, naken och ärlig. Serien klassas som en dramakomedi, men här skulle jag dock vilja lägga väldigt stor betoning på just dramatiken. Visst lockas man ibland till skratt, i slutändan är det dock just dramatiken som lyser starkast. Annars en perfekt balansgång skulle jag vilja påstå och detta är inte alltid helt enkelt. "Orange is the new Black" klarar dock av det hela med bravur, detta inte minst tack vare en helt fantastisk skådespelarensemble. Att serien och dess inblandade blivit uppmärksammade både på galor, i medier och hemma hos vanligt folk som dig och mig, är knappast någon tillfällighet. Detta, mina vänner, stavas hög kvalitet.

1. "Bloodline"
Som obestridlig vinnare av det hela utnämner jag, helt utan krussiduller, dramathrillern "Bloodline". Ur ett perspektiv är det en mycket välspelad familjekrönika. Ur ett annat är det ett förstklassigt drama och ur ett tredje perspektiv en mycket spännande och isande thriller. Just denna härliga mix, kryddat med en ohyggligt massa talang, gör "Bloodline" till en av fjolårets absolut bästa tv-serier. Från berättarteknik och karaktärsgalleri till foto och produktion gör denna serie inte många fel, om ens något. Jag har egentligen inte så mycket mer att tillägga annat än att säga att Netflix definitivt har blivit en kanal att räkna med. Sedan att "Bloodline", givetvis tillsammans med alla de övriga serierna här på listan, får mina varmaste rekommendationer!

Här är de Netflixsignerade tv-serierna som tvingades stå utanför listan; "Master of None", "Narcos", "Hemlock Grove", "Lilyhammer", "Grace & Frankie", "Marco Polo", "Jessica Jones", "BoJack Horseman", "Wet Hot American Summer" och "The Unbreakable Kimmy Schmidt".

Vad tycker ni därute, har Netflix blivit en kanal att räkna med? Hur skulle er Netflix-topplista se ut? Kommentera gärna nedan!
| 7 januari 2016 18:00 |