Skribent

MovieZine.se

12 december 2013 | 03:01

Lucka 12 - Filmåret enligt Fredrik Adolvsson

Varje dag fram till jul låter vi en filmskribent sammanfatta filmåret och blicka fram mot 2014.

I MovieZines julkalender får svenska filmskribenter lista sina fem favoritfilmer från 2013 och svara på några frågor om det filmår som gått och det som komma skall. Idag är det MovieZines egen tomte Fredrik Adolvsson som svarar.

Årets 5 bästa filmer:

1. "Stories We Tell": En förbannat fin dokumentär om en familj, om hur olika man kan uppfatta samma sak, berättat med ovanlig själ och hjärta. Sarah Polley överraskar och berör. Djupt.

2. "Miss Violence": Grekiskt drama, ett krypande obehag som letar, lever, sig in under huden, och plötsligt en lugn explosion. Det tog timmar innan jag ens kunde fundera på att skaka av mig filmen.

3. "Before Midnight": I takt med att vi lärt känna dessa karaktärer under arton år, har det blivit väldigt lätt att känna med dem. Och "Before Midnight" känns.

4. "Ilo Ilo": Från Singapore kom en av orsakerna till varför jag springer på Stockholm filmfestival som en idiot. Ett fint och roligt drama, som blandar in västerländskt historieberättande i en filmkultur som inte är riktigt van vid det, och resultatet blir någonting som känns bekant men samtidigt helt nytt.

5. "Only Lovers Left Alive": Jim Jarmusch i utmärkt form, levererar en snygg, stämningsfull, snygg vampyrfilm, som leker med konventionerna men ändå inte liknar någon annan vampyrfilm. Mycket humor och en alldeles utsökt ensemble.

Vilka trender har du sett under året?

– Jag tänker främst på två trender, som inte är nya men som stärkt sitt fäste och fyller mig med hoppfull nyfikenhet inför framtiden. Den ena är televisionen, där serier inte bara fortsätter hålla hög kvalitet och vågar testa nytt. Det sistnämnda gäller inte bara innehåll, utan även hur det produceras och sprids, där Netflix väl får anses stå i frontlinjen, och även om de som inspireras inte alltid lyckas (jag tittar på dig, Amazon.com) torde det vara tydligt att TV är bredare än någonsin - och kommer bara fortsätta växa. På ett bra sätt.

– Det andra är superhjältar. Där 2013 kanske varit intressant både för sådant som har skett, och ännu mer för nyheter som har släppts. En språngbräda inför framtiden. Vi lever sannerligen i trevliga tider.

Vilken film ser du mest fram emot nästa år?

– Som ett stort jäkla fan av David Fincher hamnar oundvikligen varje ny film med hans signatur högst upp på den listan, vilket i det här fallet innebär nästa hösts "Gone Girl". Detta under ett år som dessutom kommer ge oss Marvel-älskare "Amazing Spider-Man 2", "X-Men: Days of Future Past" och "Guardians of the Galaxy". Bland annat. Åh, herrejävlar, 2014 kommer bli ett fint filmår.

Vilka skådespelare eller filmskapare vill du se mer av kommande året?

– Lake Bell skrev, regisserade, producerade och spelade huvudrollen i den otroligt charmiga, väldigt roliga, stundom allvarliga, branschkomedin "In a World". Hon är inte den första som försökt dra hela lasset själv men där de flesta misslyckas på en eller alla punkter, visar Bell sig mer än kapabel över hela spektrumet. En fräsch röst, kvinnlig, röst i ett mansdominerat Hollywood, där behövs hon, och jag skulle älska om 2014 blir året då hon börjar ta över.

Har du missat någon av de tidigare luckorna? Se dem här:

Lucka 1 – Roger Wilson

Lucka 2 – Mats Karlsson

Lucka 3 – Hans Wiklund

Lucka 4 – Rebecca Unnerud

Lucka 5 - Helena Lindblad

Lucka 6 - Patrik Jonsson

Lucka 7 - Gunnar Rehlin

Lucka 8 - Lotta Zachrisson

Lucka 9 - Jonas Holmberg

Lucka 10 - Jakob Åsell

Lucka 11 - Nina Asarnoj

| 12 december 2013 03:01 |