NEDRÄKNING

Skribent

MovieZine

24 februari 2016 | 08:30

MovieZine tippar Oscarsgalan: Bästa manliga biroll

Mark Rylance och Sylvester Stallone är förhandsfavoriter. Åtminstone en av dem är en älskad amerikansk hjälte som bara väntat på den här fighten.
Det ser ut att vara en jämn fight om Bästa manliga biroll-Oscarn, men vid en närmare granskning står det egentligen mellan två kandidater.

De nominerade är:

Christian Bale, "The Big Short"
Christian Bale vann en Oscar för "The Fighter" år 2011. Tre år senare var han nominerad igen, för "American Hustle". Nu får han ny chans på guldstatyetten för rollen som den kufige finansmannen Michael Burry i flerfaldigt nominerade "The Big Short". Bale har nominerats till bland annat BAFTA och Golden Globe för samma roll utan att vinna.

Tom Hardy, "The Revenant"
Hardys skildring av vilden John Fitzgerald gav honom hans första Oscarsnominering. Inga andra större priser hittills, och tyvärr är han inte heller förhandsfavoriten här.

Mark Ruffalo, "Spotlight"
Efter "The Kids are All Right" och "Foxcatcher" står Mark Ruffalo nominerad för tredje gången. I ensembledramat "Spotlight" spelar han den grävande journalisten Mike Rezendes. Han var även nominerad till Golden Globe och BAFTA utan att vinna.

Mark Rylance, "Spionernas bro"
Nu börjar vi tala om storfavoriter! Mark Rylance har skådespelat på film, i tv och på scen i 30 år, men det är först efter Spielbergs "Spionernas bro" som han börjar få rejält med uppmärksamhet. Här spelar han den ryske spionen Rudolf Abel som tillfångatas i USA under Kalla kriget. Rylance vann priset för Bästa manliga biroll på BAFTA-galan...

Sylvester Stallone, "Creed"
...medan Stallone knep en Golden Globe för sin insats i "Creed". Det går att säga att Oscarsfighten står mellan Rylance och Stallone. Sist Sly var nominerad var år 1977, för första "Rocky". Är det menat att bli rollen som till slut kommer ge honom en Oscar i bokhyllan?

MovieZine tippar: Sylvester Stallone


Inget ont om Mark Rylance eller de övriga kandidaterna, men... Gammal är äldst, och Stallones gestaltning av den amerikanske hjälten Rocky Balboa väcker något särskilt djupt inne i en filmälskares hjärta. Det vore en sån jävla härlig, välförtjänt Oscar efter fyra decennier i Hollywood, och den gyllene pricken över i:et i den snart 70-årige skådespelarens framgångssaga. Alla älskar vi att se en underdog segra!

Oscarsgalan 2016 sänds på söndag natt i Aftonbladet TV.

Tycker du att Stallone förtjänar Oscarn i år? Vem hade du hellre sett som vinnare? 
| 24 februari 2016 08:30 |