krönika

Skribent

Gäst

13 januari 2024 | 16:00

Krönika: Star Wars ger oss nya filmer – men vem fan bryr sig?

Snart får vi återigen bekanta oss med Mando och Grogu i galaxen långt, långt borta – denna gång i långfilmsformat. Men vad betyder det ens för franchisen och bryr vi oss ens längre om varken den eller alla andra utannonserade projekt? MovieZines gästkrönikör går till botten med hur läget för tillfället ser ut i vad som en gång var världens största filmfranchise.
Häromdagen möttes vi av nyheten att allas vår Mando och Grogu ska få en egen långfilm, i vad man får anta blir något slags avslut på Dave Filonis ”Mando-verse” där även ”Ahsoka” och ”The Book of Boba Fett” ingår.
 
Det här är visserligen ingen helt ny nyhet, då denna film tillsammans med Sharmeen Obaid-Chinoys film om Daisy Ridleys Rey och James Mangolds film om Kraftens ursprung utannonserades redan förra året. Skillnaden är att vi fick lite mer detaljer just nu. Men precis som förra året är min spontana reaktion nu bara ett stort meeeeeeeeehhhhhh.
 
Missförstå mig ej, Jag har sedan barnsben varit ett stort Star Wars-fan, men det är ingen hemlighet att franchisen varit på dekis bra länge nu. Disney har inte gjort något vidare jobb att förvalta Lucas arv. Kathleen Kennedy har snarare gjort sitt yttersta för att köra den i botten.
 
Allt började visserligen bra 2015 när ”The Force Awakens” släpptes, men sedan J.J. Abrams och Rian Johnsons rap battle av episka proportioner som tog sin start med 2017 års ”The Last Jedi” har inte mycket gått rätt. Året efter blev ”Solo: A Star Wars Story” den första filmen i serien att tokfloppa och sequel-trilogin minns vi idag som ett misslyckande som saknade en klar plan och vision.
 
Antalet projekt som annonserats, blivit cancelled och regissörer som hoppat av eller fått sparken är nu också fler till antalet än vad det finns Espresso House-caféer i svenska städer. Var är exempelvis Rian Johnsons utlovade nya trilogi eller ”Game of Thrones”-skaparna David Benioff och D.B. Weiss film? Eller Taika Waititis film eller den Kevin Feige skulle göra?
 
2019 fick vi en viss ljusglimt i form av ”The Mandalorian”, och den andra säsongen levererade den också, men sen har tyvärr även detta ”Mando-verse” varit allt ifrån mellanmjölkigt, som exempelvis den tredje säsongen av serien, till helt vedervärdigt, som Boba Fetts egna äventyr.
 
Det hela har lett till att vi nu står här idag där presenterandet av nya Star Wars-projekt bara möts av en stor gäspning, inte bara från mig, men från många andra också. Vill Disney vända den här skutan måste nytt ledarskap in. Det är ett under att Kennedy fortfarande får sitta kvar och man börjar nästan undra över vilka hållhakar och hemligheter hon har på Bob Iger.
 
Även Dave Filoni måste bort nu. Han är absolut folkkär och älskad av fansen för sina animerade serier i universumet, men det är dags för honom att ta av cowboyhatten och lämna över den till någon med nytt kreativt blod.
 
De måste även sluta med de politiska budskapen. Sharmeen Obaid-Chinoy som ska regissera den kommande fortsättningen på Skywalker-sagan i filmen om Rey, är ingen filmmakare i grunden, utan en politisk journalist och dokumentärfilmare som även är en öppen aktivist gällande ojämlikheten mellan könen mot kvinnor. Ett hedersamt arbete absolut, men hon har redan gjort uttalanden om att det är detta arbete hon även vill implementera in sin film om galaxen långt, långt borta.
 
Jag vill sällan ge devisen ”go woke, go broke” rätt, men jag tror absolut det ligger något i att när fans går och ser en Star Wars-film så vill de ha en verklighetsflykt i två timmar och inte en politisk lektion. Om det är det vi kommer få med den filmen så förvånar det mig inte om även den får ansluta sig till listan över misslyckade Star Wars-projekt.
 
Kan de få igenom dessa ändringar så skulle jag ändå säga att det finns hopp för franchisen, men det måste ske omgående om de vill behålla sina fans och det måste ske nu!
 
Niklas Sandberg
| 13 januari 2024 16:00 |