Film

Skribent

MovieZine

16 augusti 2015 | 09:00

Många tyska filmer på bio i höst

Sju nya tyska titlar går upp på bio i höst, fler än på många år. Här är hela listan.
Christian Schippers ”Victoria”, inspelad i en oavbruten tagning i Berlin. Christian Petzold skildrar en historia från krigsslutet och Oliver Hirschbiegel (”Undergången”) gräver i ett attentat mot Hitler 1939. Jessica Hausner är aktuell med en berättelsen som baserad på poeten Heinrich von Kleists liv.

Minst sju nya tyska filmer går upp på svenska biografer innan årets slut. Goethe-Institut Schweden har sammanställt listan:



Jordens salt
Av Juliano Ribeiro Salgado och Wim Wenders - Premiär 31/7


Fotografen Sebastião Salgado har de senaste 40 åren rest över kontinenterna i mänsklighetens föränderliga fotspår. Han har bevittnat avgörande händelser i vår närhistoria; internationella konflikter, svält och utvandring. Nu inleder han ett nytt stort projekt, där han med kameran upptäcker orörda områden, vilda djur och växter, grandiosa landskap.



Phoenix
Av Christian Petzold - Premiär 21/8


Nelly (Nina Hoss) har överlevt nazisternas koncentrationsläger men blivit så vanställd att hennes ansikte fått rekonstrueras med plastikkirurgi. Nu söker hon i efterkrigstidens Berlin efter maken (Ronald Zehrfeld) som kan ha angivit henne.



En labyrint av lögner
Av Giulio Ricciarelli - Premiär 21/8


"En labyrint av lögner" utspelar sig i efterkrigstidens Tyskland, där ekonomin går på högvarv och en krigstrött befolkning helst vill glömma det som hände under andra världskriget. Istället vill man fokusera på framtiden, så när en journalist av en tillfällighet identifierar en lärare på en skolgård som en före detta vakt från Auschwitz, är det ingen som verkar vilja ta tag i frågan, förutom den unge åklagaren Johann Radmann.



Amour fou
Av Jessica Hausner - Premiär 11/9


Berlin, under Romantiken. Den unge poeten Heinrich önskar övervinna dödens oundviklighet genom kärleken, men lyckas inte övertala sin skeptiska kusin Marie att ingå en självmordspakt. Så möter han Henriette, som är hustru till en affärsbekant. Den förföriska unga damen är måttligt intresserad av hans erbjudande, ända tills hon får reda på att hon lider av en obotlig sjukdom.



En bekant främling
Av Margarethe von Trotta - Premiär 9/10


Sophie lever ett fridfullt och okomplicerat liv, men ett fotografi som hon av en slump får syn på får hennes tillvaro att förvandlas till kaos. Fotot föreställer en berömd amerikansk operadiva och likheten med Sophies avlidna mor är slående. Kan operadivan rent av vara Sophies okända syster? Trots högröstade protester från sin argsinte far beger hon sig av till New York för att försöka finna storstjärnan…



Victoria 
Av Sebastian Schipper - Premiär 23/10


Victoria är en spanjorska bosatt i Berlin som i samband med en klubbnatt dras in i ett bankrån tillsammans med fyra män hon precis har träffat. Hela filmen är inspelad i en enda obruten tagning, från omkring klockan halv fem till sju på morgonen. Filmen tilldelades Tyska filmpriset för bästa film, regi, kvinnliga huvudroll, manliga huvudroll foto och musik.



Elser
Av Oliver Hirschbiegel - Premiär 20/11


Georg Elser hade kunnat förändra världshistorien och räddat livet på miljontals människor – om han bara hade fått ytterligare tretton minuter. Med hjälp av dessa tretton minuter hade bomben som han konstruerat kunnat sätta punkt för Adolf Hitler. Men så blev det inte och den 8 november 1939 kunde Hitler lämna platsen för mordförsöket. Elser hade misslyckats kapitalt. Vem var då denne man, som innan någon annan hunnit förstå, skred till handling?

Läs mer om höstens alla biopremiärer här...

| 16 augusti 2015 09:00 |