Skribent

MovieZine.se

19 december 2013 | 09:01

Lucka 19 - Filmåret enligt Wanda Bendjelloul

Varje dag fram till jul låter vi en filmskribent sammanfatta filmåret och blicka fram mot 2014.

I MovieZines julkalender får svenska filmskribenter lista sina fem favoritfilmer från 2013 och svara på några frågor om det filmår som gått och det som komma skall. Idag är det dags för Wanda Bendjelloul, filmkritiker på DN och Nöjesguiden och som driver bloggen Feministisk Filmfasta, att sammanfatta sitt filmår.

Årets 5 bästa filmer:

1 . "Blå är den varmaste färgen": Abdellatif Kechiches debut, "Couscous", är fortfarande en av mina starkaste filmupplevelser. "Blå är den varmaste färgen" är en precis lika mänsklig, bländande vacker och fysisk upplevelse.

2. "Paradis: Kärlek": Seidls paradis är en mörk och ensam plats full av frestelser som frosseri och sexuella begär. Här är kolonialismen en vit fläck i det västerländska medvetandet, sexet en väg till den vita kvinnans emancipation och kärleken reducerad till en mekanisk transaktion.

3. "Återträffen": Anna Odell gjorde tveklöst årets bästa svenska film. En smart och djärv debut som lyckades med bedriften att både vara smart och inkluderande. Den är som en projektil in i publikens egna samveten. Vem var du själv i skolan?

4. "Tålamodets sten": Den både vackra och brutala berättelsen om afghanska kvinnors verklighet smög sig in på repertoaren precis efter det att tidningarna listat årets bästa filmer.

5. "Austenland": När intellektet fått sin Seidl måste bukmuskulaturen få sitt. Eftersom banalt och smalt är Yin och Yang måste man ibland mata sitt inre romcommonster. Vad passar då bättre än att se "Austenland", den enda värdiga arvtagaren till, den i genren fulländade, "Bridget Jones dagbok".

Vad är det roligaste som hänt dig inom ditt yrke 2013?

– Det faktum att filmkritiker blev mitt yrke 2013.

Vilka skådespelare eller filmskapare vill du se mer av kommande året?

– Jag fick ju se filmer av mina favoritregissörer, Claire Denis och Catherine Breillat, i år men om man får fantisera fritt så skulle jag vilja att det kom en ny film av bildmanikern Alejandro Jodorowsky med de europeiska skådespelarna; Brenda Blethyn ("Hemligheter och lögner") Isaach De Bankolé ("Chocolat"), Isabelle Huppert ("Pianisten") och John Hurt ("Tinker Tailor Soldier Spy") i rollerna.

Vad kommer du att minnas från filmåret 2013?

– Att jag den 27 december öppnade den bästa julklappen jag någonsin fått: en helafton på Grand Teatret i Köpenhamn i sällskap med "Nymphomaniac".

Vilken film ser du mest fram emot nästa år?

– "En duva satt på en gren och funderade på tillvaron" av Roy Andersson.

Har du missat någon av de tidigare luckorna? Se dem här:

Lucka 1 – Roger Wilson

Lucka 2 – Mats Karlsson

Lucka 3 – Hans Wiklund

Lucka 4 – Rebecca Unnerud

Lucka 5 - Helena Lindblad

Lucka 6 - Patrik Jonsson

Lucka 7 - Gunnar Rehlin

Lucka 8 - Lotta Zachrisson

Lucka 9 - Jonas Holmberg

Lucka 10 - Jakob Åsell

Lucka 11 - Nina Asarnoj

Lucka 12 - Fredrik Adolvsson

Lucka 13 - Lisa Bergström

Lucka 14 - Victoria Machmudov

Lucka 15 - Hynek Pallas

Lucka 16 - Anna Thunman Sköld

Lucka 17 - Jacob Lundström

Lucka 18 - Andreas Samuelson

| 19 december 2013 09:01 |