Film

Skribent

Alexander Dunerfors

23 november 2012 | 17:01

Något att bita i efter "Twilight"

Vilken bok-blir-film-serie kommer att nå upp i samma hysteri som Bella och Edwards vampyriga kärleksstory?

Säga vad man vill om "Twilight"-filmerna, men Stephenie Meyers tonårsromaner har skapat en masshysteri och fanskara som få hade kunnat drömma om. Men sagan är över, åtminstone just nu, och i Hollywood söker många efter det som ska bli nästa stora grej. Det gäller att hitta den rätta mixen av fantasy och romantik.

Här är sju filmer som aspirerar på att fylla tomrummet efter "Twilight"...

The Hunger Games

Baserat på Suzanne Collins böcker om ett framtida USA, där unga män och kvinnor slåss till döden i TV-sända tävlingar, medan Jennifer Lawrence smyghånglar i skogen. "Team Peeta" och "Team Gale" har redan blivit uttryck men inte riktigt i "Team Jacob"-klass.

Böckerna: Tre till antalet: "Hungerspelen", "Fatta eld" och "Revolt". Den första släpptes 2008.

Filmerna: "The Hunger Games" kom i våras, följs upp av "Catching Fire" hösten 2013 och därefter "Mockingjay" i två delar.

Beautiful Creatures

Om high school-grabben Ethan Wade som upptäcker att tjejen han sett i sina drömmar finns på riktigt, och just har börjat i hans skola. Men allt är inte som det verkar i den fiktiva amerikanska småstaden...

Boken: Debutroman för Kami Garcia och Margaret Stohl, som sedan 2009 också hunnit skriva "Beautiful Darkness", "Beautiful Chaos" och "Beautiful Redemption". 

Filmen: Den får vi se den 13 februari. Alice Englert och Alden Ehenreich hoppas på sina genombrott. Emma Thompson och Jeremy Irons backar upp i biroller.

The Host

Stephenie Meyer igen, den här gången handlar det om utomjordiska livsformer som tar över Saoirse Ronans kropp. Max Irons och Jake Abel hoppas på att bli nästa flickidoler.

Boken: "Genom dina ögon" från 2008. Stephenie Meyer planerar uppföljarna "The Soul" och "The Seeker".

Filmen: Kommer våren 2013 i regi av Andrew Niccol.

Warm Bodies

Glöm vampyrer, zombies är det nya heta om regissören Jonathan Levine får som han vill. Frågan är om ruttnande unga män, hur snygga de än må vara, har samma attraktionskraft som en glittrande R-Patz?

Boken: Utkom 2010 av Isaac Marion. Framgångarna fick författaren att börja skriva på en uppföljare, eller "en och en halv" uppföljare, som han mystiskt uttrycker det.

Filmen: Släpps i april 2013 med Nicholas Hoult ("En enda man") och Teresa Palmer ("Trollkarlens lärling") i huvudrollerna.

The Mortal Instruments

Om sextonåriga Clary som snubblar över den bisarra världen av demoner och skuggjägare, som lever mitt ibland oss. Mystiken tätnar när hennes egna mor försvinner.

Böckerna: En serie på sex böcker i fantasygenren för unga vuxna. Fem finns utgivna, men ännu ingen på svenska.

Filmen: "Stad av skuggor" ("City of Bones") heter den första filmen som släpps på bio 23 augusti 2013. Harald Zwart regisserar.

Ender's Game

Asa Butterfield ("Hugo") spelar Ender, en begåvad pojke som skickas på militärutbildning i rymden. Låter som en "Starship Troopers" för en yngre publik, med andra ord.

Böckerna: Författaren Orson Scott Card har gett ut femton böcker i vad som brukar kallas "Enderverse" eller "the Ender saga". Dessutom finns gott om noveller och serietidningar att plocka från, om den första filmen skulle bli framgångsrik.

Filmen: En stjärnspäckad historia med Abigail Breslin och Hailee Steinfeld i de yngre rollerna, Harrison Ford, Viola Davis Ben Kingsley i de äldre. En filmatisering har varit på gång åtminstone sedan 1999, då Jake Lloyd ("Star Wars Episod 1: Det mörka hotet") var påtänkt för huvudrollen. Vintern 2013 är det äntligen dags.

Fifty Shades of Grey

Tantsnusk, mommy porn - kärt barn har många namn. De S&M-laddade romanerna har blivit ett lyckat substitut för den mognare kvinnan som hittills skämts över att tråna efter Edward.

Böckerna: "Femtio nyanser av honom", "Femtio nyanser av mörker" och "Femtio nyanser av frihet". Den brittiska hemmafrun EL James vet uppenbarligen vad som säljer.

Filmen: Rättigheterna är sålda för dyra pengar, och världen håller andan för att se vilka som får de eftertraktade rollerna som Anastacia Steele och Christian Grey.

Vilken av filmserierna har störst potential? Och vilka filmer tänker du själv inte missa? Kommentera nedan.

| 23 november 2012 17:01 |