Rectify 2013-2016

Drama
USA
45 MIN
Engelska
Rectify poster

Synopsis

Daniel Holden måste bygga upp sitt liv igen efter att ha avtjänat 19 år i Georgias dödscell.
Ditt betyg
3.6 av 104 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Rectify
Seriepremiär
22 april 2013
Antal säsonger
4
Antal avsnitt
30
Avsnittslängd
Språk
Engelska
Land
USA
SÄSONG
1
2
3
4
SÄSONG 1
SÄSONG 2
SÄSONG 3
SÄSONG 4
01
Always There
2013-04-23
02
Sexual Peeling
2013-04-23
03
Modern Times
2013-04-30
04
Plato's Cave
2013-05-07
05
Drip, Drip
2013-05-14
06
Jacob's Ladder
2013-05-21

Recensent

Patrik Jonsson

13 maj 2017 | 10:00

Intensiv själavandring i stilla gång

"Rectify" är något så udda som en slags spirituell kriminalserie, och jag är fullständigt föräskad i den. Med sitt låga men samtidigt nästan hypnotiska tempo lämnar den mig nästan som i trans.
Jag kan redan här och nu så gott som lova att det inte finns någon tv-serie där ute som liknar just "Rectify". Detta är ett mycket egensinnigt thrillerdrama som möjligtvis inte faller alla i smaken, men att det är ett alldeles enastående hantverk är det inte mycket att orda om.
 
Visst, serien är i grunden en kriminalhistoria men "Rectify" bjuder på så mycket mer, den har minst sagt många strängar på sin lyra. Trots att serien är in och nosar på en hel drös med genrer, blir den aldrig spretig, hetsig eller rörig. Dessutom serveras vi allt detta i ett mycket stillsamt tempo. Ibland nästan för stillsamt. Detta är dock en petitess i sammanhanget, för i det stora hela är "Rectify" något alldeles speciellt.

Då vi kastas in i handlingen får vi träffa Daniel Holden, spelad av en alldeles lysande Aden Young. Holden har suttit i fängelset i väntan på döden i över nitton år, dömd för våldtäkten och mordet på sin flickvän Hanna. Ett mord han än idag påstår sig inte ha begått. Åren i fängelset har dock tagit rätt hårt på hans psyke så just då vi först får stifta bekantskap med honom vet han nog varken ut eller in. Bland annat tack vare hans ihärdiga syster Amantha (Abigail Spencer), som är fullständigt övertygad om Daniels oskuld, har omständigheterna kring hans dom förändrats. Nya DNA-bevis gör att de gamla bevisen, som en gång i tiden fick honom dömd, inte längre riktigt håller.

Holden släpps därför på fri fot och tillåts äntligen resa hem till sin familj i den lilla staden Paulie, Georgia. Fallet är dock allt annat än avslutat och "på fri fot" kanske var att ta i från min sida. Holden är nämligen forfarande den huvudmisstänkte och har självklart hög prioritet i den nyöppnade utredningen. Att efter nitton i en dödscell äntligen får komma ut och hem är naturligtvis en oerhörd befrielse, allt blir dock inte en dans på rosor. Förutom att lagväsendet och säkert 99 procent av stadens befolkning fortfarande är övertygade om Holdens skuld, blir det också en extrem omställning för honom. På tjugo år har det hänt mycket här ute i världen, vilket innebär att mycket av dagens självklarheter och moderniteter är totalt främmande. Dessutom är hans sociala förmågor så gott som bortblåsta.

"Rectify" kretsar onekligen mycket kring det här fallet och det blir en jäkla massa resor, vändningar, uppgångar och nedgångar. Vad serien gör så bra här är att den målar liksom inte upp någon klar bild. Som tittare känner man sig hela tiden osäker, är han skyldig eller inte? Ens egna "övertygelse" kan ändras väldigt fort också där man i ena stunden kan sitta där och vara rätt säker på att han inte har gjort det, medan man en halvtimma senare börjar luta åt det andra hållet. Knepigt värre och riktigt väl utfört av författarteamet. Så skall en slipsten dras som man säger.

Som jag var inne på tidigare handlar dock "Rectify" om så otroligt mycket mer. Den dramatiska mordutredningen är visserligen själva ryggraden i berättelsen, serien är dock minst lika mycket en slags karaktärsstudie. Här tänker jag naturligtvis främst på Daniel Holden som gör en nära på spiriturell resa allt eftersom han återigen försöker anpassa sig till samhället. Det är stundom väldigt tungt, djupt och mörkt, fast samtidigt bjuder ändå serien på mycket tro och hopp. Detta är en ack så besvärlig balansgång som faktiskt få tv-serier och filmer lyckas klara av.
 
"Rectify" gör dock djupdykningar i långt många fler karaktärer, inte minst Holdens familj och innan serien är slut känns det faktiskt som man känner varenda en av dem och detta mycket väl. Med detta sagt är alltså detta en grymt karaktärsbetonad serie och sådant älskar jag.

För övrigt är "Rectify" en mycket djup, eftertänksam och nära på andlig upplevelse. Ibland tillåts vi följa med Daniel Holden så pass djupt in i hans tankar att man nästan upplever att man själv finns med där inne i hans huvud. Det hela blir som en slags meditativ resa där frågor om existens och mening inte alltför sällan gör sig påminda. Nu kanske hela det här låter som en massa rappkalja och mumbo jumbo, sådant som jag i vanliga fall faktiskt avskyr. I "Rectify" blir det dock aldrig för mycket, inte direkt luddigt heller, man förstår mycket av Holdens tankegångar, man känner ibland till och med igen sig. Trots att serien har sina andliga/spirituella tendenser så tappar den aldrig sin fokus, vilket är viktigt att nämna.

Förutom att "Rectify" är riktigt välskriven, genomtänkt och väldans originell, bjuder den även på kolossalt starka skådespelarinsatser och detta inte minst från Aden Young. Hans insats som Daniel Holden lär nog finnas kvar i alla tv-serieälskares minnen en lång, lång tid framöver. Sedan får vi naturligtvis inte glömma resten av casten. Abigail Spencer som systern Amantha, J-Smith Cameron som Daniels mamma Janet och Clayne Crawford som den mer tvivlande styvbrodern. Alla och många fler därtill, gör riktigt starka insatser. Detta är en serien med skådespelarinsatser på mycket hög nivå.

Sammanfattningsvis är "Rectify" en mycket unik och originell kriminalserie. En serie som blandar både thriller och drama med mer andliga och spirituella frågeställningar. Det enda som egentligen hindrar mig från att ge serien full pott är att själva tempot ibland kan bli lite väl släpigt. Trots att serien nog förmodligen inte tilltalar alla vill jag ändå rekommendera just alla att se den. Ge den en chans, den är verkligen en av sitt slag.
| 13 maj 2017 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Rectify
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu