The Right Stuff 2020

Drama Historisk
USA
45 MIN
Engelska
The Right Stuff poster

Synopsis

"The Right Stuff" berättar den sanna historien om Mercury 7, sju astronauter av det rätta virket som fick chansen att bli de första människorna i rymden.
Ditt betyg
2.5 av 2 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
SÄSONG 1
01
Sierra Hotel
2020-10-09
02
Goodies
2020-10-09
03
Single Combat Warrior
2020-10-16
04
Advent
2020-10-23
05
The Kona Kai Séance
2020-10-30
06
Vostok
2020-11-06
07
Ziggurat
2020-11-13
08
Flight
2020-11-20

Recensent

Jonatan Blomberg

20 november 2020 | 20:30

Mer PR-maskin än rymdraket i jakten på stjärnorna

"The Right Stuff" är berättelsen om de sju första amerikanska astronauterna, som riskerade sina liv i början av rymdkapplöpningen mellan USA och Sovjet. Den historiska rymdseriens första säsong lägger däremot förvånansvärt lite fokus på stjärnhimlen, men desto mer på de kommande rymdfararnas plötsliga rockstjärnestatus och privatliv.
Om du inte har hunnit ge den nya tv-serien "The Right Stuff" från Disney+ en chans ännu, men samtidigt funderar på om du inte redan har sett exakt den här berättelsen på tv... så beror det sannolikt på att du har sett Philip Kaufmans långfilm "Rätta virket" från 1983. Både filmen och den nya serien är nämligen baserade på författaren Tom Wolfes dokumentärroman (med samma namn) om de verkliga Mercury Seven-astronauterna, USA:s första upplaga av astronauter hos NASA.
 
Långfilmen lyckades knipa fyra av sina totalt åtta Oscarsnomineringar och var trots sin långa speltid på drygt tre timmar en fartfylld historia som började med en sprängd ljudvall och slutade med den första amerikanen i rymden. Den första säsongen av "The Right Stuff" har däremot genom sina åtta avsnitt nästan fem ytterligare timmar av möjlig fördjupning kring händelserna omkring NASA:s första bemannade rymdresa. Snacka om att rymdnörden i mig var peppad på att få djupdyka rakt ned i detaljerna kring rymdkapplöpningens början!
 
Det visar sig däremot relativt tidigt att skaparna bakom serieversionen av "The Right Stuff" hade helt andra planer på hur den första säsongen av rymdserien skulle spendera sin extra speltid. Själva grundandet av NASA, det politiska maktspelet för och emot rymdprogrammet, nazistforskaren och allt det tekniska som man var tvungen att uppfinna och skapa för att ens göra den första rymdresan möjlig... får nog inte ens ett helt avsnitt i tid om man räknar ihop alla gånger vi ytligt snuddar vid dem.
 
Handlingen låter oss istället framför allt följa de sju astronauternas resa från att ha varit, åtminstone utanför militären, relativt okända testpiloter - till att plötsligt bli några av de mest kända "stjärnorna" i hela USA. När PR-maskinen väl drar igång så känns "The Right Stuff" snarare som en mer barnvänlig version av "Mad Men", än den historiskt mer korrekta versionen av Apple Original-serien "For All Mankind". Det blir visserligen aldrig dåligt, men tyvärr ganska upprepande.
 
Av de sju är det framför allt John Glenn (Patrick J. Adams), Alan Shepard (Jake McDorman), Gordo Cooper (Colin O'Donoghue) och deras respektive familjer som får ta mest plats. Glenn är den skötsamme, vältaliga och mest rutinerade testpiloten, medan Shepard är våghalsen med en aldrig sinande hunger kring sina olika begär. Kollisionskursen mellan de två vinnarskallarna, som båda ville vara förste man ut i rymden, var givetvis oundviklig och är helt baserad på verkliga händelser. Hela familjen Cooper lyfts även fram, eftersom makarnas äktenskap egentligen var över innan han valdes ut. Men de tvingas ljuga om detta för att kunna bevara helyllebilden av astronauterna som de perfekta representanterna för hela det amerikanska folket.
 
Trudy Cooper (Eloise Mumford) är för övrigt även den enda astronaut-hustrun som själv är en licenserad pilot och hon har en egen sidoberättelse under säsongens gång, som fick en mer önskad och givande utgång i tv-serien "For All Mankind". Men det mesta i "The Right Stuff" är som sagt mer eller mindre baserat på verkliga händelser. I slutet av den första säsongen tvingas man även bli en aning mer tekniska och slutligen släppa paparazzi-fokuset för att istället vända blicken upp mot de verkliga stjärnorna (i rymden alltså).
 
Helhetsbetyget, som nästan lutat åt en besviken tvåa, räddas i slutet även upp mot en försiktigt optimistisk trea. Tanken är att "The Right Stuff" ska få fler säsonger, som ska ta oss hela vägen fram till Neil Armstrongs första steg på månen - och det låter faktiskt inte helt tokigt. Med tanke på hur krokig och skakig start hela rymdprogrammet fick hos NASA, så är det väl inte mer än rätt att den första säsongen på sätt och vis genomsyrar precis det... innan den spektakulära avslutningen räddar allt.
 
Det var verkligen inte en barnvänlig version av "Mad Men" som jag hade hoppats på, men den bredare, solblekta och snygga paketeringen har troligtvis en större chans att locka och hänföra en publik som inte redan känner till det mesta från den här tiden i NASA:s historia. Förhoppningsvis är inskolningen nu avslutad, så vi kan få nörda loss lite extra i nästa säsong.
 
| 20 november 2020 20:30 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Right Stuff
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu