The Death of Charlie Countryman 2013

The Death of Charlie Countryman poster

Synopsis

En man faller för en kvinna som visar sig vara involverad med en våldsam maffiaboss.
Ditt betyg
2.9 av 76 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Ri Doherty

16 februari 2013 | 22:01

Smärta och romans i lyckad blandning

"The Necessary Death of Charlie Countryman" är en ovanlig film fylld av smärta och romans. Denna film skär mycket längre in i hjärtat än en romantisk komedi. Skratten fastnar i halsen när man konstaterar att denna romans är tyngd av våld som blir svår att komma undan.

Manuset låg på den så kallade svarta listan, listan som har de bästa manus som ännu inte är gjorda. "The Necessary Death of Charlie Countryman" är skriven av Matt Drake. Drake har även skrivit "Project X", en film som skiljer sig rejält från denna. 

Charlie Countryman är en nästan helt vanlig ung man. Kanske är lite mer ångestfylld än andra unga män med tanke på bortgången av hans mamma. Mammas bortgång får Charlie att känna lust att göra något nytt. Resultatet blir en impulsiv resa till Bukarest. Här träffar Charlie sitt livs kärlek, vänner och ovänner som är långt ifrån något han upplevt tidigare.

Shia LeBeouf passar bra i rollen som den ofrivilliga hjälten, Charlie. Avsaknaden av actionhjältar i filmen är skön och uppfriskande. Evan Rachel Wood som rumänsk cellist fungerar faktiskt! Mads Mikkelsen lyser av sex och våld på ett sätt vi inte alltid ser honom. Melissa Leo spelar rollen som Charlies mamma. Gillar man Leo lika mycket som jag gör är det svårt att skriva annat än lovord. Även de mindre rollerna i filmen är genomtänkta och välspelade. 

Regissören, Fredrik Bond, är ny inom långfilm men väl etablerad i reklamfilmsbranschen. Fredrik Bond är född och uppvuxen i Sverige, nominerad som bästa reklamfilmsregissör av Directors Guild of America massor med år i rad, men trots det ganska anonym i Sverige. Trots att Fredrik Bond arbetat utomlands länge känns det som om "The Necassary Death of Charlie Countryman" har svenska eller europeiska undertoner.

Det verkliga konstverket med denna film är att det känns som en film trots att den blandar genrer på ett nästintill skarvlöst sätt. Fantasi och Våldet i filmen är inte gjort på det sättet som vi är vana att se våld i actionfilmer. I "The Necessary Death of Charlie Countryman" gör varje slag ont och blodet rinner efter slagsmålen. På det sättet är filmen hänsynslös och rå. Den romantiska kärlekshistorien tar många former då den charmige prinsen inte är fullt så stark, smart eller snygg som han borde vara för att rädda sin prinsessa. Det är i just denna otillräcklighet, mänsklighet och sårbarhet som filmen vinner sin publik. Det är känslan av att alla karaktärerna är lite grand som oss, bara något snyggare och modigare av den kärlek som stärker dem.

Det var länge sedan jag såg en så snygg film utan att bjuda det vanliga glamoröst ljussatta Hollywood. Miljön i filmen känns familjärt grå och medioker men fotad på ett sätt som gör den attraktiv och rent av mystisk. Det är kanske inte konstigt eftersom Fredrik Bond kommer från reklamfilm och fotografen är europé. Fotografen Roman Vasyanov har fotat bland annat "End of Watch", som även det var en upplevelse i bilder.

Att sätta sig framför "The Necessary Death of Charlie Countryman" påminner om den känsla då man sätter sig i vagnen i den bergochdalbana man länge fruktat. Det pirrar i magen när Charlie ger sig av hemifrån. Vi lyft upp på högre höjder och vet inte om vi vågar öppna ögonen för att titta ned. Innan vi vet order av har färden ned mot en passionerad kärlek börjat. Det går fort och varje ryck och sväng är oförutsägbar. Jag skrattar, skriker och känner kanske rent av en tår som trillar nedför kinden i bara farten. Det är ett underhållande åk, fyllt av kärlek och smärta, väl värt att hoppa på.

| 16 februari 2013 22:01 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera The Death of Charlie Countryman
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu