Kriget (2015)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Starkt moraldrama om den danske officeren Claus (Pilou Asbæk) som är utsänd till Afghanistan. En operation går snett och mitt i skottlinjen tar Claus ett beslut som får konsekvenser inte bara för honom utan för hela familjen som väntar hemma i Danmark. Claus ställs inför ett moraliskt dilemma, medan frun Maria (Tuva Novotny) försöker hålla ihop familjen trots det fasansfulla som hänt. 
Visa hela synopsis

VISA 1 ALTERNATIV

DÖLJ ALTERNATIV

Betyg
Läs recension
3.4 av 9 användare
Ingen du följer har betygsatt
Logga in så gissar vi ditt betyg
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: KRIGET

Starkt danskt moraldrama
Danmarks Oscarsbidrag ”Krigen” fångar, med sin minimalistiska titel, komplexa historia och totala närvaro, sin publik i skottlinjen mellan raketeld, familjebråk och krigsrätt.
Sex år efter att krigsdokumentären ”Armadillo” skapade stor kontrovers i hemlandet kring de unga danska soldaternas agerande i Afghanistan, så nyanserar det danska stjärnskottet Tobias Lindholm debatten. Danskens tredje långfilm som regissör blandar dokumentär realism med fiktion i skildringen av soldaternas vardag och de svåra moraliska dilemman de ställs inför när ett ögonblicksbeslut i stridens hetta kan få ödesdigra konsekvenser på hemmaplan.

”A War” växlar likt Lindholms senaste thriller ”A Hijacking” (2012) effektivt andlös spänning med skandinavisk diskbänksrealism i mötet mellan lilla Danmark och den komplexa världen utanför.

Återigen ser vi Pilou Asbæk ("R - Slå först, slå hårdast") i huvudrollen som kompanichefen Claus, en respekterad ledare och saknad pappa som slits mellan att skydda sina mannar, bekämpa talibanerna och hålla ihop familjen över busig satellittelefon-länk, med frun Maria (en helt fantastisk Tuva Novotny) hemma med barnen i Danmark.

Lindholm undviker onyanserad krigsromantik och väver istället skickligt en modern moralhistoria som saknar enkla utvägar, med välavvägt manus som bär ett starkt släktskap till mästerliga ”Jakten”, som Lindholm skrev tillsammans med Thomas Vinterberg. I svaga stunder balanserar Lindholm på en tunn gräns till övertydlighet men lyckas i slutändan ändå förmedla en stark och djupt mänsklig historia från en omänsklig värld om skuld, ansvar och att tvingas leva med konsekvenserna av sitt handlande.
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!

Veckans populära filmer

Visa fler