Film

Skribent

Alexander Kardelo

22 mars 2017 | 07:30

”Logan”-regissören dissar dagens superhjältefilmer

Moderna blockbusters är inget annat än tvåtimmars-trailers, enligt James Mangold. Håller du med?
Det är något ironiskt att regissören bakom två Wolverine-rullar skulle klaga på sin egen genre. Men James Mangold har å andra sidan gjort ett otroligt lyckat jobb med att lägga alla förväntningar och klyschor åt sidan. Särskilt med ”Logan” skapar han ett minnesvärt actiondrama som är mycket vassare än det mesta i den utnötta superhjältegenren.

Visst finns det element som kopplar ihop ”Logan” med tidigare X-Men-filmer, och några blinkningar åt fansen, men i det stora hela står filmen på egna ben. Lyckligtvis utan forcerade gästspel från andra mutanter, och utan en slutscen som påar en uppföljare.

I en radiointervju berättar Mangold hur trött han kan bli på dagens storfilmer:

- Storfilmer generellt sett… de är inte ens filmer. De är två timmar långa trailers för en annan film som de ska sälja på dig om två år. Det finns så många karaktärer att varje karaktärsark varar i 6 och en halv minut, som mest. Jag överdriver inte.

- Ta en 120 minuters film, 45 minuter är action, du har sex karaktärer… Dela resten av tiden på sex karaktärer och de får lika djup karaktärsutveckling som Elmer Fudd i en tecknad film. Den formeln är tom för mig, säger Mangold.



Det är svårt att inte tänka att Mangolds kritik riktar sig främst mot Marvels och DC Comics superhjälterullar på senare år. Båda serietidnings-jättarna har varit måna om att skapa breda filmuniversum, med sammanlänkade historier och karaktärer, med varierande resultat.

Men inte heller ”X-Men”-filmerna är oskyldiga till detta - om vi pratar alldeles för många karaktärer, och en kort teaser för nästa film som redan är under utveckling.

Som en ljuspunkt i historien har James Mangold själv bevisat att man kan kliva in i en franchise, och liva upp den med en spin-off som inte följer den väntade mallen. ”Logan” har nyligen dragit in över 500 miljoner dollar världen över, och blir snart mer framgångsrik än fjolårets ”X-Men: Apocalypse”. Det är trots allt goda nyheter för serietidningsfilmernas framtid.

Bonus: MovieZine träffar James Mangold


Håller du med James Mangold i kritiken mot dagens storfilmer? Kommentera nedan.
| 22 mars 2017 07:30 |