Mud 2012

Äventyr Drama Thriller
USA
130 MIN
Engelska
Mud poster

Synopsis

De två tonårspojkarna och kompisarna Ellis och Neckbone stöter på en mystisk främling som gömmer sig på en övergiven ö i Mississippifloden. Mud, som han kallar sig, berättar en otrolig historia om hur han tvingats mörda en man för att skydda sin stora kärlek Juniper och att ett pris är satt på hans huvud. Han ber dem om hjälp så att de två kan fly tillsammans undan männen som vill mörda honom.
Ditt betyg
3.4 av 526 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Lotta Zachrisson

5 maj 2013 | 04:01

Fint skildrat om ungdomsäventyr

Med en handling som får utvecklas i ett lugnt tempo och med lysande karaktärsporträtt, framför allt om hur det är att vara 14 år och befinna sig i den del av livet mellan barn och vuxen, är ”Mud” en film som lyckas kombinera både äventyr och thriller utan att falla i stereotypfällan som så ofta sker för dessa genrer.

Efter lovordade "Take Shelter" som - producerad på en liten budget - fick framgång i filmfestivalsvängen och senare smalare biopremiär i ett antal länder, är manusförfattaren och regissören Jeff Nichols tillbaka med en berättelse han velat göra sedan han läste Mark Twain i skolan.

"Mud" är något så ovanligt som en film som spänner över två helt skilda genrer, och som lyckas göra det framgångsrikt. För även om berättelsen kan beskrivas som en thriller är det barndomens äventyr och upptäckten av kärlek, som sätter de djupaste spåren.

Titelkaraktären Mud, fulländat spelad av Matthew McConaughey, har tagit sin tillflykt till en ö någonstans i Arkansas-delen av Mississippifloden. Anledningen - han har haft ihjäl en man som var våldsam mot kvinnan han älskar, Juniper. Väl där blir Mud upptäckt av två 14-åriga pojkar, Ellis och Neckbone, som lever sitt liv intill floden och ständigt gör eskapader i den omkringliggande vildmarken.

När Mud inser att vattenvägen är hans enda alternativ att fly från dem som jagar honom - både polis och vänner till mannen han dödat - så tar han hjälp av Ellis och Neckbone. De två killarna är först skeptiska men ser möjligheten till ett sommaräventyr och bestämmer sig för att assistera Mud. En av anledningarna till att Ellis ställer upp är att han är övertygad om Muds sanna kärlek till Juniper. Som nybliven tonåring är ämnet något som upptar mycket av hans tid, både för egen del och genom föräldrarna, vars relation håller på att knaka i fogarna.

McConaugheys meritlista är förstås lång, men det var inte förrän med nyliga "Lincoln Lawyer" som han började omnämnas som en lysande skådespelare. Om hans plan är att fortsätta på denna mer välrespekterade bana kunde han inte ha gjort ett bättre val än med "Mud", som trots att det är en smalare film nu har lyckats få distribution och dessutom verkar bli en ekonomisk framgång.

Men hur övertygande han än är i titelrollen så är det Tye Sheridan från "The Tree of Life" som stjäl rampljuset. Som 14-åriga Ellis lägger han fram hela det register av känslor som ofta drabbar den som befinner sig i den jobbiga men samtidigt fantastiska åldern mellan att vara barn och vuxen. Här finns vänskap, kärlek, besvikelse och en önskan att vara tuff och bli tagen på allvar, samtidigt som han inte riktigt vill släppa taget om de gränslösa äventyr som barndomen erbjuder.

I biroller ser vi Jeff Nichols vän och huvudrollsinnehavaren i hans två tidigare filmer, Michael Shannon som Neckbones udda men kärleksfulla morbror. Fantastiska Sam Shepard spelar Ellis granne och Muds vän, den gamla enstöringen Tom. Och som Juniper ser vi Reese Witherspoon i hennes mest seriösa roll sedan June Carter i "Walk the Line".

Nichols själv har utan krusiduller erkänt att han hämtat inspiration från Huckleberry Finn och att han ville beskriva barndomen så som Mark Twain såg den. Själv tycker jag att en annan klassiker gör sig påmind. För även om "Mud" inte innehåller elementet av "road trip" och mindre fokus ligger på vänskapen pojkar emellan så är skildringen av barndomens strapatser och stora känslor lika fint fångad som i fantastiska "Stand By Me" från 1986. Och det är förstås en jämförelse att vara stolt över.

| 5 maj 2013 04:01 |