Film

Skribent

Andreas Samuelson

18 februari 2014 | 10:01

Nedräkning till Oscarn: Bästa ljudmix

Tolv dagar kvar till den stora kvällen! Idag lyssnar vi närmare på kandidaterna i kategorin Bästa ljudmix.

Hur får man till ljudet av pirater som kapar ett lastfartyg? En ensam astronauts äventyr i rymden? Några militärers kamp för överlevnad i Afghanistans berg? En folksångares vecka i Greenwhich Village på 1960-talet? Eller J.R.R. Tolkiens fantasyvärld? Bara några få vet och de kämpar nu om den kända guldstatyetten. De nominerade är...

Captain Phillips

De nominerade: Chris Burdon, Mark Taylor, Mike Prestwood Smith, Chris Munro

Film: Paul Greengrass svettiga, verklighetsbaserade drama utspelas till sjöss där somaliska pirater tar kaptenen till ett lastfartyg som gisslan efter en misslyckad kapning.

Tidigare Oscars: Munro vann för "Black Hawk Down" och nominerades för "Mumien" (även nominerad för "Gravity" detta år).

Gravity

De nominerade: Skip Lievsay, Niv Adiri, Christopher Benstead, Chris Munro

Film: Den häpnadsväckande skildringen av en astronauts traumatiska rymdresa som börjar med ett uppdrag som går fel och slutar med en kamp för överlevnad.

Tidigare Oscars: Lievsay har tidigare nominerats för både "No Country for Old Men", "True Grit" samt årets "Iniside Llewyn Davis". Munro vann för "Black Hawk Down" och nominerades för "Mumien" (även nominerad för "Captain Phillips"" detta år).

Hobbit: Smaugs ödemark

De nominerade: Christopher Boyes, Michael Hedges, Michael Semanick, Tony Johnson

Film: Peter Jacksons fortsättning på första "Hobbit"-filmen följer Bilbo, Gandalf och deras dvärgvänner när de tar sig genom både farliga skogar och berg för att slutligen möta den sluge titeldraken.

Tidigare Oscars: Tiotal nomineringar och vinster för "King Kong", "Sagan om konungens återkomst", "Pearl Harbor" och "Titanic".

Inside Llewyn Davis

De nominerade: Skip Lievsay, Greg Orloff, Peter F. Kurland

Film: Bröderna Coens typiskt lågmälda vintagedrama följer en folksångare som under en kall vecka i Greenwhich Village på 1960-talet kämpar mot en hård vinter och andra motgångar när han försöker slå igenom som musiker.

Tidigare Oscars: Har tidigare nominerats för "No Country for Old Men" och "True Grit". Orloff vann för "Ray" medan Lievsay även är nominerad för årets "Gravity".

Lone Survivor

De nominerade: Andy Koyama, Beau Borders, David Brownlow

Film: Verklighetsbaserat krigsdrama där Navy SEAL-soldater skickas till Afghanistan för att fånga in eller avrätta en talibanledare och får kämpa för att överleva när de möter en hel armé.

Tidigare Oscars: -

De fem senaste årens Oscarsvinnare i kategorin Bästa ljudmix:

"Slumdog Millionaire", "The Hurt Locker", "Inception", "Hugo Cabret" och "Les Misérables".

Vem tror du tar hem Oscarn för Bästa ljudmix? Kommentera nedan.

| 18 februari 2014 10:01 |