Film

Skribent

MovieZine

22 februari 2016 | 09:00

MovieZine tippar Oscarsgalan: Bästa icke-engelskspråkiga film

Colombia, Danmark, Frankrike, Jordanien och Ungern slåss med fem starka och omtalade dramafilmer.
Bästa icke-engelskspråkiga film (ibland lite felaktigt kallad Bästa utländska film) är kategorin där Hollywood snällt öppnar upp för resten av världen att få delta i jakten på filmvärldens guldgubbar. Lite ironiskt är det, eftersom Oscarsgalan inte är reserverad för amerikansk film - enda kravet är att filmerna som tävlar ska ha visats på bio i Los Angeles i minst en vecka. Men det är oftast i den här kategorin som man kan upptäcka intressanta verk från andra delar av världen.

De nominerade är:

"Embrace of The Serpent" (Colombia)


Large 46edaf20a31c3a12815f33ec37377589 003

"El abrazo de la serpiente" är ett colombianskt äventyrsdrama. Filmen följer Karamakate, den siste överlevande av sitt folk, som slår följe med två upptäcktsresande. Vann 8 priser på Macondo Awards, colombianska motsvarigheten till Guldbaggen.

"Mustang" (Frankrike)
Filmen som tävlar för Frankrike är egentligen turkisktalande och följer fem unga systrar som snart ska giftas bort. "Mustang" tävlade om Bronshästen på Stockholms filmfestival, där regissören Deniz Gamze Ergüven belönades för Bästa manus. Svensk biopremiär 4 mars.

"Sauls son" (Ungern)
Ungern har inte varit Oscarsnominerad sen 1988, men i år tror man hårt på "Sauls son". László Nemes dramathriller är en drabbande skildring från Auschwitz ur en fånges synvinkel. Vann juryns stora pris i Cannes, och en Golden Globe för Bästa icke-engelskspråkiga film. Går nu på bio.

"A War" (Danmark)
Danmark vann senast 2010 med Susanne Biers "Hämnden". Är det dags igen? I år har våra grannar skickat Tobias Lindholms drama "Kriget" om en soldats dilemma. Tuva Novotny har en stor roll. Filmen är nominerad till fyra Bodil när det danska filmpriset delas ut i mars.

"Theeb" (Jordanien)
Jordaniens andra bidrag någonsin till Oscarsgalan och deras första nominering. "Thebe" utspelar sig under Första världskriget och handlar om en pojke som guidar en brittisk officer genom öknen. 

MovieZine tippar: "Sauls son"


Hittills har bara tre av filmerna nått Sverige. Men ingen kan riktigt mäta sig med de hyllningar som ungerska ”Sauls son” fått. Sedan segern i Cannes i våras har priserna haglat över denna otroligt starka, egendomliga drama som man inte glömmer i första taget. Vi tror på ungersk Oscar i år!

Håller du med oss? Vem förtjänar Oscarn för Bästa icke-engelskspråkiga film? Kommentera nedan.
| 22 februari 2016 09:00 |