Film

Skribent

Alexander Dunerfors

7 december 2015 | 21:00

”Mission: Impossible - Rogue Nation” och ”Spectre” är i princip samma film

Här är alla bevis du behöver.
Jag fick en känsla av déjà vu direkt när jag såg ”Spectre”. Påminner inte den senaste Bondfilmen lite väl mycket om en annan spionfilm vi såg bara några månader tidigare, ”Mission: Impossible - Rogue Nation”? En mystisk organisation som jobbar i skuggorna och en agent som tvingas jobba på egen hand; visst finns det en hel del liknande idéer i filmerna. Tydligen många fler än så.

Jag är som tur är inte ensam, även Reddit har plockat upp likheterna. En användare har gjort sig besväret att lista likheter mellan James Bonds och Ethan Hunts senaste uppdrag, och hjälpsamma läsare har fyllt på sedan dess.

Har ni också uppmärksammat dem?

1. I båda filmerna tvingas huvudpersonerna att jobba på egen hand, utan hjälp från sin spion-organisation.

2. Både IMF och 00-avdelningen ses som gammalmodiga och är nära att stängas ner.

3. De borde också se över sina anställda. I ”Spectre” blir C chef över MI6 och visar sig vara skurken. Även i ”Mission: Impossible - Rogue Nation” avslöjas det att MI6-chefen har varit med och grundat Syndikatet.

4. Både Bond och Hunt reser till Österrike och Marocko, för att till slut hamna i London.

5. Ethan Hunts kompanjoner Brandt och Stickell (Jeremy Renner och Ving Rhames) ansluter sig till hans biljakt. Bond får liknande hjälp från Q och M i ”Spectre”. 

6. En birollskaraktär blir kidnappad och fastsurrad vid en bomb. Det gäller Simon Pegg i ”Mission: Impossible” och Lea Seydoux i ”Spectre”.

7. En annan likhet är skottsäkra glas: I ”Mission: Impossible” fångas skurken i en skottsäker bur. I ”Spectre” skyddas Blofeld av skottsäkert glas mot slutet av filmen.

8. Skurken dödas inte utan fångas in i slutet.

Betyder det här att dagens agentfilmer följer samma mall, och gör för lite för att sticka ut? Eller har agent Hunt haft spioner i Bond-författarnas manusmöten, och vice versa? 

Har du upptäckt andra gemensamma nämnare mellan ”Rogue Nation” och ”Spectre”, dela med dig nedan.

Vilken är den bättre filmen, tycker ni?
| 7 december 2015 21:00 |