Skribent

MovieZine.se

6 december 2013 | 09:01

Lucka 6 - Film- och TV-året enligt Patrik Jonsson

Varje dag fram till jul låter vi en filmskribent sammanfatta filmåret och blicka fram mot 2014.

I MovieZines julkalender får svenska filmskribenter lista sina fem favoritfilmer från 2013 och svara på några frågor om det filmår som gått och det som komma skall. Dagens värd är Patrik Jonsson, som skriver om TV här på MovieZine.se. Han får därför även svara på några TV-frågor.

Årets 5 bästa filmer:

1. "Mud": Onekligen den bästa filmen jag sett i år (har visserligen mycket kvar att se). Denna är farligt nära full pott. Har en svaghet för sådana här äventyrsfilmer och "Mud" bjuder onekligen på ett magiskt litet äventyr. McConaughey går från klarhet till klarhet!

2. "Cloud Atlas": I mina ögon en extremt underskattad film, annorlunda, vågad och både välspelad samt bisarr. Det är verkligen skönt att se att det fortfarande vågas satsas på sådana här lite annorlunda filmer som, med tanke på dess flopp, uppenbarligen kräver lite mer av sin publik.

3. "The Impossible": Oerhört gripande och omtumlande kring tsunamikatastrofen i Thailand, julhelgen 2004. Riktigt välspelad också, beklagligt att inte Naomi Watts rodde hem guldgubben på Oscarsgalan.

4. "Django Unchained": Två timmar av ren magi och att få se Leo som bad guy var definitivt välkommet, det fixade han med bravur. Filmen hade mycket väl kunnat placera sig högst upp om det inte vore för filmens sista smått bedrövliga halvtimme.

5. "Jakten": Mads Mikkelsens (en av mina favoriter) film helt och hållet, filmen i sig lämnade lite att önska tycker jag, men Mikkelsen kunde man inte kräva ett jota mer av. Inget mästerverk, dock helt klart en listvänlig film!

Årets bästa TV-serie:

– Årets bästa TV-serie (och då menar jag en serie som debuterade i år) tyckte jag var "Ray Donovan". Andra riktigt starka är "Orange is the new Black", "Rectify" och "Hannibal".

Vilka TV-serier rekommenderar du för mellandagstittande?

– Dessa kan man så klart ta igen under mellandagarna, men strax efter nyår så drar "Justified" och "Shameless" igång igen. Har man inte sett de serierna så rekommenderar jag helt klart dem, för att helt enkelt hoppa på den nya säsongerna som börjar i januari.

Vilken var den sämsta filmen under året och varför?

– Ja, var ska jag börja? Bland alla Wallanders, Fjällbackamord, superhjältar och annat trams så får jag nog ändå säga "Paranoia". Varför? Det är nog enklare att ställa frågan varför inte? Det räcker så. Andra aspiranter var "The Master", "Beasts of the Southern Wild", "Hansel & Gretel", "Jack the Giant Slayer", "White House Down", "Only God Forgives", "After Earth" samt "The Lone Ranger".

Vilka trender har du sett under året?

– Superhjältar, sagor, superhjältar, rimäjks och superhjältar. Därför har jag i vanlig trofast ordning sett mest på TV-serier. Kan även "våga" mig på att påstå att nästa års trend blir superhjältar... och nästa års och nästa års och året efter det. En trend ungefär lika intressant som bakmaskinen...

Vilken film ser du mest fram emot nästa år?

– Det måste vara någon av superhjältefilmerna, någon hulk där, någon spindelman där. Nej jag bara skojade. I och med att Mel Gibsons vikingaepos "Berserker" fortfarande dröjer (kom igen någon gång då) så får jag tveklöst säga Nolans "Interstellar" helt enkelt för att den verkar förbaskat intressant. Annars verkar bland annat både "Noah" och "Child 44" hyggligt lovande.

Har du missat de tidigare luckorna? Se dem här:

Lucka 1 – Roger Wilson

Lucka 2 – Mats Karlsson

Lucka 3 – Hans Wiklund

Lucka 4 – Rebecca Unnerud

Lucka 5 - Helena Lindblad

| 6 december 2013 09:01 |