Skribent

Mats Karlsson

13 juli 2013 | 20:01

"Mailkorgen svämmade över med hatmail"

Våra tidigare skribenter minns tillbaka på sin tid på MovieZine. Idag pratar vi med Kim Nilsson om hans mest minnesvärda upplevelser.

När skrev du för MZ?

- Jag började skriva för MovieZine på hösten 2004. Minns att jag började skriva profiler för kända skådespelare och regissörer. Min första recension var "Flying Daggers".

Man kan säga att du är MovieZines inofficiella Cannes-expert med ett stort intresse för festivalen. Vad är ditt bästa Cannes-minne?

- Det finns många fina minnen, men självklart blev jag extra glad att David Lynch fick med sig ett pris för 2000-talets hittills bästa film, "Mulholland Drive". Och det var även kul att Björk fick ett skådespelarpris efter alla bråk med von Trier. Men ett ögonblick jag aldrig glömmer var den skandalomsusade prisutdelningen 1999 där David Cronenbergs jury gav tre priser till en film som ALLA hatade! På samma tillställning presenterade skådespelerskan Sophie Marceaus guldpalmen på ett extremt virrigt sätt. Vansinnigt!

Vilka recensioner är du stoltast över?

- Rent stilistiskt gillade jag sågningen av "Dina, mina och våra", haha! Men det var stort att se min fyra för "King Kong" på affischerna. Och jag är ändå lite nöjd att jag vågade ha invändningar mot "Sideways" även om mailkorgen svämmade över med hatmail.

Vilka betyg önskar du att du kunde ändra på såhär i efterhand?

- Tja, just "Sideways" kanske hade varit värd en trea i alla fall, även om jag tyckte att ett godkänt betyg var fullt gott då. Jag var nog också lite väl snäll mot Colin Nutleys "Angel". En tvåa (godkänt) hade nog varit mer rimligt även om jag till motsats till makarna Bergström/Nutley inte tycker att det är ett fullständigt misslyckande.

Ditt roligaste minne från MZ?

- Intervjun med Jerry Seinfeld var en upplevelse i sig. Minns att tidningar från hela Norden var på plats och att jag fick intervjua honom tillsammans med sju andra från sju helt olika medier. Resultatet blev minst sagt spridda frågor. Kommer också ihåg en mycket fin intervju med Alexander Skarsgård pre-"True Blood", där han visade på oerhörd ödmjukhet när jag fick prata med honom trots att jag inte sett filmen det handlade om. Fick nämligen hoppa in för en annan i ett sent läge, vilket inte uppskattades av distributören.

Blir det lika mycket film nu som när du var som mest aktiv på MovieZine?

- Tyvärr inte. När jag skrev som mest för MovieZine läste jag dessutom filmvetenskap på Stockholms universitet så det kunde blir runt fyra till fem filmer om dagen via utbildning, Cinemateket och recensioner. Nu blir det inte lika ofta, men jag ser absolut till att se ALLT som jag verkligen är intresserad av på bio.

Vilken är den bästa filmen du har sett senaste året?

- Chan-wook Parks "Stoker" var ruggigt bra även om den inte var lika stark som hans bästa koreanska alster. Var också mycket förtjust i Francois Ozons "Bakom stängda dörrar". En fantastiskt rolig och intressant rulle.

Vad gör du nuförtiden?

- Ja, varför hör jag aldrig av mig? Jag jobbar som webb- och kulturreporter på Norrtelje Tidning. Vi har inte jättemycket film i vår kulturbevakning, men ser till att skriva om det så mycket det bara går.

Fler intervjuer med MovieZines skribenter:

Daniel Ogalde

Oskar Smulski

Ville Gideon Sörman

Boel Bermann

Katarina Michnik

| 13 juli 2013 20:01 |