Sense8 (2015-2016)

Ditt betyg
Visa mer info Dölj mer info

SÄSONG 1

S01 E01

Limbic Resonance

2015-06-05

S01 E02

I Am Also a We

2015-06-05

S01 E03

Smart Money is On the Skinny Bitch

2015-06-05

S01 E04

What's Going On?

2015-06-05

S01 E05

Art is Like Religion

2015-06-05

S01 E06

Demons

2015-06-05

S01 E07

W. W. N. Double D?

2015-06-05

S01 E08

We Will All Be Judged By the Courage of Our Hearts

2015-06-05

S01 E09

Death Doesn't Let You Say Goodbye

2015-06-05

S01 E10

What is Human?

2015-06-05

S01 E11

Just Turn the Wheel and the Future Changes

2015-06-05

S01 E12

I Can't Leave Her

2015-06-05

SÄSONG 2

S02 E01

Happy F*cking New Year

2016-12-23

SÄSONG 3

S03 E00

Titel saknas

S03 E01

Titel saknas

S03 E02

Titel saknas

S03 E03

Titel saknas

S03 E04

Titel saknas

S03 E05

Titel saknas

RECENSION: SENSE8

Soft sci-fi drama
Syskonen Wachowski levererar oftast något oväntat. Oavsett hur väl genomfört slutresultatet är kan man åtminstone förvänta sig en rebellisk story som uppmanar till eftertanke. Detta är en skön, soft sci-fi serie med fokus på det emotionella. Såklart med stora ambitioner. För stora ibland, men när allt klaffar är det briljant.
Nio olika städer, åtta huvudkaraktärer och fem regissörer. Indiska tyger, mexikanska dokusåpor, isländska berg, koreanska businessmän, tyska maffiabröder, kenyanska machetes och ett grådisigt Chicago i en härlig kompott. Vi förflyttas i ett raskt tempo mellan färgsprakande tempel i Mumbai och pridefestivaler i San Francisco till DJ-scenen i London och ett sterilt kontor längst upp i ett nybyggt höghus i Seoul. Serien är inspelad på plats i de olika länderna av en handfull regissörer. Det märks både på ljussättningen, filmningen och klippningen att det är äkta. Miljöerna förstärker både karaktärernas personligheter och ökar kontrasten. Detta gör dock även att första avsnittet är direkt kaotiskt snarare än inbjudande. Men därefter blir den bara bättre och bättre. 

”Sense8” marknadsförs som en science-fiction serie, vilket kan ha varit ett misstag. Med den märkningen förväntar sig publiken troligtvis mer hard sci-fi, men detta är mer klassisk soft sci-fi. Fokus är alltså inte främst på tekniken utan snarare på karaktärerna, känslan och den inverkan huvudkaraktärernas förmåga har på sin omgivning. De åtta karaktärerna kan nämligen besöka varandra genom att spirituellt ta sig in i varandras kroppar eller alternativt bara åka över på en kopp kaffe. Den är mer i stil med ”Her”, ”Another Earth” och ”Upside Down”. Syskonen Wachowskis har valt att låta känslan istället för vetenskapen styra, vilket gör att logiken släpar efter lite. För visst, det är högst oklart hur kopplingen mellan de åtta huvudkaraktärerna faktiskt fungerar. Varning! Gillar du att leta logiska luckor och föredrar tunga hårda science-fiction böcker så är detta inte en serie för dig.  

Men jag tycker att det är just detta som gör serien intressant. Historien vankar fram i ett harmoniskt tempo. Den är fin. Tematiken är kärlek och även om de ibland drar klichéer som ”Love is like art” vill de också säga oss något om hur isolerat vi lever idag. Att vi likt de sensitiva i ”Sense8” borde knyta an till varandra och naturen igen. Den visar också på ett vackert sätt hur minnen kan sätta sig fysiskt i kroppen, och hur det ibland räcker att dela tystnad med någon för att läka sina sår. 

”Sense8” är otroligt pretentiös med sina åtta olika historier som ska kopplas ihop. Det gör också att den ibland snubblar mellan att vara en sci-fi serie med ett budskap och ett segt drama som snuddar vid ostig kärlekskavalkad. Ett typexempel är sing-along klippet till låten ”What’s up” av ”4 Non Blondes” som först berör en känslomässigt, men som tyvärr pågår alldeles för länge och till slut blir tramsig. Den för direkt tankarna till danscenen i ”Matrix Reloaded” och känner att någon borde ropat ”Klipp!” Där är några udda scener till, och är man känslig för onödiga sexscener så kommer du sucka då och då. Ibland driver dessa scener handlingen framåt, men ibland är det onödigt frosseri. Den lider även av en del stereotypiska karaktärer, som att alla asiater kan kampsport och att flator kör motorcykel, men jag hoppas detta är något som kommer utvecklas under nästa säsong. 

Stort tack till manusförfattarna också för att de gått bort från det klassiska serieupplägget med att introducera en karaktär per avsnitt. Jag hoppas bara nu att de har idéer kring hur de ska expandera serien. För de behöver nog överraska en om de ska fortsätta hålla ens intresse vid liv. Idén som berättelsen vilar på påminner mig mycket om boken ”Darwin’s Radio” som handlar om människans evolution. Och följer man det Darwinistiska tankesättet är det bara en  tidsfråga innan det kommer en ny generation människor som är mer  utvecklad än vad vi är. Frågan är såklart: Vad gör vi då?
Senaste kommentarer
patrik..
gillar denna!
bra story , inte klassiska sci fi action.

ser fram emot nästa säsong
nyacks
Jag undrar om ni som inte gillade den verkligen såg igenom hela och utan att spola. Det är lågintensiv serie som kräver tålamod.
P U T T E
Å jag tycker till skillnad från nedanstående att den var resor bättre än en Syfy-produktion :) Denna har kostat och det märktes. 
Gillade den verkligen och sopar dit en fyra!
Visa fler (2)

Veckans populära serier

Visa fler