Serie

Skribent

Alexander Kardelo

19 oktober 2018 | 14:00

"Making a Murderer" är tillbaka - och Kathleen Zellner är tv-hjälten vi behöver i höst

Steven Avery må vara huvudpersonen i Netflix populära true-crime-serie, men hans nya advokat stjäl rampljuset i säsong 2.
Första säsongen slog ner som en blixt från klar tv-himmel vintern 2015. Plötsligt kunde inte världen sluta prata om "Making a Murderer", mordet på Teresa Halbach, den korrupta poliskåren i staden Manitowoc, och den mordmisstänkte Steven Avery - skyldig eller oskyldig?

När dokumentärteamet återvänder för att filma nya avsnitt, ställs en rad helt nya frågor. Hur har morddomen påverkat familjerna Avery och Halbach? Och hur påverkas fallet av den mediala uppmärksamheten? Dokumentären är såklart väl medveten om sin egna roll i dramat, och skitstormen man har satt igång. Man missar inte heller att ta åt sig en del av kritiken som den första säsongen har fått. Även om filmskaparna, som alltid, håller sig bakom kameran och låter sina intervjuobjekt sköta snacket och föra dramaturgin framåt.

Och dramatiskt blir det. Andra säsongen börjar kort efter att den första har sänts. Steven Avery har suttit i fängelse i flera år. Det har även brorsonen Brendan Dassey, som åkte dit efter ett högst tvivelaktigt vittnesmål. Men än har vi inte hört det sista om planterade och undanhållna bevis...
 

Kathleen Zellner - hon vet både hur man hanterar det snåriga rättssystemet och sensationssugna journalister.
 
Gör plats för Kathleen Zellner. En vass advokat som brinner för att frige oskyldigt fängslade människor, gör entré i designerkostym och höga klackar. Enligt egen utsago har hon befriat nära ett 20-tal orättvist dömda, något som tidningsurklippen på väggen påminner om.
 
Det är nog ingen slump att Zellner svarar på Averys brev just när dokumentären är på allas läppar - trots att han skrivit i flera år. Hon framstår som någon som gärna söker sig till rampljuset, och kan hantera media till sin fördel.

"Du vill inte ha mig som advokat om du är skyldig", säger Zellner. Det här är en orädd powerkvinna som vägrar höra på skitsnack, och kommer gå över lik för sanningen. Vi andra kan tro vad vi vill om Steven Averys skuld, men Kathleen Zellner sätter sin karriär på spel genom att gå ut i "Making a Murderer" och ta sig an hans fall. Hon är iallafall säker på hans oskuld. Nu gäller det bara att gå över bevisen på nytt, hitta misstagen som polisen har gjort (de är många), och navigera rätt i det snåriga amerikanska rättssystemet.
 

Kathleen Zellner - hon kör bil med stil, och är inte rädd att få blod på händerna.
 
Det visar sig att vi ännu inte vet alla detaljer om den där dagen då unga fotografen Teresa Halbach hittades mördad och bränd på Stevens bakgård. Kathleen Zellner går till och med och skaffar sig samma bil som mordoffret, för att kunna stänka ner den med fejkblod och testa diverse teorier. Bara det räcker för att få mig fascinerad av tv-höstens hårdaste karaktär, och jag fastnar än en gång för denna serie som visar hur verkligheten överträffar all fiktion.
 
"Making a Murderer" är tillbaka för att leka med din hjärna, och få dig att tvivla på att lagen alltid finns där för att skydda oss. Den chockerande verkligheten (vilket också bäddar för så bra tv-underhållning) är att vi aldrig vet om Steven Avery verkligen begick mord eller inte. Man kastas mellan motsägelsefulla bevis, och åsikterna hinner svänga flera gånger under varje avsnitt.
 

Kathleen Zellner - hon missar aldrig en fikastund hos mamma Avery.
 
Men än viktigare än frågan "skyldig eller ej" är hur dokumentären granskar USA:s rättssamhälle, och dess enorma brister.
 
Hanteringen av Brendan Dasseys fall borde ju göra vem som helst mörkrädd. I den nya säsongen får vi se vad som hänt sedan 2007 då brorsonen fängslades, efter ett på alla sätt frampressat förhör. Vi får se vilken oerhört svårt och krävande process det är att ens försöka frikänna någon som kan ha blivit oskyldigt dömd. Domstolssystemet är helt enkelt inte designat för sånt.

Andra säsongen av "Making a Murderer" har kanske inte lika starka cliffhangers eller samma brutala avslöjanden som den första. Men det är en riktigt intressant fördjupning i fallet som engagerat en hel värld. Även för oss som hängt med i nyheterna och någorlunda vet vad som ska hända, är det förbluffande och fängslande true-crime-tv, om ett fall som är långt ifrån över.
 
 
"Making a Murderer - del 2" finns nu att streama.
| 19 oktober 2018 14:00 |