Serie

Skribent

Alexander Kardelo

21 oktober 2018 | 17:00

"Making a Murderer": 9 anledningar till att Steven Avery är skyldig

Åklagaren Ken Kratz berättar om bevisen som tv-serien ”Making a Murderer” utelämnade.
Den beroendeframkallande Netflix-dokumentären ”Making a Murderer” är tillbaka med tio nya avsnitt. Den morddömde Steven Avery har fått en ny advokat som är övertygad om hans oskuld. Men den före detta åklagaren Ken Kratz är fortfarande säker på att det var Steven Avery som mördade fotografen Teresa Halbach hösten 2005, vad dokumentären än säger om planterade bevis och annat.

I ett mail till The Wrap går Ken Kratz igenom några av de mest solklara bevisen mot Avery, som han anser dokumentären har försökt mörka. (Några av bevisen nedan nämns dock i säsong 2.)
 
 
1. Averys incident med en katt var inte bara en lek.

”Steven Avery dränkte sin katt i gasolin eller olja och tände eld, för att se den lida”, skriver Ken Kratz.

2. Avery sökte upp Teresa.

Den 31 oktober 2005 ringde han tidningen AutoTrader och bad den skicka ”samma tjej som sist”. Den 10 oktober hade Teresa varit hos Avery, som öppnade dörren bara iklädd en handduk. Hon ville inte återvända för hon var rädd för honom. Avery använde ett falskt namn och ringde från sin systers nummer för att lura Teresa till att komma.

3. Teresas mobil hittades på Averys tomt.

Mordoffrets mobiltelefon och hennes kamera hittades bara några meter från hans dörr, brända i en tunna. ”Varför berättade inte dokumentären för tittarna att innehållet i hennes handväska fanns i en tunna alldeles vid hans trailer?” frågar sig Kratz.
 
 
4. Ville bygga en tortyrkammare.

I fängelset berättade Avery för en annan fånge att han planerade att bygga en ”tortyrkammare” för att kunna våldta, tortera och döda unga kvinnor när han blev frisläppt. En annan fånge fick höra av Avery att det bästa sättet att bli av med en kropp är ”att bränna det”… Hettan förstör DNA.

5. Offrets ben i eldgropen.

”Det VAR där Teresas ben brann!” skriver den före detta åklagaren. Hennes kvarlevor hittades bland metallresterna från däcken som Avery slängde på elden. ”Om mänskliga kvarlevor hittades någon annanstans har de aldrig identifierats som Teresas, och kopplingen till detta mord har ALDRIG hittats.”

6. Fler bevis i eldgropen.

Teresas tänder har kunnat identifierats, liksom bitar av de jeans som hon hade på sig samma dag, och verktygen som Avery använde för att skära upp hennes kropp.
 
 
7. Telefonregistren.

Telefonregistren visar tre samtal som gjordes från Steven Avery till Teresa Halbachs mobil den 31 oktober 2005. Han ringde klockan 14:24 och 14:35 - båda gångerna från hemligt nummer så att hon inte skulle veta att det var han - innan hon anlände. Avery ringde också klockan 16:35 (efter Teresas besök). Tanken var att kunna använda det som ett alibi, att hon aldrig dök upp. ”Hon skulle såklart inte svara, så han behövde inte längre använda hemligt nummer.”

8. Averys DNA under motorhuven.

Ken Kratz påpekar igen vad säsong 2 har berättat för oss. Steven Averys DNA (inte blod) hittades under motorhuven på Teresas SUV. ”Bilen stod hos polisen sedan 5 november… Går polisen runt med en flaska med Averys svett för att kunna plantera bevis?”

9. Kulan i garaget.

Polisens undersökning visar att kulan som hittades i garaget kom från Averys gevär. Den har varit inlåst i polisens förvar sedan 6 november. Om de planterade kulan, hur skulle de kunna avfyrat den från hans gevär? Geväret som hängde ovanför hans säng avfyrade tveklöstkulan som hittades i garaget, med Teresas DNA på sig, menar Kratz.

”Det finns så klart mer. Men jag är inte åklagare längre, och det är inte min uppgift att visa hur löjliga dessa påståenden om planterade bevis är, eller varför dokumentärfilmarna inte visade dessa solklara fakta för publiken”, skriver Ken Kratz.
 
 
Har ni hunnit se andra säsongen av "Making a Murderer" än? Vad tycker ni om fallet? Kommentera nedan.
| 21 oktober 2018 17:00 |