Post Tenebras Lux 2012

Drama
Mexico
120 MIN
Engelska
Franska
Spanska
Post Tenebras Lux poster

Synopsis

Juan och hans urban familj bor på den mexikanska landsbygden, där de njuter av och lider av en värld för sig. Och ingen vet om dessa två världar kompletterar varandra eller om de strävar efter att eliminera varandra.
Ditt betyg
3.2 av 13 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Post Tenebras Lux
Biopremiär
30 augusti 2013
DVD-premiär
23 oktober 2013
Språk
Engelska, Franska, Spanska
Land
Mexico
Distributör
Njutafilms
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Kim Nilsson

18 november 2012 | 21:01

Mer intressant än bra

#SFF12 - Carlos Reygadas fortsätter att övertyga som en konstfilmares våta dröm, men skärpan i hans senaste är endast skarp gällande fotot.

"Silent Light" är en av 2000-talets mest poetiska filmer som mer är som ett konstverk i bilder som ändå lyckas berätta en historia. Reygadas nya film, som vann regipriset i Cannes i år, fortsätter på samma tema med den tråkiga skillnaden att den inte är lika bra. Post tenebras lux är latin och betyder "efter mörker ljus" vilket på sätt och vis är talande för filmen.

Den börjar på en mexikansk äng där en flicka springer med kor och hundar, och slutar på en brittisk rugbyplan. Att det som händer därimellan knappast är linjärt är ingen överraskning. Handlingen kretsar främst kring en familj där mamman och pappan i ungdomen ägnade sig åt syndiga äventyr på franska swingersklubbar, men i nutid får de tampas med äktenskapliga problem och trista kriminella umgängeskretsar.

"Post tenebras lux" är en konstfilm där fokus mer ligger på haptiska känslor och expressiva motiv än en klassisk narrativ. I många fall fungerar det bra. Fotot med sitt spännande fokus är suveränt, en sekvens där en kvinna sjunger en Neil Young-låt falskt är otroligt gripande och en drömscen med en djävul har härlig David Lynch-känsla. Samtidigt är alla häftiga och imponerande stilgrepp mer distanserade än påverkande vilket gör "Post tenebras lux" till en ganska kall film. Det är svårt att hitta punkter som verkligen berör trots ett gott hantverk, vilket gör att "Silent Light" är en betydligt bättre film.

Reygadas ska ha poäng för sitt mod att göra film på ett allt annat än klassiskt vis, men denna gång är det mer intressant än bra.

| 18 november 2012 21:01 |