Kriget 2015

Drama Krig
Danmark
115 MIN
Danska
Kriget poster

Synopsis

Den danske officeren Claus är utsänd till Afghanistan. En operation går snett och mitt i skottlinjen tar Claus ett beslut som får konsekvenser inte bara för honom utan för hela familjen som väntar hemma i Danmark. Claus ställs inför ett moraliskt dilemma, medan frun Maria försöker hålla ihop familjen trots det fasansfulla som hänt. 
Ditt betyg
3.5 av 16 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Krigen (A War)
DVD-premiär
4 juli 2016
Språk
Danska
Land
Danmark
Distributör
Nordisk Film
Längd

Recensent

Jakob Åsell

3 februari 2016 | 10:00

Starkt danskt moraldrama

Danmarks Oscarsbidrag ”Krigen” fångar, med sin minimalistiska titel, komplexa historia och totala närvaro, sin publik i skottlinjen mellan raketeld, familjebråk och krigsrätt.
Sex år efter att krigsdokumentären ”Armadillo” skapade stor kontrovers i hemlandet kring de unga danska soldaternas agerande i Afghanistan, så nyanserar det danska stjärnskottet Tobias Lindholm debatten. Danskens tredje långfilm som regissör blandar dokumentär realism med fiktion i skildringen av soldaternas vardag och de svåra moraliska dilemman de ställs inför när ett ögonblicksbeslut i stridens hetta kan få ödesdigra konsekvenser på hemmaplan.

”A War” växlar likt Lindholms senaste thriller ”A Hijacking” (2012) effektivt andlös spänning med skandinavisk diskbänksrealism i mötet mellan lilla Danmark och den komplexa världen utanför.

Återigen ser vi Pilou Asbæk ("R - Slå först, slå hårdast") i huvudrollen som kompanichefen Claus, en respekterad ledare och saknad pappa som slits mellan att skydda sina mannar, bekämpa talibanerna och hålla ihop familjen över busig satellittelefon-länk, med frun Maria (en helt fantastisk Tuva Novotny) hemma med barnen i Danmark.

Lindholm undviker onyanserad krigsromantik och väver istället skickligt en modern moralhistoria som saknar enkla utvägar, med välavvägt manus som bär ett starkt släktskap till mästerliga ”Jakten”, som Lindholm skrev tillsammans med Thomas Vinterberg. I svaga stunder balanserar Lindholm på en tunn gräns till övertydlighet men lyckas i slutändan ändå förmedla en stark och djupt mänsklig historia från en omänsklig värld om skuld, ansvar och att tvingas leva med konsekvenserna av sitt handlande.
| 3 februari 2016 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Kriget