Film

Skribent

Alexander Kardelo

2 oktober 2013 | 00:01

Många twistar i Alex Garlands "Ex Machina"

Alicia Vikander spelar robot och hyllar manuset: "Bland det bästa jag har läst."

På fredag är Alicia Vikander tillbaka på svenska biodukar i dramakomedin "Hotell". Nästa år får vi se mycket mer av det unga stjärnskottet, då hon har flera intressanta storfilmer på gång. När MovieZine träffar henne har hon just filmat klart "Ex Machina", Alex Garlands regidebut. Samme Garland som tidigare har skrivit "Beach" och "28 dagar senare". 

- Han är en extremt duktig manusförfattare, det var ett av de bästa manusen jag läst. Många "twists and turns". Det är verkligen en psykologisk thriller, i väldigt liten kontext med få karaktärer. Du vill inte veta mer, säger Vikander med ett skratt.

Bland filmens tre karaktärer finns Domhnall Gleeson ("About Time") och Oscar Isaac ("Inside Llewyn Davis"). Enligt den kortas beskrivning som finns tillgänglig handlar det om en man med superkrafter, som aspirerar på att bli New Yorks borgmästare. Och så Alicia Vikanders robot.

- Hur det är att spela robot? Jag gavs fria tyglar. Jag får skapa henne tillsammans med Alex, men han gav mig mycket frihet, och lät mig komma med egna idéer och tankar. Vi får fritt bestämma vad hon, eller det, är.

Frågan är hur mycket Alicia känns igen i filmen, när "Ex Machina" går upp på bio under 2014:

- Jag satt många timmar i sminket varje dag, berättar hon.

En längre intervju med Alicia Vikander om bioaktuella "Hotell" publiceras under veckan.

| 2 oktober 2013 00:01 |