LISTA

Skribent

Viktor Jerner

8 augusti 2018 | 12:30

Mission: Impossible-filmerna rankade från sämst till bäst

Efter 22 år är det dags att ställa "Mission: Impossible"-filmerna mot varandra och undersöka var "Fallout" hamnar i rangordningen.
Trots att vi nu är hela sex filmer in i "Mission: Impossible"-serien, Tom Cruises kreativa kärleksbarn, visar den inga som helst tecken på att sakta ner eller tappa kraft. Efter premiären förra veckan har "Mission: Impossible - Fallout" slagit rekord och hyllas till skyarna av kritiker världen över. MovieZines Patrik Linderholm kallar den för ett "spektakulärt actionkalas av högsta kvalité" i sin recension och i skrivande stund har filmen det fina snittbetyget 3,8/5 på Kritiker.se.
 
Men hur står den sig om man jämför med de resterande fem filmerna i serien? Nedan har jag snickrat ihop min personliga ranking över samtliga titlar, från "sämst" (det kan man egentligen inte säga om någon film i den här förbluffande starka och relativt jämna franchisen) till bäst, för att undersöka det lite närmare.
 
 

6. "Mission: Impossible - Ghost Protocol" (2011)

 
Eftersom det här kanske är den mest älskade filmen av alla så kan min placering vara lite kontroversiell, men för mig finns det ingen tvekan om att det är den rätta. "Ghost Protocol" är onekligen en bra film, men det är också den tveklöst mest slätstrukna och mellanmjölkiga i hela serien. Burj Khalifa-sekvensen är en spektakulär höjdpunkt (både bokstavligen och mer metaforiskt), men om man tar bort den finns det helt ärligt inte särskilt mycket att hänga i granen.
 
Visuellt haltar den (CGI-effekterna i exempelvis Kreml-scenen är helt bedrövliga), Michael Nyqvist försöker förgäves blåsa liv i en lövtunn skurk (seriens absolut sämsta) och tonen gränsar mot pajig. Jag förstår att Brad Bird siktar mot en sorts lekfullhet, men ofta tycker jag att det rinner över alldeles för mycket. Som tröst för er som är upprörda över den här bottenplaceringen kan jag avslöja att filmen tar ett ohotat guld och man rankar Ethan Hunts frisyrer genom franchisen, ljuvligt svall! 
 
 

5. "Mission: Impossible III" (2006)

 
J.J. Abrams äntrade det här enorma maskineriet med en självsäkerhet som känns ovanlig hos debuterande regissörer. Det är tydligt att hans visuella stil fortfarande är väldigt rotad i tv-världen (närbilder, närbilder, närbilder!) men överlag lyckas han sy ihop en grym blockbuster som flera av hans mer erfarna kollegor lär ha varit djupt avundsjuka på.
 
För mig är det främst två aspekter som gör att den lyckas så bra; dels introduktionen av Julia och frågeställningarna kring Ethans möjligheter till ett "vanligt liv" samt Owen Davian, franchisens överlägset bästa skurk hittills. På manusnivå är han inget att hurra för, men den alltid lika mästerliga Philip Seymour Hoffman gör honom till en fullkomligt skräckinjagande inkarnation av ondska. 
 
 

4. "Mission: Impossible II" (2000)

 
Jag tycks vara en av få personer i världen som verkligen helhjärtat älskar den här filmen. Kombinationen av att låta Robert Towne, en av världens främsta manusförfattare, skriva en remake av Alfred Hitchcocks "Notorious" och sen sätta actionlegenden John Woo vid spakarna borde verkligen inte fungera över huvud taget, men det gör det. De vita duvorna (självklart!), gnistorna, slow motion-scenerna och Hans Zimmer-slingorna – jag slevar i mig det. 
 
Allt från den inledande (och helt fenomenala) bergsklättringen till "pistolen i sanden"-sparken har blivit ikoniska sekvenser för mig vid det här laget och saknaden efter Thandie Newtons karaktär Nyah har varit påtaglig genom alla de efterföljande filmerna. Det här är också filmen där Anthony Hopkins droppar repliken "Mr. Hunt, this isn't mission difficult, it's mission impossible. Difficult should be a walk in the park for you". Hur kan man inte älska den? 
 
 

3. "Mission: Impossible - Rogue Nation" (2015)

 
Christopher McQuarries intåg i franchisen som regissör och manusförfattare resulterade i att den tog nästa steg uppåt, både när det gäller ambitioner och kvalitet. Tempot är skyhögt, tonen är en sorts härlig Frankenstein-kombination av allt som kom innan och actionscenerna slutar aldrig att imponera. Särskilt den långa trippelsekvensen med dykheisten, biljakten och mc-jakten går till historieböckerna, men även den öppnande flygplansscenen och den mästerliga sekvensen på operan i Wien ligger nära hjärtat.  
 
Både Solomon Lane (Sean Harris), Hunts vassaste antagonist efter Owen Davian, och Ilsa Faust (Rebecca Ferguson) är magiska tillskott i karaktärsgalleriet och bidrar också till att den här filmen är så pass stark rakt igenom. Många tycker att avslutningen är antiklimatisk, men personligen gillar jag hur McQuarrie vågar varva ner rejält och göra en härlig homage till den första filmen. 
 
 

2. "Mission: Impossible - Fallout" (2018)

 
Att den sjätte filmen i serien ligger så här pass högt upp på listan är smått otroligt, men så är det. Det finns till och med en chans att den kniper förstaplatsen, men först måste den få utstå tidens prövning. Hur som helst, McQuarrie överträffar här sig själv på precis alla plan och levererar en film som fick mig att fullständigt tappa hakan. Tanken på en Mission: Impossible-film som är en direkt uppföljare till den förra gjorde mig en gnutta orolig på förhand, men det greppet ledde till en emotionellt starkare film.
 
Utforskningen av konsekvenserna av Ethan Hunts handlande och hur hans livsval har påverkat personerna i hans närhet, som på många sätt tar vid där J.J. lämnade det i trean, är grymt fascinerande och ger den alltid lika vassa Tom Cruise en ordentlig utmaning. Ser man till actionbiten är "Fallout" den tveklöst mest explosiva och ambitiösa hittills och håller ett nästan omöjligt ös hela vägen. Givetvis pratas det mycket om fallskärmshoppet, jakten i Paris och helikopterfinalen, men för mig är höjdpunkten det råa och helt spektakulärt koreograferade slagsmålet på Grand Palais toalett, wow! 
 
 

1. "Mission: Impossible" (1996)

 
Trots att det har gått hela 22 år sedan den här pärlan släpptes så behåller den förstaplatsen. Brian De Palmas (det är fortfarande svårt att greppa att det är han som stod för franchisens startskott) verktygslåda skriker Hitchcock på absolut bästa vis och med den inriktningen gör han "Mission: Impossible" till en riktigt nagelbitande thriller. Mörkret är påtagligt, de humoristiska bitarna är nedskruvade till minimum och Ethan Hunt har ännu inte blivit en fullfjädrad superhjälte med övernaturliga krafter.
 
De halsbrytande och livsfarliga stunts som Cruise och gänget skapade längre ner på vägen är fantastiska på sitt eget vis, men det finns verkligen inget som slår den ikoniska Langley-scenen (bilden ovan). Spänningen och intensiteten som De Palma bygger upp med sitt ljuvliga bildspråk är helt oöverträffat och jag kan se det hur många gånger som helst utan att det blir gammalt. Redan här blev det också tydligt att Tom Cruise är en helgjuten filmstjärna ända ner på cellnivå och kan bemästra både de mest emotionellt krävande scenerna och de fysiska utmaningarna. 
 
Hur skulle du ranka "Mission: Impossible"-filmerna? 
| 8 augusti 2018 12:30 |