Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

2 januari 2018 | 18:00

Missa inte: De 11 mest efterlängtade tv-serierna med premiär i januari

"Bron", "Bonusfamiljen" och "Britannia" är bara några av månadens hetaste premiärer. Vilka tv-serier har ni längtat efter mest?
Gott nytt tv-år! Januari brukar historiskt sett vara en ganska svag tv-månad, med nya intressanra tv-serier som dyker upp någonstans under månadens sista dagar. 2018 öppnar däremot med en riktigt stark tv-månad!
 
Jag tänkte lyfta fram de 11 tv-serier jag tycker alla borde hålla koll på, och kort om varför jag tycker så. I slutet av artikeln hittar du 15 tv-serier till vars premiärer också ligger i januari och vilket datum de släpps.
 

"Bron" - 1 januari (SVT)

 
 
Redan under årets första dag gick det att ta del av en av Sveriges mest populära tv-serier, vars sista säsong slutligen är här. "Bron" inleder året med en av de mörkaste öppningssekvenserna i seriens historia och fortsätter på det spåret.
 
Jag har fått ta del av halva säsongen i förväg, och kan intyga att Sofia Helin aldrig har varit bättre som Saga-Norén-Länskrim-Malmö.
 

"LA to Vegas" - 2 januari (FOX)

 
 
Det händer någon gång per år, att en ny komedi från någon av giganterna FOX, ABC, CBS och NBC bryter igenom på allvar med något nytt - senaste exemplet är fantastiska "The Good Place".
 
 
"LA to Vegas" har potentialen att bli en sådan serie. Med medskaparen av "Modern Family" bakom rodret och vår egen nationalskatt Peter Stormare i en återkommande roll. Det är däremot fortfarande oklart när denna tv-serie kommer till Sverige.
 

"The X-Files" - 4 januari (Viaplay)

 
 
Jag har fått ta del av halva säsong 11 av "The X-Files" inför veckans premiär och är, med tanke på den förra säsongen, positivt överraskad.
 
Darin Morgan, manusförfattaren av förra säsongens bästa avsnitt - "Mulder & Scully Meet the Were-Monster", är tillbaka med den andra säsongens bästa avsnitt; "The Lost Art of Forehead Sweat". Det är ett fristående avsnitt så ge det en chans oavsett vad du tycker om avsnitten innan.
 

"The End of the F***ing World" - 5 januari (Netflix)

 
 
Den första fredagen på året bjuder givetvis på den första nya Netflixserien. "The End of the F***ing World" har redan sänts på Channel 4 i Storbritannien, med mycket god kritik som följd, men får nu under veckan sin världspremiär hos Netflix.
 

"The Chi" - 8 januari (HBO Nordic)

 
 
"The Chi" följer en ung afroamerikansk man i hans vardag. Skapad och skriven av Lena Waithe, som skrev det fantastiska "Master of None"-avsnittet "Thanksgiving" - vilket hon sedan belönades med en Emmyvinst för.
 

"Hard Sun" - 14 januari (SVT)

 
 
Från skaparen av "Luther" (med Idris Elba) kommer nu nästa hårdnackade snutserie - med en tvist.
 
Bakom brottsbekämpandet finns nämligen konspirationsteorin, som mycket väl kan vara sann, att jorden inom fem års tid kommer att bli obeboelig för oss människor. Ett "faktum" som får hämningarna att släppa för den värsta typen av människor - som enligt de själva inte längre har något att förlora.
 

"Divorce" - 15 januari (HBO Nordic)

 
 
Sarah Jessica Parker ("Sex and the City") är tillbaka med den andra säsongen av "Divorce" hos HBO, en serie skapad av Sharon Horgan - som också ligger bakom den kritikerrosade tv-serien "Catastrophe".
 

"The Assassination of Gianni Versace" - 17 januari (FX)

 
 
Ryan Murphy är tillbaka med den andra säsongen av "American Crime Story", den första både Emmy och Golden Globe-belönades för sina skådespelarinsatser om den legendariska rättegången mot O.J. Simpson.
 
Under 2017 har också Murphys nya tv-serie "Feud: Bette and Joan" nominerats för flera stora priser. Det råder med andra ord ingen tvekan om att hans serier baserade på verkliga händelser brukar bli riktigt bra - nu får vi göra oss redo för "The Assassination of Gianni Versace". Det är däremot fortfarande oklart när denna tv-serie kommer till Sverige - men det lär inte dröja länge.
 

"Britannia" - 19 januari (HBO Nordic)

 
 
"Britannia" faller in i kategorin "bra-i-väntan-på-nästa-Game-of-Thrones-säsong"; med svärd, blod, nakna tuttar och lite magi. Men med lite tur kan det bli mer än så, jag tycker att det baserat på trailern ändå kan finnas något i den här serien som kan bli en succé.
 

"Mosaic" - 23 januari (HBO Nordic)

 
 
Steven Soderbergh som skrev och regisserade fantastiska "The Knick" när det begav sig, är nu tillbaka med en whodunnit-serie hos HBO - där han åter står bakom kameran för samtliga avsnitt.
 
I USA har nästan hela säsongen redan släppts nedklippt i massa bitar, där det går att följa händelserna i serien ur olika karaktärers perspektiv, i en app. Tanken är att man ska kunna bilda sig en uppfattning om vem mördaren egentligen är, redan innan den tillrättalagda versionen sänds.
 
Premiären är den 23 januari, sedan sänds de övriga avsnitten under de resterande dagarna samma vecka.
 

"Bonusfamiljen" - 29 januari (SVT)

 
 
Jag missade "Bonusfamiljen" när den första säsongen rullade på SVT förra våren, men såg allt i en sittning senare under hösten. På min lista över årets 120 bästa tv-serier från 2017, blev den för min del årets bästa svenska serie. 
 
Jag har redan fått se hela den andra säsongen i förväg - och den är minst lika bra, kanske till och med lite bättre än den första. Missa inte fortsättningen!
 

Andra serier som också börjar i januari:

 
 
Flera av serierna nedan är inte klara för svensk release ännu, svenska premiärdatumen kan därför avvika något.
 
2 januari: "McMafia" (Amazon)
3 januari: "9-1-1" (Fox Sverige)
3 januari: "Grown-ish" (Freeform)
8 januari: "Star Trek: Discovery" (tillbaka efter juluppehåll - Netflix)
12 januari: "The Magicians" (HBO Nordic)
16 januari: "Crashing" (HBO Nordic)
17 januari: "Black Lightning" (Netflix)
18 januari: "The Path" (HBO Nordic)
19 januari: "Grace and Frankie" (Netflix)
21 januari: "High Maintenance" (HBO Nordic)
21 januari: "The Resident" (FOX)
22 januari: "The Alienist" (TNT)
22 januari: "Counterpart" (Starz)
24 januari: "Baskets" (FX)
25 januari: "Waco" (Paramount Network)
26 januari: "One Day at a Time" (Netflix)
31 januari "The Good Doctor" (TV3)
 
Vilka tv-serier har du sett fram emot mest i januari? Kommentera gärna nedan!
| 2 januari 2018 18:00 |