Stories We Tell (2012)

Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Skådespelerskan och regissören Sarah Polley ("Take This Waltz") bar på en hemlighet under många år. Till slut bestämde hon sig för att berätta sin familjehistoria i en dokumentärfilm där syskonen, pappan, närstående och vänner får berätta sina upplevelser och uppfattningar av liv, uppväxt och den stora familjehemligheten.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info

RECENSION: STORIES WE TELL

Unikt berättande i drömsk dokumentär
Inte hade en väl kunnat tro att en skådespelare från en zombiefilms-remake skulle göra något större avtryck i filmvärlden, men när Sarah Polley granskar sin familj i dokumentären "Stories We Tell" skapar hon en av de mest fascinerande filmberättelserna på flera år.

Främst känner vi igen Sarah Polley som skådespelerska, och då från filmer som "Dawn of the Dead", "Go!" och "Ljuva morgondag", men på senare år har hon allt mer börjat utmärka sig som en av de ledande kvinnliga regissörerna som verkar just nu. Debuten kom 2006 med dramat "Away from Her" om åldrande kärlek och förra året gjorde hon den fantastiskt fina "Take This Waltz" med Michelle Williams. Och för att visa upp ytterligare strängar på sin lyra har hon nu glidit in i dokumentärfilmsgenren, något hon minst sagt lyckas bemästra.

I sin första icke-fiktiva film som regissör har hon bestämt sig för att berätta om en hemlighet som hon burit på under många år. På ett oerhört öppet, närgånget och hjärtfullt sätt genom ett potpurri av gamla Super 8-filmer, bilder,  intervjuer och memoarer utreder hon sin familj, eller rättare sagt hennes mor och förhållandet med hennes far, och målar upp den berättelse som på senare år kommit att förändra hennes liv. Det hela blir en mycket snyggt strukturerad livsberättelse där familjeskap och relationers betydelse sätts på sin spets.

Även om intresset för just Polley och hennes familj kanske inte är det högsta till en början vävs en snabbt in i denna intressanta historia om livsöden och identitet. Polley intar en position dels som ett utomstående och överblickande subjekt, dels som ett aktivt objekt i berättelsen och hon sköter den hårfina balansgången på ett oerhört snyggt sätt. Det är lekfullt och komplext på samma gång, alltid med såväl hjärna som hjärta på rätt plats.

Det absolut bästa med filmen kommer dock senare. Utan att avslöja för mycket så tar filmen en oanad vändning mot slutet och glider in på ett intressant spår som en inte kunnat förutse. Inte bara är det faktumet att det sker utan också sättet Polley för in det på som är så otroligt fascinerande. Hon smyger in det på ett sådant snyggt sätt att det känns som en hjärtklappande tvist utan att vara pang på. Det är svårt att gå längre in på detta utan att förstöra filmupplevelsen, men Polleys film blir efter detta en fascinerande metaberättelse och filmutforskande verk som häpnar.

Hennes historia och sättet hon skildrar det på väcker intressanta frågeställningar om rätten till minnen och rätten att berätta en historia. "Stories We Tell" är minst sagt en fantastiskt berörande och intressant film som med sitt unika berättande kommer att eka kvar länge. Sarah Polley, du kan sannerligen berätta en historia.

Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
VISA FLER EXTERNA RECENSIONER +
Senaste kommentarer
Gomer Pyle
Berörde mig inte ett dugg. Tyckte det var en osedvanligt trist och ointressant dokumentär.
Filmrullen
Liknar Bendjellouls "Sugarman", men mästerligheten kvarstår. En bra klippning, och en historia som håller filmen på en godkänd nivå. Men det kändes som om avlutningen var väldigt lång. Den får en trea.
Dimman
En ytterst svag trea! Bra sammansatt men inte så berörande dokumentär!
3/5
Visa fler (4)

Veckans populära filmer

Visa fler