Sideways (2005)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Kritikerhyllade Sideways handlar om Miles, en nyskild misslyckad författare, som tar med sin vän Jack, en avdankad skådespelare, på en weekendresa genom Kaliforniens vindistrikt. Miles ambition att dela med sig av sin passion för goda viner är dock något bortslösad på Jack vars intresse snarare kretsar kring kvinnor.
Jack finner vad han söker i Stephanie och gör sedan vad han kan för att hjälpa den något trögstartade, tafatte Miles få till det med den vackra servitrisen Maya.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: SIDEWAYS

In vino veritas

Det är egentligen svårt att säga vad problemet med Sideways är. Här finns tjusiga bilder, gott skådespeleri och intressanta metaforer mellan vin och livet. Många filmer skulle inte ens pricka in något av de tre ovanstående egenskaperna, men faktum är att Alexander Paynes film trampar vatten så det står härliga till.

Vi möter i inledningen huvudpersonerna, Miles (Paul Giamatti) och Jack (Thomas Haden Church) som ska ut på någon form av svensexa där de ska smaka vin och ska försöka fixa ett sista ligg till Jack innan han gifter sig. Premissen låter onekligen rakt tagen ur “American Pie”- filmerna och lämnar åskådaren att se på en ungdomsfilm med alldeles för gamla skådespelare. Samtidigt är delar av filmen alldeles för intelligent för att kunna läggas i något klichéartat ungdomsfack. Som bäst blir det då Virginia Madsen och Sandra Oh äntrar rutan som kärleksobjekt, men tyvärr stannar de i historien alldeles för kort tid.

Vanligtvis brukar det bli en mer mångfacetterad film om man inte är rädd för att blanda genrer, men det är svårt att säga om Payne egentligen blandar någonting alls. Därför är det också omöjligt att säga vilken del i filmen som inte fungerar. Det finns många bra scener, men tillsammans bildar de ingen bra film. Därför hålls recensionen i detta fall relativt kort. Det går helt enkelt inte att säga var “Sideways” åker av vägen, men tyvärr hittar den aldrig tillbaka till huvudleden.

ONÖDIGT VETANDE Regissören Alexander Payne valde själv ut filmens vinlista.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
PerH
Film man känner sig så där lycklig över en liten stund men tyvärr så lyckas dom inte hålla uppe mitt intresse genom hela filmen men Giamatti är helt suverän och storyn är bra så länge den har mitt intresse..Lite väl långa diskussionsscener..
lindersson
Giamatti är bra, likaså Hayden Church och Oh. 
En del roliga bitar, en hel del melankoli. Bra film men den når inga högre höjder i min bok. 
Stabil trea.
Wugllabang
Helt underbar film med en lättsam men ändå melankolisk atmosfär som gjorde mig varm i kroppen. Underbart skriven och med en extremt engagerande regi. Stundvis lite väl simpel för sitt eget bästa kanske, men ändå en helt fantastisk film. Stabil fyra.
Visa fler (12)

Veckans populära filmer

Visa fler