Skribent

MovieZine.se

9 december 2013 | 09:01

Lucka 9 - Filmåret enligt Jonas Holmberg

Varje dag fram till jul låter vi en filmskribent sammanfatta filmåret och blicka fram mot 2014.

I MovieZines julkalender får svenska filmskribenter lista sina fem favoritfilmer från 2013 och svara på några frågor om det filmår som gått och det som komma skall. Idag har turen kommit till Jonas Holmberg, som är biträdande konstnärlig ledare på Göteborgs Internationella Filmfestival och medarbetare på filmtidskriften FLM och Expressen kultur.

Årets 5 bästa filmer:

1. "Blå är den varmaste färgen": Fullkomligt magnifik, lyhörd och ärlig skildring av en stormande förälskelses färd mot snörvlande förbittring. Både Adèle Exarchopoulos och Léa Seydoux är fantastiska som de älskande, lidande och skrattande tu.

2. "Turinhästen": Långsamt, svartvitt och alldeles, alldeles underbart. Bela Tarrs fria fantasi om vad som hände med den plågade hästen som fick Friedrich Nietzsche att falla i tårar på Via Carlo Alberto i Turin 1889 innehåller tvivelsutan de vackraste filmbilder som gått att se på bio under året.

3. "Paradis: Kärlek"När jag höll i en master class med Ulrich Seidl under filmfestivalen i Göteborg uttryckte han träffande att han gör filmer om saker vi inte vill känna igen i oss själva, men att det är viktigt att se sig i spegeln. Om sexturistdramat Paradis: Kärlek är en spegel visar det ingen vacker bild av oss priviligerade västerlänningar. Men fint i den här filmen att Seidl visar en stark ömhet för de ickenormativa kroppar han tidigare äcklats så starkt av. 

4. "Post tenebras lux": Otvivelaktigt den mest udda fågeln i årets biografutbud. Eller udda djungelmonstret med självlysande ögon, kanske man ska säga. Reygadas märkliga film är sinnlig, skrämmande och poetiskt välkalibrerad.

5. "Återträffen": Det jag inte slutar fascineras av med den här filmen är att den inte lämnar en enda människa oberörd. Att en närmast antidramaturgisk (den slutar tvärt och börjar om mitt i...) och konstnärligt avancerad film kan röra så många och så breda hjärtan är otroligt upplyftande.

Vad var det bästa som hände i filmvärlden 2013?

– Att det kom en långfilm som spelats in precis i mina hemtrakter på Öland. Tror inte att det har hänt någon gång innan "Skumtimmen".

Vad kommer vi att minnas från filmåret 2013?

– Att några populärkulturella ironiker till skurkar rånade ett lyxhotell på juveler samtidigt som "The Bling Ring" hade världspremiär i Cannes.

Vilken film ser du mest fram emot nästa år?

– "Nymphomaniac". Reklamjippona till trots.

Har du missat någon av de tidigare luckorna? Se dem här:

Lucka 1 – Roger Wilson

Lucka 2 – Mats Karlsson

Lucka 3 – Hans Wiklund

Lucka 4 – Rebecca Unnerud

Lucka 5 - Helena Lindblad

Lucka 6 - Patrik Jonsson

Lucka 7 - Gunnar Rehlin

Lucka 8 - Lotta Zachrisson

| 9 december 2013 09:01 |