Mustang 2015

Drama
Frankrike
97 MIN
Turkiska
Mustang poster

Synopsis

I en turkisk by vid Svarta Havets kust bor fem föräldralösa tonårssystrar med sin farmor och farbror. På vägen hem efter skolavslutningen kan de inte låta bli att slänga sig i havet, där de skrattar och skojar med några killar från byn. Men vad de ser som en oskyldig lek, tolkar andra som osedlighet. Ryktet sprids snabbt i byn, och när de kommer hem möts de av en bister farmor. Historien växer till oanade proportioner och snart börjar systrarnas frihet kringskäras allt mer.
Ditt betyg
3.6 av 85 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Mustang
Biopremiär
4 mars 2016
DVD-premiär
4 juli 2016
Språk
Turkiska
Land
Frankrike
Distributör
Scanbox Entertainment
Åldersgräns
11 år
Längd

Recensent

Jonna Vanhatalo

6 februari 2016 | 10:00

Feminism och frihetslängtan i Frankrikes Oscarsbidrag

"Mustang" är en otroligt vacker ungdomsskildring ur ett lättare feministiskt perspektiv som berättar historien om fem fnittriga flickor som fängslas i hemmet av sin konservativa familj. Det är en gripande och bitvis extremt upprörande film av förstagångsregissören Deniz Gamze Ergüven, men samtidigt är det ett väldigt fint drama om visserligen något fruktansvärt, men lika mycket om hur göra för att överleva det.
Frankrikes bidrag till årets Oscarsgala är turkiska ”Mustang”. 

Först och främst vill jag påpeka att detta inte är en film som motsätter sig eller försöker svartmåla någon religion eller något särskilt land. Dramat utspelas visserligen i en liten by i Turkiet, men problematiken som tas upp, den att en glad och lekfull flicka anses som ett hot mot anständighet och familjens heder, är en problematik i alldeles för många kulturer och länder än idag. Därför är också den här filmen lika aktuell som viktig än idag.

En oskyldig lek i vattenbrynet efter skolavslutningen leder till ryktesspridning i en liten by. De fem föräldralösa systrarnas mormor blir bedrövad och kallar in sin son, flickornas morbror, för att hjälpa till med uppfostran. Sonay, Ece, Selma, Nur och Lale blir inlåsta i deras eget hem där de tvingas genomgå hustruskola och diverse andra övningar för att förberedas inför äktenskap med unga män från byn som morbrodern valt ut. 

Det låter onekligen inte som upptakten till en särskilt munter film, men faktum är att ”Mustang” bitvis är en väldigt härlig historia om systerskap och sammanhållning och tjejernas sprudlande energi och livsglädje kan man som åskådare nästan ta på. 

Det hela berättas via voice over av den yngsta systern Lale. Hon är en fotbollsälskande rebellisk liten flicka som säger vad hon tycker med vilka konsekvenser det än har. Hon har väldigt svårt för orättvisorna hon och systrarna utsätts för och organiserar bland annat en rymning för att de ska få uppleva åtminstone en stund i frihet på läktarna under en fotbollsmatch. Något som så klart innebär vissa repressalier.

”Mustang” är en feministisk film utan att någon gång traska över gränsen och bli övertydligt moraliserande. Budskapet når ändå fram och ingen vettig kan ju inte hålla med i det som sägs. 

De fem unga flickorna spelas samtliga av otroliga talanger. De är så naturliga, fantastiskt karismatiska och sympatiska och man omedelbart känner med dem och nästan bokstavligen dras in i deras berättelse. Jag vill slita dem ur det där fängelset, skydda och ta hand om, fast kan såklart inte, vilket leder till en påtaglig frustration. 

Även fotot är makalöst och med enkla kamerarörelser och intressanta vinklar skapas en dynamik mellan skådespelarna och deras omgivande, men väldigt begränsade värld. Det blir nästan svårt att andas också för mig av den klaustrofobiska tanken att vara förpassad till ett liv inomhus och bli vaktad dygnet runt av den så kallade moralens väktare. 

Det finns några viktiga bifigurer vars motiv tyvärr aldrig riktigt redovisas för. Det är synd, då de ändå har en stor del i upplösningen av dramat. Men det är väl egentligen den enda bristen som jag kan se och påtala för annars är det här en fantastiskt sevärd, viktig och otroligt vacker film som utan tvekan förtjänar sin publik. 
| 6 februari 2016 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (3)
5
Såg den här filmen igår och den var riktigt bra. Den handlar om fem tjejer som blir som fångar i sitt egna hem. De får inte ha något att göra som kan "smutsa ned dem" innan bröllopet. De får leva isolerat. Tjejerna beter sig lite väl konstigt ibland på ett sätt som handlingen inte riktigt förklarar... men den var bra.
Läs mer
4
Den här filmen gillade jag! Kämparglöden hos de unga tjejerna, traditionerna som gör att de äldre berövar dem sin frihet. Man önskar efteråt att fler gjort mer för att låta tjejerna få växa upp till självständiga kvinnor. Men det fanns ju tack och lov en och annan som hade samma mod som systrarna. Jag hade gärna sett mer av dem i filmen.
Läs mer
3
Det är roligt för det är Frankrikes Oscarsbidrag men det är en Turkiskfilm om fem systrar som växer upp och lever livet, men de avundsjuka granntanterna börjar sprida rykten om dem och snart gör både farmodern och pappan allt i sin makt för att hålla dem borta från pojkar och yttre världen. Dem låses in hemma och lär sig hemarbete och allt som en perfekt fru ska lära sig, sen börjar farmodern gifta bort dem en efter en, den minsta i familjen börjar göra uppror och vill inte att hennes systrar ska lämna henne vilket driver både systrar och pappan till mer och mer absurda konsekvenser..... Verkligen en fin film om en gammal hederskultur som helt stagnerat i små byar, men också en film om kärlek, kärleken mellan systrarna, livet och att få vara en fri människa. Den börjar bra men sen snurrar den in sig i sig själv och lämnar för många frågor istället för svar och där spricker det tyvärr, bra film men kunde blivit otroligt gripande och närvarande utan slarvet....betyget blir en svag 3a... Cast: Gûnes Sensoy, Doga Zenep Doguslu, Elit Iscan mfl... aaa
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu