Mission: Impossible II 2000

Action Äventyr Thriller
USA
123 MIN
Engelska
Mission: Impossible II poster

Synopsis

Den här gången får Ethan Hunt i uppdrag att leda en grupp IMF-agenter att finna ett dödligt virus. Mot sig har han en terroristliga som leds av den avhoppade IMF-agenten Sean Ambrose som redan stulit botemedlet och nu behöver viruset för att komplettera sin plan att starta en internationell epidemi.
Ditt betyg
2.8 av 841 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Recensent

Viktor Jerner

21 januari 2011 | 00:19

Spektakulär action

Om man förväntar sig ännu en spionthriller i stil med Brian De Palmas föregångare när man ser "Mission: Impossible II" kan man få problem. Ethan Hunt och hans omöjliga uppdrag är tillbaka, men nu är det John Woo som styr och ställer, något som märks ganska väl. "Mission: Impossible II" är en film man måste ta med en nypa salt.

När den före detta IMF-agenten Sean Ambrose (Dougray Scott) orsakar en stor flygkatastrof och i processen kommer över ett livsfarligt virus skickas Ethan Hunt (Tom Cruise) in för att hantera situationen. Till sin hjälp har han bland andra teknikern Luther Stickell (Ving Rhames), piloten Billy Baird (John Polson) och den skickliga tjuven Nyah Nordoff-Hall (Thandie Newton). På grund av Nyahs tidigare förhållande med Ambrose får hon i uppdrag att infiltrera hans nätverk, något som kompliceras av Hunts personliga känslor för Nyah.

Denna premiss låter mycket bekant, och det är den också. I Robert Townes manus hittar vi samma grundpelare som i Alfred Hitchcocks film ”Kvinna - spion” från 1947, där också en kvinna skickas – av en agent – för att infiltrera en värld som hon är bekant med. Just denna bit kanske inte här fungerar precis lika felfritt som i Hitchcocks film, men det är heller inte den primära anledningen till att man ser ”Mission: Impossible II”.

Istället är det action vi får för hela slanten, och grymt välgjord sådan. När jag såg den här filmen för första gången var jag drygt tio år gammal, och jag kunde inte ha blivit mer blown away. Även om själva storyn inte är lika vass som i föregångaren så är actionscenerna dubbelt så spektakulära. I en av filmens inledande scener ser vi hur Ethan kör lite avslappnad bergsklättring utan säkerhetslina till tonerna av Zap Mamas ”Iko-Iko”, en helt fantastisk sekvens som jag ibland drömmer om på nätterna.

Det finns även andra scener som jag aldrig kommer att glömma, just eftersom jag upplevde dem med sådan styrka i yngre år. En bit utspelar sig i Biocytes (företaget som tillverkar viruset) huvudbyggnad, där Hunt blir jagad av både vakter och Ambroses hejdukar. Miljön är steril, skotten flyger åt höger och vänster, gnistorna fyller bildrutorna och allt utspelas i ljuvlig slow-motion. Hans Zimmers musik har nog aldrig någonsin använts mer lyckat än när hans ”Injection” kickar igång samtidigt som Hunt ska göra ett basejump ut ur byggnaden, majestätiskt.

Allt är väldigt överdrivet och gränsar ibland till absurditet, men som nämnt, man måste ta det med en nypa salt. Vad gäller skådespeleriet i filmen så gör Tom Cruise precis lika bra ifrån sig som han alltid gör, och eftersom jag är lite smått förälskad i hans långa frisyr så är det svårt att värja sig här. Thandie Newton har fått en hel del negativ kritik för sin roll, men jag tycker inte att det är något större fel på den. Visst, hon får inte direkt särskilt mycket att jobba med, men det som kommer ut på andra sidan är ändå helt klart godkänt.

Att det är John Woo som regisserat denna film kan omöjligt undgå någon, även om man inte vet det på förhand. Hans signatur finns där tydligt i varje scen, särskilt när de vita duvorna seglar förbi i slow-motion genom ett hav av eld, det blir helt enkelt inte mer Woo än så. Just den här stilen fungerar mycket bra i ”Mission: Impossible II”, även om det kanske ligger något i de argument som säger att det ibland går till överdrift. Det betyg som jag sätter är så fullt av nostalgi, kärlek och känsla att det kanske också – likt filmen – bör tas med en nypa salt. 

| 21 januari 2011 00:19 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Mission: Impossible II
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu