Sideways 2005

Romantik Drama Komedi
USA
127 MIN
Engelska
Armeniska
Sideways poster

Synopsis

Miles är en nyskild misslyckad författare som tar med sin vän Jack, en avdankad skådespelare, på en weekendresa genom Kaliforniens vindistrikt. Miles ambition att dela med sig av sin passion för goda viner är dock något bortslösad på Jack vars intresse snarare kretsar kring kvinnor. Jack finner vad han söker i Stephanie och gör sedan vad han kan för att hjälpa den något trögstartade, tafatte Miles få till det med den vackra servitrisen Maya.
Ditt betyg
3.4 av 445 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Kim Nilsson

1 januari 2008 | 00:00

In vino veritas

Det är egentligen svårt att säga vad problemet med Sideways är. Här finns tjusiga bilder, gott skådespeleri och intressanta metaforer mellan vin och livet. Många filmer skulle inte ens pricka in något av de tre ovanstående egenskaperna, men faktum är att Alexander Paynes film trampar vatten så det står härliga till.

Vi möter i inledningen huvudpersonerna, Miles (Paul Giamatti) och Jack (Thomas Haden Church) som ska ut på någon form av svensexa där de ska smaka vin och ska försöka fixa ett sista ligg till Jack innan han gifter sig. Premissen låter onekligen rakt tagen ur “American Pie”- filmerna och lämnar åskådaren att se på en ungdomsfilm med alldeles för gamla skådespelare. Samtidigt är delar av filmen alldeles för intelligent för att kunna läggas i något klichéartat ungdomsfack. Som bäst blir det då Virginia Madsen och Sandra Oh äntrar rutan som kärleksobjekt, men tyvärr stannar de i historien alldeles för kort tid.

Vanligtvis brukar det bli en mer mångfacetterad film om man inte är rädd för att blanda genrer, men det är svårt att säga om Payne egentligen blandar någonting alls. Därför är det också omöjligt att säga vilken del i filmen som inte fungerar. Det finns många bra scener, men tillsammans bildar de ingen bra film. Därför hålls recensionen i detta fall relativt kort. Det går helt enkelt inte att säga var “Sideways” åker av vägen, men tyvärr hittar den aldrig tillbaka till huvudleden.

ONÖDIGT VETANDE Regissören Alexander Payne valde själv ut filmens vinlista.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Sideways
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu