Serie

Skribent

Alexander Kardelo

26 oktober 2018 | 13:00

”Making a Murderer”: 9 nya bevis som pekar på att Steven Avery är oskyldig

Planterade bevis, vittnen som ljuger och mordteorier som motbevisats. Här är några av de största överraskningar från andra säsongen av "Making a Murderer".
När Steven Avery åkte fast för mordet på Teresa Halbach, var åklagarna säkra på händelseförloppet. Han ska bland annat ha kedjat fast och våldtagit den unga fotografen, innan hon sköts i huvudet och brändes på bakgården.
 
I andra säsongen av true crime-serien har den nya advokaten Kathleen Zellner grävt fram en hel del intressanta bevis, som motsäger denna version av mordet.

Åklagaren Ken Kratz presenterade nyligen i en intervju 9 bevis på att Steven Avery är skyldig. Bland annat hittade man hennes tillhörigheter på hans tomt (något som dokumentären inte har nämnt) och hans DNA under motorhuven på hennes bil. Samtidigt undersöker ”Making a Murderer” om vissa bevis kan ha varit planterade.

Steven Avery har alltid hävdat sin oskuld, och när ”Making a Murderer” återvände för en andra säsong drogs stjärnadvokaten Kathleen Zellner till hans fall. Zellner, som befriat flera oskyldigt dömda under sin karriär, ser till att vända på varje sten och pröva alla teorier - vilket skapar en precis så fascinerande och chockerande tv-säsong som vi hoppades på.

- Det är viktigt att experimentera i ett sånt här fall. Det är som att gå tillbaka till en färsk brottsplats och göra om allt. Det är vad jag gör, jag återskapar det, säger Zellner i ett tidigt avsnitt.

Frågan om Averys skuld är inte löst än, men det finns en hel del intressanta nya bevis som inte går att bortse från. Digitalspy hjälper oss att sammanfatta några av den här säsongens stora överraskningar:
 
 
1. Hur hamnade Stevens blod i Teresas bil?

Bloddropparna i Teresa Halbachs RAV4 var ett av de stora bevisen mot Steven Avery. Med hjälp av experter på blodanalys försökte Kathleen Zellner att återskapa hur de hamnade där, men insåg att blodet inte borde ha kommit från ett blödande finger. Bland annat fanns det inget blod på ratten eller nyckeln, vilket borde ha funnits där om Avery körde iväg med hennes bil.

2. DNA under motorhuven

Steven Averys DNA hittades på låset under motorhuven på offrets bil. Men det är högst oklart var detta DNA kommer ifrån. Åklagarsidan hävdar ”svett” medan advokatens DNA-konsult menar att man bara kan testa fyra kroppsvätskor för DNA (blod, saliv, sperma och urin). Förvånande nog var också DNA-fyndet i bilen betydligt större, än när Zellner försökte DNA-testa en identisk bil. Teorin är att polisen har bytt ut det viktiga bevismaterialet mot tidigare DNA-prov från Avery.
 
 
3. Vad hände i stenbrottet?

Stenbrottet nära Averys egendom nämndes kort i den första säsongen av ”Making a Murderer”, men får här större utrymme. Vi får veta att polisens spårhundar, som letade efter Teresa Halbach, sökte sig dit. I fallet mot Avery påstod åklagarsidan att han körde Teresas bil raka vägen till familjens skrotupplag. Vilket leder oss till punkt nummer fyra…

4. Skadorna på Teresa Halbachs bil

Teresa Halbachs bil hittades gömd och dumpad på Avery’s Auto Service. Men foton från fyndplatsen fick Kathleen Zellner att misstänka att den har blivit flyttad av någon. En skada på baklyktan stämmer inte heller överens med vad Teresas expojkvän Ryan tidigare har sagt. Han hävdar att bilen redan hade skadan sen tidigare, men den kan ha tillkommit på vägen till bilskroten.
 
 
5. Blodet i handfatet

Sedan han greps har Steven Avery påstått att någon har planterat hans blod i Teresas bil. Han ska ha skurit sig i fingret och lämnat blod i handfatet hemma. Zellner testar teorin genom att plocka med sig hela handfatet till blodexperter. Men de ”blodflingor” som ska ha hittats på mattan i bilen borde inte ha funnits där, enligt experterna.

6. Före detta pojkvännen

En av metoderna för att försöka fria Steven Avery är att hitta andra misstänka som hade motiv och möjlighet till mord. Något som Averys försvarsadvokater misslyckades med, enligt Zellner, som presenterar bland annat exet Ryan Hillegas som en suspekt person. Han förhördes aldrig efter mordet, och han kan ha ljugit om skadan på bilens baklykta. Hillegas vägrade att ställa upp på en intervju.

7. Kulan i garaget

Ett annat tvivelaktigt bevis som satte dit Steven Avery var "item FL" - fragment av den kula, som hittades i hans garage, och misstänks ha dödat Teresa Halbach. Men när experter testar kulan på nytt noterar man två saker: 1) den borde inte ha skjutit rakt igenom en mänsklig skalle, 2) det gick inte att hitta några fragment av mänskligt ben på den. Har Teresas DNA planterats dit av polisen?
 
 
8. Bobby Dassey ljuger

Averys systerson Brendan Dassey sitter dömd för medhjälp till mord. Men nu riktas misstankar mot hans bror, Bobby, som har ändrat sig om vad han egentligen såg på morddagen. I vittnesbåset sa Bobby att han såg aldrig såg Teresa lämna Averys tomt, men enligt ett annat vittne (brorsan Bryan) har Bobby sagt att han såg henne köra iväg. I dokumentären framkommer det att polisen hittade rejält otäcka sökningar och bilder på Bobbys dator, och de kan ha tvingat honom till att ljuga under rättegången för att sätta åt Avery.

9. Ett nytt ögonvittne

Under andra säsongen av ”Making a Murderer” kliver ett nytt vittne fram. En lastbilsförare hävdar att han såg Teresa Halbachs eftersökta bil, två dagar innan den hittades på Averys skrot. Han rapporterade de till polisen men någon rapport skrevs aldrig. Bilen ska ha stått nära Scott Tadychs hem, vilket även gör honom till en misstänkt, enligt advokaten Kathleen Zellner.

Trots en lång rad nya bevis, flera potentiella misstänkta och stora ”plot holes” i dramat, sitter Steven Avery fortfarande i fängelse. Hans advokat Zellner skrev på Twitter senast igår att ”Steven är bara i början av överklagande-processen. Vi har flera möjligheter att upphäva den felaktiga domen.”
 
 
”Making a Murderer” finns nu att streama på Netflix.
| 26 oktober 2018 13:00 |