Film

Skribent

Mats Karlsson

14 april 2010 | 13:14

Nedräkning till sommaren: Robin Hood

Nästa sommarfilm som MovieZine har tittat närmare på är Ridley Scotts film om mästerskytten från Sherwoodskogen, "Robin Hood".

Den klassiska karaktären Robin Hood är en av de mest filmatiserade och någon närmare presentation av killen som stal från de rika och gav till de fattiga behövs knappast. Senast vi fick se Robin Hood på bioduken var 1991 gestaltad av Kevin Costner och regisserad av Kevin Reynolds ("Waterworld").

Men Robin Hood har även fått ett antal olika TV-serier. Nu senast 2006 producerad av BBC och visad på TV4. Vi får heller inte förglömma Mel Brooks "Robin Hood: Karlar i trikåer" som var en parodi på ovan nämnda Kevin Reynolds "Prince of Thieves".

Nu kommer vi dock få en ny version av Ridley Scott där hans favoritskådis Russell Crowe blir Robin Hood och Cate Blanchett gestaltar jungfru Marion. Det har varit ett projekt som har dragits i långbänk med flera uppseendeväckande ändringar. Från början var titeln "Nottingham" och Scotts ambition var att låta Crowe axla två roller, både som sheriffen i Nottingham och som Robin Hood. En kul och kreativt upplägg som dessvärre hamnade i papperskorgen.

Trots det mer klassiska upplägget har både filmbolaget och Scott behållit Crowe och Blanchett i huvudrollerna. Det är något som har varit en nagel i ögat hos engelsmännen som har insisterat på att denna klassiska engelska historia ska ha engelska skådespelare och inte två "utbölingar" i form av Crowe och Blanchett. Crowe är nämligen född på Nya Zeeland och uppväxt i Australien och Blanchett som både är född och uppväxt i Australien.

Oavsett vad man tycker om skådespelarnas ursprung går det inte att frångå att de är två av Hollywoods främsta och bra publikmagneter, så chanserna till biosuccé är därför väldigt goda.

Att den episka regissören Ridley Scott tacklar projektet är också en stor fördel. Britten som har gett oss "Alien", "Blade Runner", "Gladiator" och "Kingdom of Heaven" vet sannerligen hur man ska gå tillväga för att få till ett episkt äventyr.

När det handlar om episka äventyr brukar det resultera i att det blir en riktigt lång film och "Robin Hood" är inget undantag. Den preliminära speltiden är satt till drygt 2 timmar och 30 min.

Det blir femte gången duon Scott och Crowe samarbetar. Deras samarbete inleddes med tidigare nämnda "Gladiator" som man utan att överdriva kan kalla för lyckat. Däremot blir det första gången Blanchett uppenbarar sig i en film av Scott, men även första gången Crowe och Blanchett spelar mot varandra.

Russell Crowe är en flitig skådespelare som fick sitt stora genombrott i "Gladiator" där han belönades med en Oscar för bästa manliga huvudroll. Men han har även visat sin storhet som skådespelare i "LA Confidential", "A Beautiful Mind", "Master and Commander" och "3:10 to Yuma".

Trots att det är en väldigt mansdominerad historia finns chansen att vila ögonen på Cate Blanchett som tacklar rollen som jungfru Marion. Blanchett som troligtvis är mest känd för sina roller som Galadriel i "Sagan om ringen" och Elizabeth I i "Elizabeth" samt rollen som Katherine Hepburn i Scorseses "Aviator".

Förutom de två tunga huvudrollsinnehavarna får vi även se brittiska skådespelare i filmen. Mark Strong som på sistone har medverkat i både Guy Ritchies "Sherlock Holmes" och i Matthew Vaughns "Kick-Ass" gestaltar här kung Johns medhjälpare, sir Godfrey.

Kungen själv kommer att gestaltas av Danny Huston som vi känner igen som Stryker i "X-Men Origins: Wolverine" och nu som Poseidon i "Clash of the Titans". En annan flitig skådespelare som har en roll i filmen är vår egen Max von Sydow. Han spelar Marions pappa, sir Walter Loxley.

I december släpptes den första trailern för filmen och många relaterade det de såg till Scotts "Gladiator". Något som däremot tystnade när nästa trailer kom nu i mars.

Nu är det drygt en månad kvar till premiären och medan vi alla inväntar biopremiären har vi samlat ihop allt material som finns till Scotts äventyr. Du hittar allt här nedan.

Stillbilder från filmen är inlagda i galleriet som du hittar här

Se trailer 1

Se trailer 2

Se TV-spot 1 på Facebook

Se TV-spot 2 på YouTube

Se TV-spot 3 på YouTube

Se featurette på Facebook

Hur pass peppad är du på "Robin Hood"?

| 14 april 2010 13:14 |