Sense8 2015-2017

Drama Sci-Fi Mysterium
USA
55 MIN
Engelska
Sense8 poster

Synopsis

En grupp människor runt om i världen blir plötsligt mentalt sammankopplade och måste finna ett sätt att överleva när de på grund av sina förmågor blir ett hot för de som tycker de förstör världsordningen. 
Ditt betyg
3.5 av 293 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
2
SÄSONG 1
SÄSONG 2
01
Limbic Resonance
2015-06-05
02
I Am Also a We
2015-06-05
03
Smart Money is On the Skinny Bitch
2015-06-05
04
What's Going On?
2015-06-05
05
Art is Like Religion
2015-06-05
06
Demons
2015-06-05
07
W. W. N. Double D?
2015-06-05
08
We Will All Be Judged By the Courage of Our Hearts
2015-06-05
09
Death Doesn't Let You Say Goodbye
2015-06-05
10
What is Human?
2015-06-05
11
Just Turn the Wheel and the Future Changes
2015-06-05
12
I Can't Leave Her
2015-06-05

Recensent

Katarina Emgård

22 november 2015 | 10:00

Soft sci-fi drama

Syskonen Wachowski levererar oftast något oväntat. Oavsett hur väl genomfört slutresultatet är kan man åtminstone förvänta sig en rebellisk story som uppmanar till eftertanke. Detta är en skön, soft sci-fi serie med fokus på det emotionella. Såklart med stora ambitioner. För stora ibland, men när allt klaffar är det briljant.
Nio olika städer, åtta huvudkaraktärer och fem regissörer. Indiska tyger, mexikanska dokusåpor, isländska berg, koreanska businessmän, tyska maffiabröder, kenyanska machetes och ett grådisigt Chicago i en härlig kompott. Vi förflyttas i ett raskt tempo mellan färgsprakande tempel i Mumbai och pridefestivaler i San Francisco till DJ-scenen i London och ett sterilt kontor längst upp i ett nybyggt höghus i Seoul. Serien är inspelad på plats i de olika länderna av en handfull regissörer. Det märks både på ljussättningen, filmningen och klippningen att det är äkta. Miljöerna förstärker både karaktärernas personligheter och ökar kontrasten. Detta gör dock även att första avsnittet är direkt kaotiskt snarare än inbjudande. Men därefter blir den bara bättre och bättre. 

”Sense8” marknadsförs som en science-fiction serie, vilket kan ha varit ett misstag. Med den märkningen förväntar sig publiken troligtvis mer hard sci-fi, men detta är mer klassisk soft sci-fi. Fokus är alltså inte främst på tekniken utan snarare på karaktärerna, känslan och den inverkan huvudkaraktärernas förmåga har på sin omgivning. De åtta karaktärerna kan nämligen besöka varandra genom att spirituellt ta sig in i varandras kroppar eller alternativt bara åka över på en kopp kaffe. Den är mer i stil med ”Her”, ”Another Earth” och ”Upside Down”. Syskonen Wachowskis har valt att låta känslan istället för vetenskapen styra, vilket gör att logiken släpar efter lite. För visst, det är högst oklart hur kopplingen mellan de åtta huvudkaraktärerna faktiskt fungerar. Varning! Gillar du att leta logiska luckor och föredrar tunga hårda science-fiction böcker så är detta inte en serie för dig.  

Men jag tycker att det är just detta som gör serien intressant. Historien vankar fram i ett harmoniskt tempo. Den är fin. Tematiken är kärlek och även om de ibland drar klichéer som ”Love is like art” vill de också säga oss något om hur isolerat vi lever idag. Att vi likt de sensitiva i ”Sense8” borde knyta an till varandra och naturen igen. Den visar också på ett vackert sätt hur minnen kan sätta sig fysiskt i kroppen, och hur det ibland räcker att dela tystnad med någon för att läka sina sår. 

”Sense8” är otroligt pretentiös med sina åtta olika historier som ska kopplas ihop. Det gör också att den ibland snubblar mellan att vara en sci-fi serie med ett budskap och ett segt drama som snuddar vid ostig kärlekskavalkad. Ett typexempel är sing-along klippet till låten ”What’s up” av ”4 Non Blondes” som först berör en känslomässigt, men som tyvärr pågår alldeles för länge och till slut blir tramsig. Den för direkt tankarna till danscenen i ”Matrix Reloaded” och känner att någon borde ropat ”Klipp!” Där är några udda scener till, och är man känslig för onödiga sexscener så kommer du sucka då och då. Ibland driver dessa scener handlingen framåt, men ibland är det onödigt frosseri. Den lider även av en del stereotypiska karaktärer, som att alla asiater kan kampsport och att flator kör motorcykel, men jag hoppas detta är något som kommer utvecklas under nästa säsong. 

Stort tack till manusförfattarna också för att de gått bort från det klassiska serieupplägget med att introducera en karaktär per avsnitt. Jag hoppas bara nu att de har idéer kring hur de ska expandera serien. För de behöver nog överraska en om de ska fortsätta hålla ens intresse vid liv. Idén som berättelsen vilar på påminner mig mycket om boken ”Darwin’s Radio” som handlar om människans evolution. Och följer man det Darwinistiska tankesättet är det bara en  tidsfråga innan det kommer en ny generation människor som är mer  utvecklad än vad vi är. Frågan är såklart: Vad gör vi då?
| 22 november 2015 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
3
En serie som jag verkligen vill gilla mer än slutbetyget och som kunde ha varit fantastisk, då alla förutsättningar finns: Fascinerande premiss, makalös produktion/omgivningar och högkompetent action, förstås. Men syskonen Wachowski behöver desperat någon som säger stopp - inte bara en gång. Deras ambitioner är tydliga efter sina egna könsbyten - de vill så ohyggligt mycket, och de mänskliga budskapen däri är berömvärda och ack så viktiga - men det är så ENORMT over-the-top att det ofta snuddar vid det parodiska: Yviga gester, smetgulligt utdragna kärleksscener… passionerade, klämkäckt utagerande och förnumstiga utläggningar om kärlekens makt... och så alla dessa ostiga musikinslag som kombinerat ger oss färgsprakande skämskudde-videos/resekataloger i vartenda avsnitt - för att inte tala om antalet gånger som karaktärer sitter på en kulle/hustak och filosoferar i en solnedgång (jag har nog aldrig spolat så mycket i en serie)! Men visst är det bra, då premissen är så häftig, karaktärerna engagerar så pass och i 2:a säsongen expanderas universumet lite. Stark 3:a ska den ha, men kunde varit en 4:a.
Läs mer
5
serie i min smak som gillar serier med lite substans. Krävs en hel del av avsnitten innan man får grepp om handling och karaktärer men lite som interstellar så är det inte riktigt vad man väntade sig.
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu