Skribent

MovieZine.se

24 december 2013 | 11:01

Lucka 24 - Filmåret enligt Nils Petter Sundgren

Varje dag fram till jul låter vi en filmskribent sammanfatta filmåret och blicka fram mot 2014.

I MovieZines julkalender får svenska filmskribenter lista sina fem favoritfilmer från 2013 och svara på några frågor om det filmår som gått och det som komma skall. Självaste jultomten i kalendern är Nils Petter Sundgren, legendarisk filmjournalist som knappast behöver någon vidare presentation.

Årets 5 bästa filmer:

1. "Gravity": Vital, spännande, visar hur 3D-tekniken har stora konstnärliga möjligheter som allt för litet utnyttjats hitintills. Fri från scifilmernas alltför vanliga falska djupsinne. När jag ser "Gravity" känner för första gången på länge den ursprungliga filmkicken.

2. "The Act of Killing": TV-visad fruktansvärd dokumentär, där gamla indonesiska sadister med fryntliga leenden återgestaltar sina massmord under good old days. Människan är människans varg, som de gamla romarna sade.

3. "Återträffen": Med sin skärpa och intelligens mest minnesvärd av svenska filmer, i hård konkurrens med "Hotell", en film laddad av överraskningar och bra skådespeleri. Svensk film av i dag tycks ha mest kraft när den skildrar såriga unga kvinnor.

4. "Blue Jasmine": Som obotlig Woody Allen-fan utser jag denna film till årets komedi. Allen inte nöjer sig med snabba skämt utan gör en känslig karaktärskomedi när han berättar om hur överklasskvinnan Jasmine flyr till sin fattiga syster när hennes skojare till man blir ruinerad.

5. "Gloria": Paulina Garcia är intensivt närvarande som Gloria, medelålders kvinna i Santiago. Hon bryter med det chilenska samhällets konventioner och söker den fria kärleken i ett konservativt samhälle. "Gloria" leder tankarna till Almodóvar när han var som bäst.

Vilken film ser du mest fram emot 2014?

- Jag vet mycket litet om nästa års filmer, men ser fram emot "Venus in Fur", Roman Polanskis film om hur en teaterregissör väljer aktris för titelrollen i en pjäs byggd på Sacher Masochs legendariska bok "Venus i päls", drömkvinnan för män som längtar efter pisk. Polanski är en gammal favorit och jag tror att han med sitt sinne för det ironiskt dubbeltydiga och obehagliga kan ge nytt liv åt den berättelsen från 1870-talets dekadenta Wien.

Vilken var årets sämsta film?

- Jag undviker medvetet filmer som jag på förhand tror är dåliga. Däremot noterar jag ibland besvikelser. 2013 års filmbesvikelse för mig är "The Great Gatsby". Baz Luhrmanns färggranna vulgaritet kan inte fånga känsligheten i Scott Fitzgeralds roman utan det blir bara utanverk, blanka bilar och blingbling, som om Luc Besson sattes att regissera Marcel Prousts romaner.

Vilka trender har du sett under året?

- Trender fascinerar alldeles för många andra men inte mig. För mig är filmer som människor. Det finns bra, medelmåttiga och dåliga, intressanta eller likgiltiga. Om människorna eller filmerna liknar eller inte liknar andra från samma tid är ointressant. Intresset för trender är i grunden okonstnärligt och därmed störst hos opersonliga personer.

Vilka vill du ser mer av 2014?

- Wong Kar Wai, bröderna Coen, Ang Lee.

Kolla in alla kalenderluckor nedan:

Lucka 1 – Roger Wilson

Lucka 2 – Mats Karlsson

Lucka 3 – Hans Wiklund

Lucka 4 – Rebecca Unnerud

Lucka 5 - Helena Lindblad

Lucka 6 - Patrik Jonsson

Lucka 7 - Gunnar Rehlin

Lucka 8 - Lotta Zachrisson

Lucka 9 - Jonas Holmberg

Lucka 10 - Jakob Åsell

Lucka 11 - Nina Asarnoj

Lucka 12 - Fredrik Adolvsson

Lucka 13 - Lisa Bergström

Lucka 14 - Victoria Machmudov

Lucka 15 - Hynek Pallas

Lucka 16 - Anna Thunman Sköld

Lucka 17 - Jacob Lundström

Lucka 18 - Andreas Samuelson

Lucka 19 - Wanda Bendjelloul

Lucka 20 - Jonna Vanhatalo Birro

Lucka 21 - Victor Schultz

Lucka 22 - Jake Bolin

Lucka 23 - Ronny Svensson

| 24 december 2013 11:01 |