Skribent

MovieZine.se

14 december 2013 | 09:01

Lucka 14 - Filmåret enligt Victoria Machmudov

Varje dag fram till jul låter vi en filmskribent sammanfatta filmåret och blicka fram mot 2014.

I MovieZines julkalender får svenska filmskribenter lista sina fem favoritfilmer från 2013 och svara på några frågor om det filmår som gått och det som komma skall. MovieZines Victoria Machmudov ser idag tillbaka på filmåret 2013.

Årets 5 bästa filmer:

1. "Syster": I årets absolut bästa film gör socialrealismen comeback på en skidort i Schweiz med Léa Seydoux i en av de bärande rollerna. En film om dysfunktionella relationer och barn som står utanför det sociala trygghetssystemet. Det här slår det mesta bröderna Dardenne någonsin producerat.

2. "Frances Ha": Filmen fick mig att inse att jag hade saknat något som jag inte hade någon aning om att jag hade saknat - en trovärdig skildring av kvinnlig vänskap. Baumbach-Gerwig bjuder på en feel good-dröm.

3. "Spring Breakers": Vanessa Hudgens, James Franco och Selena Gomez i en och samma film? WTF! "Spring Breakers" är discokulan som aldrig slutar snurra - på ett bra sätt. "Enter the Void"-fotografen Benoît Debie skapar filmmagi av varje bildruta.

4. "Philomena": Visst är man lite trött på alla "based on a true story"-filmer som kommer upp titt som tätt på biograferna men den här är alldeles för hjärtvärmande för att stå emot. Judy Bench sköter sig exemplariskt som en irländsk dam i sökandet efter sitt bortadopterade barn.

5. "Jakten": Tomas Vinterberg väjer inte för att ta upp känsliga ämnen och följer häxjakten på en dagislärare som blir anklagad för att ha begått pedofilibrott mot sin bästa väns dotter. Fylld med usch usch och obehag men är ohyggligt rafflande!

Vilken film ser du mest fram emot nästa år?

– "Nymphomaniac". Evan Rachel Wood rasade nyligen med all rätt på sitt twitterkonto över att amerikanska organisationen MPAA klippt bort scener ur "The Necessary Death of Charlie Countryman" där huvudrollen ger Evan Rachel Woods-karaktär oralsex. Jag hoppas att Trier - i filmen som följer en kvinnans sexliv upp till 50-års ålder - brutit mot tabun om kvinnlig njutning och att vi får se lite cunillingus. Det lär vi ju göra, allt annat skulle vara befängt.

Vilka trender har du sett under året?

– Det här filmåret har vi fått följa många berättelser som kretsar kring äldre karaktärer, t.ex. i "Gloria", "Philomena" och "Last Vegas", och nästa år har vi "Le Week-End" att se fram emot. Det är en positiv trend som jag hoppas håller i sig. Sedan kan man se att crowdfunding-projekt på plattformar som Indiegogo och Kickstarter har blivit stort bland kändisar som Spike Lee, James Franco, Zach Braff.

Vad är det roligaste som hänt dig inom ditt yrke 2013?

– Det har nog varit att få intervjua en av mina stora förebilder, Greta Gerwig. Hon är en frisk fläkt i filmvärlden som ständigt överraskar, bl.a. i musikvideon till Arcade Fires "Afterlife" och som huvudrollsinnehavare i Mia Hansen Love kommande film "Eden".

Har du missat någon av de tidigare luckorna? Se dem här:

Lucka 1 – Roger Wilson

Lucka 2 – Mats Karlsson

Lucka 3 – Hans Wiklund

Lucka 4 – Rebecca Unnerud

Lucka 5 - Helena Lindblad

Lucka 6 - Patrik Jonsson

Lucka 7 - Gunnar Rehlin

Lucka 8 - Lotta Zachrisson

Lucka 9 - Jonas Holmberg

Lucka 10 - Jakob Åsell

Lucka 11 - Nina Asarnoj

Lucka 12 - Fredrik Adolvsson

Lucka 13 - Lisa Bergström

| 14 december 2013 09:01 |