Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

1 oktober 2020 | 22:00

Missa inte: De 12 mest efterlängtade tv-premiärerna under oktober

Med allt från "The Mandalorian", "The Haunting of Bly Manor" samt ett gäng "The Walking Dead"-serier så finns det mycket att hålla koll på i oktober.
Oktober håller hösten i ett allt stadigare grepp och i takt med att dagarna rullar på så blir det både kyligare och mörkare ute. En tid som markerar starten på ett drygt halvår av depp, i väntan på ljuset, för somliga... men för alla oss tv-älskare så finns det inget bättre. Ingen som tjatar på att man ska gå ut, utan man kan sitta i sin soffa och skamlöst njuta av sina favoritserier!
 
Det har däremot aldrig funnits fler tv-serier eller streamingtjänster att välja mellan, så för att göra njutandet så enkelt som möjligt så har jag satt ihop en lista med månadens tolv mest efterlängtade tv-premiärer. Åtta helt nya serier och fyra återkommande!
 

"The Walking Dead"-universumet hos AMC

 
 
Eftersom alla tre av AMC:s zombieserier släpper nya avsnitt under oktober så börjar vi med en liten kort sammanställning kring dem, särskilt med tanke på att alla är spridda på olika streamingtjänster:
 
"The Walking Dead" - 5 oktober (finalavsnittet för säsong 10, Dplay/Kanal 9)
"The Walking Dead: World Beyond" - 5 oktober (säsong 1, Amazon Prime)
"Fear the Walking Dead" - 12 oktober (säsong 6, HBO Nordic)
 

"The Good Lord Bird" - 5 oktober (HBO Nordic)

 
 
Skådespelaren Ethan Hawke har både skapat och spelar huvudrollen som John Brown, där vi får följa hans religiösa kamp mot slaveriet i USA under mitten av 1800-talet.
 

"Top Dog" - 7 oktober (C More, senare även TV4)

 
 
Den nya serien är baserad på författaren och advokaten Jens Lapidus böcker "VIP-rummet", "Sthlm Delete" och "Top Dogg", som kretsar kring affärsjuristen Emily Jansson (Josefin Asplund) och ex-brottslingen Teddy Maksumic (Alexej Manvelov) vars vägar korsas när en man kidnappas.
 

"The Haunting of Bly Manor" - 9 oktober (Netflix)

 
 
Den första säsongen av "The Haunting of Hill House" och den nya säsongen "The Haunting of Bly Manor" har ingenting med varandra att göra - förutom att det rör sig om samma skapare och att flera av skådespelarna är tillbaka i nya roller... så det finns med andra ord all anledning att vara riktigt peppad här. Den nya skräcksäsongen tar oss till ett hus som tycks vara hemsökt av spöken, men det lär givetvis vara mycket mer invecklat än så.
 

"The Right Stuff" - 9 oktober (Disney+)

 
 
Den sanna berättelsen om besättningen på Mercury 7, som gav sju astronauter chansen att bli de första människorna i rymden. Händelserna visades redan 1983 i långfilmen "Rätta virket", men denna gången kommer vi alltså få dyka ännu djupare ned i detaljerna i den första säsongen av "The Right Stuff". 
 

"Star Trek: Discovery" - 16 oktober (Netflix)

 
 
Efter två riktigt omtyckta säsonger så är "Star Trek: Discovery" äntligen tillbaka med sin tredje säsong, som denna gången har tagit oss lite drygt 900 år framåt i tiden. Sonequa Martin-Green är givetvis tillbaka i huvudrollen som Michael Burnham, men det återstår fortfarande att se exakt vilka nya äventyr vi kommer att få se henne och hennes besättning hamna i under den nya säsongen.
 

"Björnstad" - 18 oktober (HBO Nordic)

 
 
Den Guldbaggevinnande regissören Peter Grönlund ("Tjuvheder", "Goliat") har regisserat HBO Nordics blott andra originalserie från Sverige, den första var "Gösta" och regisserades av Lukas Moodysson. "Björnstad" kommer låta oss följa en hockeystad som är centrerad runt ortens hockeylag, men när lagets stjärna anklagas för att ha förgripit sig på den nya tränarens dotter - tvingas alla i orten välja sida... och gissningsvis även inom familjen. Vem är det egentligen som ljuger och hur mycket kan man blunda för?
 

"The Queen's Gambit" - 23 oktober (Netflix)

 
 
Anya Taylor-Joy ser ut att göra sitt livs roll som den genialiska schackspelaren vars resa börjar på ett barnhem och tar henne hela vägen ut på tävlingar mot världseliten. Men det tycks även vara en fin linje mellan genialitet och galenskap.
 

"The Undoing" - 26 oktober (HBO Nordic)

 
 
Nicole Kidman och Hugh Grant skulle egentligen redan ha hunnit underhålla oss med sin miniserie under våren, med en premiär som sannolikt hade gjort den till en Emmyfavorit i år. Men pandemin hade andra planer. Nu är det i alla fall äntligen dags för Kidman att visa oss hur hennes karaktärs liv plötsligt börjar falla sönder och samman i "The Undoing". 
 

"The Mandalorian" - 30 oktober (Disney+)

 
 
Den första säsongen av "The Mandalorian" tog nästan ett år innan den tog sig hit till Sverige - och det finns fortfarande några avsnitt kvar på den säsongen. I slutet på oktober är det däremot världspremiär för den andra säsongen av Star Wars-serien om Mando och "Baby Yoda"... och denna gången slipper lyckligtvis vi svenskar vänta.
 

Läs också: Den ultimata guiden till de bästa nya tv-serierna under hösten 2020

 
Vilka tv-premiärer ser du fram emot allra mest under oktober? Kommentera gärna nedan!
| 1 oktober 2020 22:00 |