Serie

Skribent

Alexander Kardelo

15 oktober 2022 | 10:00

”Maktens ringar”-skaparna struntar i fansens kritik

Patrick McKay och JD Payne låter sig inte påverkas av tittarnas reaktioner när de planerar för ”Sagan om ringen”-seriens framtid.
Förväntningarna var höga när det blev klart att Amazon skulle göra en egen ”Sagan om ringen”-serie. Och som ett nytillskott i en älskad franchise, där både JRR Tolkiens böcker och Peter Jacksons filmer har många trogna fans, blir serien naturligtvis granskad med kritiska ögon.
 
Under säsongens gång har det debatterats hejvilt kring vilka karaktärer som kanske döljer sin sanna agenda. Men vi har också fått höra från en del tittare som varit skeptiska till hur seriens skapare hanterar delar av Midgårds mytologi, eller ändrar om vissa karaktärer.
 
JD Payne och Patrick McKay, herrarna som skapat, skrivit och producerat serien, vill dock meddela att de inte låter sig påverkas av negativa åsikter.
 
- Det där är alltid ett tveeggat svärd. Vi har läst recensioner som skriver att ”serien är trogen Tolkiens böcker och gör förväntade saker, den tar inga risker”. Sen kan man läsa det motsatta när vi väl tar en risk: ”Det här gick för långt ifrån Tolkien”, säger Payne vid en "Maktens ringar"-presskonferens där MovieZine närvarade.
 
- Vad man än gör kommer det finnas kritik. Men vi kommer fortsätta ta risker, och det kommer att funka för vissa, och inte för andra.
 
 
Tar ni med er något av fansens reaktioner när ni skriver manus till nästa säsong?
 
- Nej, för säsong 2 skrevs redan innan en endaste bildruta hade visats för världen - och det tycker jag är bra. Vi har en egen uppfattning av vad som funkade och inte. Men vi kommer inte låta oss påverkas av mottagandet av de första få avsnitten. Vi ser långsiktigt på det. Det kommer ta en stund för publiken att smälta den första säsongen. För varje nytt avsnitt får man en annan uppfattning, och speciellt efter säsongsfinalen.
 
Vad tänker ni när fansen debatterar seriens mysterier? Följer ni det som skrivs online?
 
- Det är svårt att undvika. Men för oss handlar det inte om mysteriet. Det handlar inte om ett pussel eller om ledtrådar. Vi vill bara att folk ska engagera sig i karaktärerna och i den här världen. Oavsett hur de gör det. Genom att debattera eller spekulera? Visst. Så länge folk pratar om den så har vi lyckats, säger McKay.
 

ANNONS: Testa Amazon Prime Video i 30 dagar & se "Maktens ringar" gratis

 
Hela första säsongen av "Maktens ringar" finns nu att streama på Prime Video.
| 15 oktober 2022 10:00 |