Spionernas bro 2015

Drama Thriller
USA
141 MIN
Engelska
Spionernas bro poster

Synopsis

I "Spionernas bro" spelar Tom Hanks advokaten James Donovan som på 60-talet hamnar mitt i kalla kriget, när CIA ger honom i uppdrag att förhandla fram frigivningen av en tillfångatagen amerikansk pilot. 
Ditt betyg
3.4 av 595 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Bridge of Spies
Biopremiär
27 november 2015
DVD-premiär
4 april 2016
Digitalpremiär
28 mars 2016
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
20th Century Fox
Ålder
11 år
Längd

Recensent

Lotta Zachrisson

1 november 2015 | 10:00

Spielberg och Coens – lyckad kombo för feel-good-spionfilm

Gedigen och solid – det är fröjd att få luta sig tillbaka och låta sig översköljas av  mästerliga historieberättaren Steven Spielbergs senaste skapelse, som denna gång har pepprats med Coen-brödernas underfundiga humor. Snyggt förpackat inramat av Kalla Krigets spänningar.
Spionfilmer från Kalla Kriget brukar inte utmärka sig för sina ”feelgood”-vibbar, men det är precis så man vill beskriva ”Spionernas bro”, och det är något vi kan tacka giganterna Steven Spielberg och Tom Hanks för. De har jobbat ihop förr (”Rädda menige Ryan”, ”Catch Me if You Can”) och det märks att de inte bara är trygga i sig själva utan även med varandra. Resultatet är en film som i stilla mak bygger upp spänningen och karaktärerna utan att överväldiga publiken med intryck och effekter. 

Försäkringsadvokaten James B. Donovan (Hanks) blev år 1957 övertalad av sin firma att ta på sig uppdraget att försvara den ryska spionen Rudolf Abel, USA:s då mest hatade man. Trots att det gjorde honom omåttligt impopulär och utsatte hans familj för trakasserier valde han att ge Abel ett så proffsigt försvar som möjligt.  

När den amerikanska piloten Gary Powers skjuts ner över Sovjetunionens territorium och blir fälld för spioneri, blir det tal om en fångutväxling. Donovan hamnar mitt i förhandlingarna som tar honom till Berlin, under en av stadens mest intensiva perioder då muren precis håller på att byggas. 

Spielberg är rätt regissör för den här typen av dramer – inramade av krig och spända förhållanden. Han har visat om och om igen vilken fantastisk historieberättare han är. Just denna era (50-60-tal) är dessutom en som hans generation var ung under och minns. Nyheterna gick varma vid Powers tillfångatagande och om den påföljande politiska spänningen mellan Sovjets ledare Khrushchev och USA:s president Eisenhower. 

Trots att – som vanligt – en del detaljer fabricerats för att göra filmen mer dramatisk är det en vinnare för alla 40-talister som vill bli påminda om en incident som fick stort utrymme i medierna under deras ungdom. Farhågorna för kärnvapenkrig togs på allvar och även i Sverige visste folk var de närmsta skyddsrummen låg.

Men även om vi som är yngre inte har några referenser till händelsen sedan innan, så kan man lita på att Spielberg väver en tillräckligt intrikat story för att man ska bli fast. Speciellt under filmens andra halva, när vi befinner oss i Berlin med allt vad checkpoints, panik, ligistgäng och rymningsförsök till andra sidan innebär, så sitter man ibland som på nålar. 

Men ”Schindler’s List”-regissören ska inte ha all kredd för den här skapelsen. Bakom manuset står nämligen bröderna Joel och Ethan Coen, som normalt förverkligar sina egna manuskript men denna gång nöjt sig med att avsluta sin inblandning vid skrivbordet. Och är man ett Coen-fan känner man igen den underfundiga humorn som tittar fram med jämna mellanrum, även under de mer intensiva bitarna. Det är en otippad kombo, men fungerar ofantligt bra. En eloge också till Hanks som visar sig ha precis rätt tajming i minspel och leveransen av replikerna, på ett bättre och mer subtilt sätt än deras förra samarbete i ”Ladykillers”.

Det enda som filmen slarvar sig igenom är hur åren fortskrider under handlingen, något man faktiskt helt ignorerar att förmedla. Efter att ha gett oss 1957 vid filmens start ter det sig mer som om några månader passerar, vilket förstås leder till häpnad när vi kommer till ett Berlin där muren står på plats, vilket skedde år 1961. Men förutom en kort förvirring påverkar det inte upplevelsen i någon större grad. ”Spionernas bro” är gedigen och solid på ett sätt filmer bara blir när de inblandade är trygga nog i det de gör att de inte har något att bevisa längre.
| 1 november 2015 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (2)
4
Spionernas bro är regisserad av Steven Spielberg och skriven av Joel och Ethan Coen. dem tog sig an utmaningen om den verklighetsbaserade berättelsen där Tom Hanks i huvudrollen. Spelar en simpel advokat under namnet James B. Donovan som verkligen brinner för allas rätt i samhället, tar på sig den ryska spionen Rudolf Abel och ska hjälpa han till varje pris, även om han så väl kommer bli hatad av alla runt om kring. Han tar på sig en tuff utmaning där han ska resa till Östtyskland under kalla kriget för att förhandla om amerikanen Powers frihet. tyvärr är filmen för lång enligt mig, vissa scener skulle man kunna korta ner lite eller helt enkelt ta bort. Fast för att va helt ärlig skulle man klaga att filmen var för kort om den var kortare. I hel het gjorde Steven och alla andra ett toppen jobb. Blir en svag 4:a av mig
Läs mer
2
Steven Spielberg gav sig på monsterdramat och den sanna berättelsen om advokaten James B. Donovan som stod upp för och kämpade för den ryska spionen Rudolf Abel som skulle avrättas men till slut blev utbytt mot en amerikansk fånge. En karriär som kämpe för de svaga brann han för livet ut.... Filmen är nästan 2,5 timma och tyvärr ett stort gäsp av bordom :( En visionär som Spielberg borde väl om någon kunna få en tvist på storyn eller åtminstone skaka liv i den? Det är ju en fascinerande story, men klippningen och hur den berättas är ju tristare än trist...mycket besviken..betyget blir en svag 3a... Cast: Tom Hanks, Mark Rylance, Amy Ryan mfl.. aaa
Läs mer